Koliko pa ti plačaš za varuško svojih otrok?

Plačilo za varuško

 

Zadnje leto in pol so moj čas močno zaznamovali otroci. V Londonu sem z njimi preživela celo leto, sodelovala pa sem z desetimi različnimi družinami, s katerimi smo prišli v stik preko priporočil, kar seveda pomeni, da so bili z mojim delom vsi zelo zadovoljni. Ko sem zapuščala veliko mesto, sem bila ob slovesu deležna lepih besed in obžalovanja, ker odhajam. Poudariti pa želim, da so bili starši do mene korektni tudi pri plačevanju. Res je, da moja postavka še vedno ni bila čisto najvišja, toda bila je dobra in starši so jo radi plačali, saj so na moje delo gledali predvsem z vidika hvaležnosti.

No ravno nasprotno pa se mi je pri plačilu zgodilo v Sloveniji. Tukaj sem se za delo dogovarjala preko posredniške agencije in pred začetkom dela niti nisem imela stika s starši. Priznam pa, da sem bila  zelo šokirana ob dejstvu, da sem se za svojo postavko morala pogajati. Odločila sem se, da razlaga, da je delo varuško pri nas plačano, oz. nastavljeno na študentsko urno postavko, pri meni ne pije več vode. Poleg novih projektov, je tudi slednje eden od razlogov, da sem dala delo varuške na stranski tir, vseeno pa se čutim dolžno, da vas povabim k razmisleku in vrnem malo motivacije drugim varuškam, ki so se morda soočile s podobnim izzivom.

Zanima me, kako dojemate povezavo med kvaliteto in ceno in kaj vam je bolj pomembno ob predpostavki, da vemo, da zares dobre in kvalitetne stvari ter usluge še nikoli niso bile poceni?

Torej, komu bi raje zaupali svojega otroka? Nekomu, ki je poceni, ali nekomu, ki je kvaliteten, ima dobre reference, svoje delo opravi več kot odlično in mu lahko popolnoma zaupate tudi svoj dom?

Vem ja, rekli boste, radi bi oboje, toda ob tem vas vprašam, ali se vam to zdi pravično?

No, jaz kot starš, bi svojega otroka zagotovo raje prepustila nekomu, ki mu lahko zaupam, se nanj zanesem in vem, da je otroku doprinos. Seveda pa s tem nastane odgovornost, da se vse našteto povrne v obliki pravičnega plačila.

Varuške prevzamejo(mo) veliko odgovornost, ko prevzamejo(mo) tujega otroka. Ta odgovornost je lahko celo še večja in zahtevnejša, kot če bi šlo za lastnega otroka. Poleg tega, pa se od nas zahteva multitasking. Ni pomembno samo, da je poskrbljeno za osnovne otrokove potrebe, kot je nega in hrana, temveč je naše delo tudi učenje, animacija, včasih tudi več jezična komunikacija, izvirnost in predvsem predanost. Naša naloga je, da so otroci srečni in zadovoljni, poleg tega pa jih moramo tudi kaj uporabnega naučiti.

Precej dela, kaj ne?  No, ali ni potem logično, da je takšno delo upravičeno tudi do poštenega plačila?

Dragi moji, kot sem že napisala, kvaliteta še nikoli ni bila poceni in komu boste namenili kvalitetno storitev, če ne svojemu otroku?

In ja, sem sodi tudi plačilo varuške zanj…

 

Pozdravček! 🙂 

Maja – MičnaCvetlična 🙂