Na prijateljih pa ne bom služil, Haloo!

Zgornjo izjavo sem prejšnji dan dobila pod nos, ko sem nekemu znancu predlagala, naj si vzame provizijo za posredovanje in dostavo nekih produktov na domove svojih prijateljev. Moj predlog je prišel, ker sem iz njegovega sporočila, med vrsticami lahko razbrala, da mu omenjeno delo vzame precej časa in da mu je morda malo odveč. (Ja dragi moji, včasih nam branje med vrsticami lahko pove marsikaj, kar nam izrečene besede skušajo prikriti.) Morda kot namig: Naučite se opazovati celotne načine predajanja informacij in poskušajte zaznati tudi energijo, s katero so poslani. Morda boste včasih presenečeni.

No pa se vrnimo nazaj na današnjo temo. Kot sem lahko ugotovila, je torej šlo za dostavo prijateljem, ki se je dogajala na tedenski bazi in omenjeni znanec, je očitno za to žrtvoval svoj prosti čas in tudi bencin. Po mojem mnenju bi si preprosto lahko zaračunal neko provizijo za posredništvo, vendar pa vseeno razumem njegovo reakcijo, saj sem v preteklosti tako delovala tudi sama. A zelo sem hvaležna, da sem to prepričanje uspela najti in ga tudi uspešno odpraviti.

Včasih svojim prijateljem želimo nekaj dati ali jim narediti uslugo, a če pri tem začnemo izčrpavati sebe, to ni več darilo, temveč neka energijska obveza, ki ni v korist nikomur. Slednje vodi v zamere in včasih tudi do sporov, ki niso potrebni.

Pri vsem skupaj gre preprosto za škodljivo podzavestno prepričanje, da moramo prijateljem stvari delati brezplačno in seveda posledično pričakujemo, da bo tudi za nas vse brezplačno. Velikokrat pa se stvari na tak način žal ne uravnovesijo v korist vseh vpletenih, zato se vedno na eni strani ustvari energijski dolg, na drugi strani pa nejevolja in občutek izkoriščenosti.

Pravi prijatelji spoštujejo naš čas in naše delo, zato vam bodo vedno tudi povrnili vaše usluge ali produkte. Seveda je način kako, stvar dogovora in vedite, da ni popolnoma nič narobe, če vam povrnejo tudi z denarjem. Vi ste v svoj produkt ali storitev vložili svoj čas in delo in zanj si zaslužite plačilo. Enako je tudi, če nekaj samo posredujete. Da pa bi nekdo imel vaše delo za samoumevno in brezplačno, samo zato ker je vaš prijatelj, to pa je zelo omejujoče prepričanje. Človek, ki to pričakuje in vam ni pripravljen ničesar povrniti, vam jasno sporoča, da ne spoštuje vas, niti vašega dela. Ob tem se vprašajte, ali zares želite imeti takega človeka ob sebi in za prijatelja?

Seveda pa je tudi obratno. Tudi vi, kot dober prijatelj morate povrniti drugim ljudem za stvari, usluge ali produkte, ki so jih opravili za vas. Zaslužijo si plačilo in prav je, da jim povrnete, pa naj bo to v denarju, kompenzaciji ali pa kakšni drugi obliki, s katero se strinjata obe strani. Včasih se zgodi, da si bo nekdo želel samo vaš hvala. Pa je tudi to ok, takrat pač to sprejmite. Vendar če ste vi tisti, ki vam je dovolj samo hvala, potem pa si morate zapomeniti še nekaj zelo pomembnega. V tem primeru se ne smete pritoževati, ali kuhati kakršne koli zamere. Pa še nekaj je, ljudje vam ne berejo misli, zato tiha pričakovanja, da bodo ljudje sami od sebe opazili vaš trudi in vas nagradili, običajno ne pridejo v poštev. Ko rečete, da je HVALA dovolj, to mislite resno in dajte to ljudem tudi vedeti. Sami od sebe to vidijo le redki, pa še to so običajno tisti, ki imajo zavedanje in spoštujejo delo ter čas svojih prijateljev in jim za njihovo delo že plačajo, oz. kako drugače povrnejo.

Razmislite kakšne ljudi imate okoli sebe in naredite vse, da se boste obdali s tistimi, ki vas zares spoštujejo in vam to pokažejo tudi z dejanji.

PS: Pri razreševanju omejujočih prepričanj si lahko pomagate z e-priročnikom – Kako iskati omejujoča prepričanja?

Pozdravček! 🙂 

Maja – MičnaCvetlična 🙂