Kaj so prepričanja in kako jih iskati?

MičnaCvetlična - omejujoča prepričanja

 

Današnje besedilo sem si pa izposodila kar iz nove e- knjižice KAKO ISKATI OMEJUJOČA PREPRIČANJA?

Z vami želim deliti nekaj besed o tem, kaj so prepričanja. Na moj naslov prihajajo različna vprašanja, za katera pa se na koncu vedno izkaže, da so plod naših lastnih prepričanj. In ravno naša podzavestna prepričanja so tista, ki nas lahko odlično podprejo ali pa zelo ovirajo naš vsakdan. Prepričanja so naša mnenja o nekem dogodku, osebi, stanju ali izkušnji. Pravzaprav je vse naše bitje sestavljeno iz prepričanj, ki smo jih ustvarili skozi odraščanje, redki pa se zavedajo, da smo se večino prepričanj priučili iz okolice.

Dojenček je ob svojem rojstvu in tudi v prvih mesecih svojega življenja v trenutku »zdaj«. Samo biva oz. obstaja. Jasno izrazi, kaj potrebuje, in cel svet se vrti okoli njega. Ne dolgo nazaj mi je majhna, tri mesece stara deklica to teorijo v celoti potrdila. Ko sem jo čuvala, sem bila tam zanjo. Popolnoma sem se ji posvetila, ona pa je samo bila. Če sem se z njo pogovarjala ali ji pela, se mi je smejala, če pa sem jo pustila, je samo bila in opazovala svet okoli sebe. Ko je bila lačna ali zaspana, je to izrazila z jokom ali spanjem. Potrebovala je le svežo plenico in ničesar drugega. Sčasoma oz. z odraščanjem pa se začnemo učiti. Učimo se vseh osnovnih stvari in pozneje tudi pravil, ki so lahko včasih tako zelo stroga, da v naši podzavesti pustijo posledice, ki jim pravimo omejujoči vzorci ali omejujoča prepričanja. Skozi proces odraščanja se naučimo, kaj je prav in kaj je narobe. Večino teh pravil sprejmemo, kot da so sveta. Učimo se doma, v šoli, službi, učimo se od sorodnikov in prijateljev. Na podlagi vsega zbranega gradiva pa na neki točki oblikujemo tudi svoja lastna prepričanja ter jih razširimo na vsa področja življenja.

Prepričanja, kot sem že omenila, delimo v dve skupini – tista, ki nam koristijo, in tista, ki nas zelo omejujejo. Ves čar dela na sebi pa je v tem, da ta prepričanja začnemo prepoznavati. Soočenje z negativnimi prepričanji nam daje možnost, da jih tudi odpravimo, medtem ko nam daje soočenje s pozitivnimi možnost, da smo zanje resnično hvaležni. Moja želja je, da se zmanjša število negativnih prepričanj in poveča število dobrih. Slednje pa storimo tako, da omejujoče vzorce preprosto zamenjamo z novimi.

Žal je tako, da se večina ljudi pogosteje sooča z omejujočimi prepričanji in zato ste sedaj na pravem mestu, da temu naredite konec. Celoten postopek, kako omejujoča prepričanja najti in jih tudi zamenjati oz. odpraviti, boste našli v e- knjižici KAKO ISKATI OMEJUJOČA PREPRIČANJA? V knjigi boste spodbujeni k zavestnemu soočanju z vašimi izzivi, zato ne hitite skoznjo. Predlagam, da jo najprej preberete v celoti in se nato vrnete k posameznim vajam. Za začetek bo dovolj, če vsak dan naredite eno vajo ali pa isto vajo ponavljate več dni zapored, k čemur boste tudi sproti spodbujeni. »Saj veste« – mojstra od navadnega človeka loči le količina vaje, ki jo je mojster opravil. Vaš izvod vas čaka tukaj.

Želim vam uspešno raziskovanje in srečno. 🙂

Vaša MičnaCvetlična 🙂