Kako veš, da si pozitiven?

Veliko se piše o tem, kako pomembno je misliti pozitivno in da naj bomo ljudje pozitivni in podobno. Seveda pa je praksa nekoliko drugačna. Zelo lahko je namreč reči, misli pozitivno in vse bo v redu. Naš miselni sistem je zelo kompleksna zadeva in predvsem nam je velikokrat težko razumljiva. Da pa je vse skupaj še malo bolj zapleteno, pa ne moremo mimo dejstva, da so naše misli povezane z našimi čustvi in dejstvo, da je za kreacijo našega življenja, še bolj kot miselni, pomemben čustveni sistem.

Zagotovo ne bom lagala, če rečem, da je zavestno usmerjanje misli v začetku nekoliko težja naloga, a naj poudarim dejstvo, da sprememba naših misli iz negativnih v pozitivne ni nemogoča. Seveda se ne zgodi sama od sebe in še manj čez noč. Zgodi se pa, ko se tega dela lotimo zavestno in z vso resnostjo ter zagnanostjo. Sama sem bila včasih polna negativnih in prestrašenih misli. Glavo so mi polnili različni vzorci odzivanja na dogodke in ljudi, ki so bili povečini priučeni skozi proces odraščanja, ali pa sem jih celo prinesla iz kakšnega prejšnjega življenja. Moj celični spomin je bil poln nekih informacij, za katere sploh nisem točno vedela, od kje so se vzele, a so mi delale ogromno škodo. Razmišljanje o tem, kaj vse lahko gre narobe, pa kako nisem dovolj dobra, dovolj lepa, da sem nesposobna in da me nihče ne mara, je bila moja stalnica. Občutki krivde so bili prisotni kar naprej, še bolj pa strah in nezadovoljstvo.

Ob tem ne smem pozabiti na dejstvo, da zaradi teh svojih misli, tudi v drugih ljudeh nisem videla kaj dosti pozitivnega. Lahko rečem, da sem se zelo veliko ukvarjala z drugimi ljudmi in jih tudi opravljala. Marsikaj me je motilo, zmotilo in mi ob glasnem bevskanju in pritoževanju čez druge, jemalo pristnost. Nisem preveč ponosna na te čase.

Bolj s ponosom pa povem, da sem se teh neprijetnih navad znebila skozi čas moje intenzivne transformacije. Lotila sem se različnih tečajev, obiskala mnogo predavanj, naredila tisoče in tisoče meditacij in prebrala ogromno knjig, ki so mi prinašale novo znanje. Moj zvesti spremljevalec je še danes moj dnevnik, ki je moja biblija samospraševanja.

Samospraševanje je odlično orodje, ki mi pomaga ozaveščati še tako globoke vzorce, da se pokažejo in tako dobijo priložnost, da jih razrešim. Pisanje kot terapijo sem v zadnjih desetih letih razvila tako daleč, da sem tudi za vas pripravila dve čudoviti orodji, ki vam bosta pomagali ozaveščati vaše vzorce enega za drugim. Knjigo in elektronski priročnik najdete tukaj.

Skozi vsa ta leta sem svoje znanje in zavedanje širila in širila, a negativne misli, strahovi in dvomi so še vedno ostajali. Včasih bolj intenzivni, včasih manj. Toda nisem se vdala, verjela sem, da mi lahko uspe, čeprav za to nisem imela nobenega zagotovila.

Zavestno sem iskala dobro v sebi in še bolj zavestno sem iskala dobro v drugih. In ker sem vztrajala, je nekega dne prišel rezultat. Opazila sem namreč, da v ljudeh in situacijah dobrega ne iščem več zavestno in namensko, ampak se to dogaja bolj ali manj samodejno. Prišla sem na točko, ko je moja samozavest ponotranjila nov program, s katerim je nadomestila starega. Danes je iskanje pozitivnih stvari v ljudeh moj naraven odziv.

Ob tem pa naj opozorim še na dejstvo, da sem zelo pozorna tudi na to, s kom se družim in katerim ljudem dajem svojo pozornost. Proces moje čustvene in miselne spremembe, me je naučil tudi tega, da si nekateri ljudje enostavno ne zaslužijo moje pozornosti. Ljudje, ki vam namensko želijo slabo in z vami manipulirajo seveda ne sodijo v vaše življenje. S člankom želim povedati, da se s širjenjem zavedanja, da doseči točko, ko v splošnem vtisu druge ljudi in situacije vidiš v pozitivni luči.

Če povem poenostavljeno. Pozitiven postaneš takrat, ko se zjutraj zbudiš z nasmehom in hvaležnostjo, da si dobil še en dan, ki ga želiš izkoristiti še bolje, kot si včerajšnjega in ko v človeku, ki ga srečaš, vidiš novo priložnost za učenje.

Pa še nekaj zelo pomembnega velja; misli so torej lahko pozitivne tako avtomatično, kot so negativne. Pogumno in zavestno se torej lotite njihovega spreminjanja, da boste nekega dne lahko pri tem avtomatični v pozitivno smer.

Pozdravček!  

Maja – MičnaCvetlična 

PS: Svoje misli lahko pričnete spreminjati s pomočjo knjige in elektronskega priročnika, ki ju najdete tukaj.