Kritika in dobro namerni nasvet, ali ko drugi bolje od nas vedo, kako naj delujemo

Kako sprejeti kritiko in dobronamerne nasvete

 

Vsi ste se v svojem življenju verjetno že mnogokrat soočili s kritikami na takšen in drugačen način. Še bolj pa sem prepričana o tem, da so imeli ljudje okoli vas ogromno nasvetov in predlogov, kako delovati in kaj spremeniti, da bo šlo bolje od rok. . .

Verjetno ga ni junaka, ki mi na zgornjo trditev nebi prikimal in seveda se s slednjim strinjam tudi sama, le da je sedaj moja reakcija na kritike in dobronamerne nasvete drugačna.

Ker sem se že nekaj časa nazaj odločila, da t.i. “prijateljskih” nasvetov ne sprejemam več, sem se odločila še nekoliko globlje raziskati kritiko. Zanimalo me je zakaj nastane, kdo kritizira delo drugih in kako kritiko sprejeti, brez da bi nas le-ta prizadela.

Dotaknila sem se kar dotičnega primera, saj je to v mojem stilu in to je moja posebnost.

KRITIKA: Menda postajam dolgočasna, ker pišem samo o sebi. DOBRONAMERNI NASVET: Dobro bi bilo, če bi se malo prilagodila trgu ter pisala še o čem drugem, da ne bom dolgočasna in to naj bi pomenilo, da bom bolj uspešna…

V preteklosti, bi slednje verjetno vzela zelo resno in bi se s tem zelo obremenjevala. Posledično, bi verjetno poskušala določene stvari spremeniti, a življenje me je že naučilo, da ni vredno in da je edino kar šteje unikatnost. Zato sem se sedaj za kritiko in nasvet le zahvalila, upoštevala pa ju seveda ne bom. Ostajam zvesta sama sebi in svojemu delovanju, saj kot že veste, ne glede na to kaj storite, boste 50% ljudem všeč, drugim 50% pa ne.

Naj povem, da je zelo pomembno vedeti, da kritizirajo ljudje, ki niso z nami »v ringu.« To so ljudje, ki so zunanji opazovalci in verjeli ali ne, ti ljudje pravzaprav nimajo nobene vloge za nas. Dejstvo je, da je lažje opazovati, kot pa raziskovati sebe in svojo notranjost in o tem še pisati. Le redki zmorejo stopiti v »ring« ter se izpostaviti in ti ljudje drugih nikoli ne kritizirajo ampak vzpodbujajo. Ko se boste tega zavedali v polni meri, bo igra veliko enostavnejša. Popolnoma enako je z dobronamernimi nasveti. Ljudje, ki razumejo kaj počnete, vam nasvetov ne bodo dajali kar tako, neutemeljeno in če zanje ne boste prosili. Svoje izkušnje, mnenja in predloge bodo z vami delili le, če boste vi tako želeli. To pa zato, ker cenijo in spoštujejo vaše delo tako kot je in s tem vašo originalnost.

Zato, dragi moji bralci, ne glede na to kaj počnete, naj vas kritike in dobronamerni nasveti drugih ne ustavijo, da bi nadaljevali v začrtani smeri. Kjerkoli, danes največ šteje individualnost in pravi ljudje to cenijo. Ljudje, ki vas resnično spoštujejo, vam bodo na poti pomagali in skupaj z vami bodo iskali rešitve, nikakor pa ne bodo kritizirali vašega dela.

Naj dodam še, da je kritika pravzaprav stanje, ki ga doživlja oseba, ki kritiko izreče. To je njeno doživljanje sebe, a se tega žal še ne zaveda. In tako je tudi v mojem primeru. Kritika in pohvala sta pravzaprav samo sprožilec, ali neke vrste ogledalo za drugo stran.

Če v meni in mojem pisanju vidite navdih, potem v meni vidite nekaj, kar bi želeli sami, ali pa ste že na poti do tja, oz. vidite dodano vrednost za vas. Če pa vas moje delo dolgočasi, potem je verjetno dolgočasno tudi vaše življenje in si tudi sami želite velikih sprememb, a zanje (še) niste pripravljeni ničesar storiti.

Za konec, bom zato še enkrat ponovila moje razmišljanje, ki velja za vsa področja: “Ne glede na to, kaj naredimo, nas bo 50% ljudi sprejelo, 50% pa ne, od nas pa je odvisno, med katerih 50% se bomo podali. Jaz sem se odločila za tistih 50%, ki me podpira, vsem ostalim, pa hvala za mnenje, ampak zanj nisem več zainteresirana. Morda se srečamo v naslednjem poglavju, ali pa tudi ne; pravzaprav ni pomembno.” ?

Rada vaaas imam čisto vse, ne glede na to, kaj si mislite o meni in mojem delu. ?

Leeep pozdrav do naslednjič. ?

PS: Kako si lahko pomagate sami, da vas kritike ne bodo več prizadele, pa lahko preberete v knjigi IZGUBILA SEM TEBE, A NAŠLA SEM SEBE, več o njej najdete na povezavi tukaj.