Zakaj imamo strahove?

Kako nas naši strahovi ovirajo?

Strahovi so naši najbolj »zvesti« spremljevalci, ki nas lahko močno ovirajo in blokirajo pri našem osebnem razvoju in napredovanju. Z njimi se soočamo vsi, skoraj vsak dan, vendar pa imamo možnost izbrati, da na nas ne bodo več vplivali in nas zavirali. Strahovi se pri vsakem posamezniku pojavljajo v različnih oblikah. Nekje se pokažejo skozi karierne preizkušnje, pri drugih ljudeh kot preizkušnje v odnosih, pri tretjih lahko na področju zdravja in še bi lahko naštevala. S kakšnimi izzivi sem se srečala in jih tudi uspešno razrešila jaz, lahko preverite tukaj. Vsak ima nekaj in vsak se s strahovi sooča po svoje, zato je tudi samo od nas samih odvisno, v koliki meri želimo vse to preseči, predelati in pustiti za seboj. Naša želja po boljšem življenju je različna in zato je tudi pripravljenost za delo na sebi pri nekaterih ljudeh večja, pri drugih pa manjša.

Vloga strahov je v osnovi res taka, da nas obvarujejo pred spremembami, ki bi nas lahko poškodovale. Recimo, ko nas opozorijo, da skok skozi okrno ni ravno najboljša ideja, ali kaj podobnega, saj bi se lahko poškodvali. V tem primeru je vloga strahov dobrodošla, marsikdaj pa temu žal ni tako, saj v naše življenje vstopajo tudi pozitivne spremembe, ki nam omogočajo rast. Strahovi so produkt našega ega. Ego je nujen za naše preživetje, a včasih je njegov glas močnejši od čistega glasu in želje duše, zato lahko nastanejo težave in blokade. Kot že rečeno, ego nas želi obvarovati pred vsemi stvarmi ali spremembami, ki bi nas lahko poškodovale, pa naj bo to v fizičnem ali mentalnem smislu. Prepričuje nas o dobrobiti cone udobja in ker žal ne loči med negativnimi in pozitivnimi spremembami, nas varuje tudi pred slednjimi.

Tako se zgodi, da vse prevečkrat ne ukrepamo, čeprav vemo, da je to potreben premik na bolje in žal podležemo pod kupico izgovorov, ki so nam servirani s strani lastnega ega ali okolice. Zaradi teh izgovorov ostanemo v coni udobja in lahko se zgodi, da nam bo kdaj kasneje žal, ker nas je bilo strah stopiti korak dalje in se prepustiti zaupanju in potrebnim spremembam v delovanju.

Ko sem v meditaciji raziskovala pomen strahov, sem našla zelo preprost odgovor, ki pravi, da so strahovi pravzaprav naše preizkušnje, oz. vprašanje ali si bomo dovolili preizkušnjo narediti kot osvojeno izkušnjo. Naša duša je lekcije oz. blokade enkrat že doživela, naša naloga v sedanjem življenju, pa je te lekcije dojeti, preseči in jim odvzeti vpliv na sedanje delovanje. Z ozaveščanjem vzorcev in blokad ter z njihovim razreševanjem, lekcijo osvojimo in ko je le ta osvojena, se nam nehajo pojavljati preizkušnje, ki nam jo kažejo. Tako smo dobili izkušnjo, naša rast in zavedanje pa se prestavita stopničko višje.

Kadar nas nekaj globoko v sebi sili k potrebnemu delovanju, je to glas duše, glas ega pa nas pri tem ustavlja, straši in blokira. Od tu naprej, pa nastopi naša izbira, na katero pot se bomo podali!? Bomo dovolili strahu, da vozi naš avtomobil sreče ali pa bomo strah posedli na zadnji sedež in mu odvzeli možnost pravoglasja?  Izbira je naša in samo naša, zato dragi moji, poslušate glas srca in delujte. Delujte v smeri pozitivnih sprememb, delujte skupaj s strahom ter ga posedite na zadnji sedež. Na pravi poti ste, če ob svojem delovanju začutite nelagodje.

Naj pa dodam še to, da je ob delovanju potrebna tudi pomiritev s tem, da ste za željen cilj naredili vse kar je bilo v vaši moči, ne glede na končni rezultat. Ko se zavedate tega, takrat sami sebi ne morete več igrati rablja in se kriviti za nedelovanje. In to je tisto, kar želimo doseči.

Leeep pozdrav do naslednjič. ?

Maja – MičnaCvetlična 🙂