ISKRENOST – hiba ali prednost današnjega časa?

Iskrenost - MičnaCvetlična

 

Inspiracijo za tale članek mi je dal pogovor o situaciji, kjer me moja iskrenost lahko v celoti sprejme, ali pa popolnoma izloči iz igre, natančneje iz projekta, ki si ga želim izpeljati. Rezultata še ne vem, vem pa le, da v vsakem primeru bo končni izid zame nagrada, saj bo pomemben pokazatelj, ali sem na pravem mestu zame ali pač ne.

Bistvo pogovora je bilo strinjanje z dejstvom, da je iskrenost danes zares velik izziv. Namenoma sem v naslov navedla vprašanje, na katerega je pravzaprav težko odgovoriti. Sprašujem se, kam smo zašli, da je takšno vprašanje sploh vprašanje, ko pa bi odgovor seveda moral biti popolnoma jasen.

Ste že kdaj opazovali, kaj se zgodi, ko nekoga soočite z resnično in iskreno sliko ali mnenjem, kaj se zgodi, ko ljudem obrnete ogledalo in jih opozorite, da morda pa kakšno stvar le lahko naredijo drugače, tako bolj v korist tudi drugim ljudem in boljši skupnosti? Kaj pa če ljudem poveste, da so sami odgovorni za svoje okoliščine in situacije?

Zgodilo se mi je, da sem ljudi soočila z brutalno iskrenim mnenjem, ki sem si ga ustvarila o njih samih in dojela, da ljudje niso vedno zadovoljni s sliko, ki jo vidijo v nastavljenem ogledalu. Zmoti jih, zato se često odzovejo z napadom. Kar brutalnim napadom, ki pa bi ga po mojem mnenju lahko preprečili samo z iskrenim vpogledom vase.

Povedala sem tudi kdo sem nova jaz in lahko ste prepričani, da je iz mojega kroga odpadlo kar veliko ljudi. No, nekateri pa so se seveda tudi pritožili na moje nove meje. Pa naj povem, da je vztrajanje kar težka naloga, a ko jo enkrat dojameš v celoti, postane zavestna odločitev. Soočaš se z obilico slabe vesti, toda tudi to prebrodiš. Z veliko meditacije se vse da. 🙂  (Ps: Tukaj najdete aktualne termine vodenih meditacij.)

Srečala sem tudi ogromno na nek način pretirano zabavnih ljudi, ki pa so ti kasneje, v osebnem pogovoru, pripravljeni povedati, da za vsem skupaj leži, precej težka in neprijetna zgodba, ki jo s svojim zabavnim razpoloženjem le kompenzirajo. Navzven so veseli in hudomušni, a bolečina znotraj praska na površje in želi biti videna. Če se morda celo najdete v teh vrsticah, si iskeno želim, da bi vam moja zgodba dala kanček novega upanja in pokazala, da je sprememba možna, le če se zanjo odločite in se spravite na delo. Ja, težko je in velikokrat preklemano boleče, toda JE VREDNO. Tisti občutek miru, ki si ga sposoben doseči sredi orkana, je čudovita nagrada za tisoče opravljenih meditacij, nešteto popisnaih paprijev in ocenane pretočenih solza.

Sprašujem se tudi, zakaj je razmišljanje s svojo glavo pri nas tako nezaželeno in zakaj je vse, kar je drugačno od družbenih norm zelo pogosto zavrnjeno in zavito v željo, da se stlači nazaj v škatlico. Zakaj je iskreno izražanje tako zelo nezaželeno? In ja, velikokrat se zgodi, da smo takšni ljudje deležni zavrnitev, lahko bi rekla kar na vseh področjih in ravno zato si upam trditi, da je iskrenost izziv, saj ravno zaradi teh zavrnitev marsikdo obupa in se odloči prenehati biti iskren.

Name so pritiski padali z vseh koncev in krajev in lahko rečem, da sem se zamerila že veliko ljudem. Nekaj časa sem si slednje zelo gnala k srcu, danes pa se vsakemu takemu dražljaju posvetim in ga pogledam od znotraj. Vprašam se, zakaj me kakšna stvar zaboli ali zmoti in hitro mi je jasno, kje tiči vzrok, ki ga imam ob spoznanju tudi možnost razrešiti. Neka nevidna sila me žene naprej in iz dneva v dan je močnejša. Resnično si želim, da bi tudi vi zaznali to svojo silo in postali in ostali iskreni.

Res je, mnogo testov in preizkušenj nas čaka na tej poti. Sama sem nekatere opravila z odliko, nekatere pa popolnoma pogrnila, pa nič zato, odločila sem se, da še naprej iščem dobro in pozitivno v ljudeh, situacijah in dogodkih in še naprej je iskrenost moja vrlina. Predvsem pa je nujno, da iskrenost poiščem najprej v sebi. Mnogokrat sem se namreč že zalotila, da nisem bila. In priznam, soočenje s tem, ni prav navdihujoče. Tudi jaz delam napake, veliko sem jih že storila, a vedno sem pogledala vase in se vprašala, zakaj se mi je to zgodilo in kaj lahko naredim, da bo naslednjič boljše.

Zavedam se, da stopam iz povprečja, stremim k iskrenosti in ne bom napisala napak, če napišem, da s tem stopam na pot proti drugačnosti. Saj danes si označen za drugačnega, če iskreno poveš svoje mnenje in občutke. Na tem mestu pa vas vprašam, kaj vam je bolj pomembno, navidezna sprejetost v družbi ali mir znotraj sebe? 

Jaz vas spodbudim k iskrenosti, stopite iz povprečja in iskreno povejte, kaj želite, kaj potrebujete in kje so vaše meje. Povejte svoje mnenje in za njim stojte ponosno in zavestno. Stopite tudi iz okvira pretiranih FACEBOOK profilov, kjer so prikazane samo krasne plaže, rajska potovanja, novi avtomobili in do ušes nasmejani obrazi, ki so samo podaljški bolj ali manj izklesanih teles. Ne izbijajte si samozavesti s primerjanjem in si iskreno priznajte, da je popolnoma normalno in uredu, če v tem trenutku ne zmorete uživati tako močno, kot bi si želeli.

Vsa stanja so del našega življenja, tista vesela in tudi tista malo manj. Pa da boste vedeli, NI SRAMOTNO in ŠIBKO priznati, da ti kdaj ne gre ravno najbolje. Je ravno nasprotno, to je znak MOČI in POGUMA. Da pa si boste svoje izzive lažje in bolj iskreno priznali in jih tudi razrešili, sem za vas pripravila HVALEŽEN KNJIŽNI PAKETEK, ki je odlično orodje pri soočanju in razreševanju vzorcev in blokad. 

 

Pozdravček! 🙂 

Maja – MičnaCvetlična 🙂