Kako veste, da imate ob sebi čustvenega manipulatorja?

Ja, čisto prav ste prebrali in ne šalim se, ko vprašam kaj takega. Sama sem namreč mnogokrat občutila užaljenost z nasprotne strani, ko se nisem vedla tako kot so pričakovali drugi. Prevečkrat sem bila deležna tudi prezira, prezrtosti, žaljivk, vpitja in drugih vrst nespoštovanja, ker sem povedala svoje mnenje, ali pa sem ravnala tako, kot sem želela sama.

Čustvene manipulatorje boste prepoznali po tem, da vas bodo s svojim obnašanjem skušali prisiliti, da jim ustrežete, četudi bi s tem škodovali sebi.

Čustveni manipulatorji vidijo samo sebe in svoje potrebe oz. želje, a se vedno prikazujejo kot velika žrtev. Slednja vloga je še posebej močna, ko so neuspešni pri svojih namerah. Poleg tega so tudi spreten lažnivci, ki znajo dogodke prikrojiti sebi v prid in drugim v škodo. Svoje krivde ne priznajo nikoli, celo nasprtono, za svoje napake bodo okrivili vas in to bodo naredili tako zavestno in tako dobro, da boste na koncu res podvomili v svojo resnico.

Imajo tudi previsoka pričakovanja do drugih ljudi, medtem, ko sami ne delujejo v skladu s tem, kar govorijo. Ko nekdo ne doseže njihovih pričakovanj so zaničljivi in žaljivi. Četudi boste stvari vseeno opravili zelo dobro, bodo še vedno našli nekaj, da vas bodo lahko kritizirali. Torej za čustvenega manipulatorja nikoli nič ni dovolj dobro.

Ena izmed zelo opaznih lastnosti čustvenega manipulatorja je tudi mučeništvo in žrtvovanje. Kot rešeniki vam bodo vedno sami od sebe priskočili na pomoč, še več, lotili se bodo dela za katerega jih niste prosili, ali jim celo rekli, da njihove pomoči ne želite in vas že v naslednjem trenutku obsojali, ker ne cenite njihove pomoči ter vam jasno dali vedeti, da jim je to delo odveč.

So tudi zelo dobri opazovalci in vedo, kje so vaše boleče točke. S pridom jih bodo uporabili samo zato, da vas bodo razdražili in tako dobili pozornost nase.

Dolgo časa sem mislila, da ti ljudje delujejo iz svojih strahov, kar seveda drži. Polni so zagrenjenosti in pravzaprav so zelo nesamozavestni. Hkrati pa tudi nimajo zavedanja in želje, da bi se poboljšali. Namenoma se igrajo z vašimi čustvi, zato danes brez slabe vesti trdim, da je pri vsem skupaj velikokrat prisotna tudi namerna zloba. Slednja pa je zelo boleča, razdiralna in človeku, ki čustveno ni dovolj močan lahko celo uniči življenje.

Ko se čustvena manipulacija dogaja otroku ali mladostniku, se s tem nauči, da mora za ljubezen in sprejetost ugajati in se podrejati. Tako seveda tudi deluje, saj otroci potrebujeo starševsko sprejetost in ljubezen, da se lahko razvijejo v čustveno stabilnega posameznika. Čustveni manipulatorji svojih žrtev ne izbirajo in otroci so pravzaprav še bolj priročni, saj se o življenju šele učijo. Poledice tega so seveda katastrofalne. Otroci, ki so žrtve čustvenih manipulatorjih ne morejo odrasti v osebnostno zdrave odrasle ljudi, kar močno vpliva na celoten koncept današnje družbe.

Vse te oblike manipulacije so prisotne na čustvenem nivoju in jih praktično ne moremo videti, a večinoma bolijo veliko bolj, kot fizični udarec; da o posledicah sploh ne govorim.

Lahko rečem, da sem imela, v svojem življenju, stika čustvenimi manipulatorji tudi jaz na pretek. Pravzaprav mi je bilo to nekaj čisto običajnega in običajno je bilo tudi prilagajanje resnice v izogib težavam, ki sem jih naštela zgoraj. Nekega dne pa sem se odločila, da imam dovolj ljudi, ki so užaljeni, ko jim poveš, da bi bilo smotrno nekaj spremeniti, če želijo boljšo kvaliteto svojega bivanja, ali pa so užaljeni takrat, ko ne plešeš več na njihovo igranje in jim ne ustrežeš takoj.

Ogromno časa sem potrebovala, da sem predelala vse te občutke, ki so se v meni nabirali skozi leta, ko sem ugajala. Ko sem postala dovolj močna, sem najprej omejila ali pa celo pretrgala stike z določenimi ljudmi. Prenehala sem igrati pridno in ubogljivo punčko in s tem marsikomu stopila na velik žulj. Morda je potem ta žulj postal celo krvav… Pa nič zato, ugotovila sem, da je veliko bolje biti sam v miru, kot pa v družbi ljudi, ki s teboj čustveno manipulirajo in ti dajo priznanje samo takrat, ko delaš po njihovih navodilih, pa še to je navadno pospremljeno s prikrito kritiko. Resnično pa je tudi dejstvo, da ko določene ljudi odstranite iz svojega življenja, s tem naredite prostor za nove, srčne in ljubeče ljudi.

Seveda slednje ne pride kar samo od sebe. Jaz sem namreč prebrala mnogo knjig, naredila tisoče in tisoče meditacij, obiskala različne delavnice in tečaje, ter popisala še več strani v mojem dnevniku samospraševanja. Natančno sem analizirala vsako svojo reakcijo in ji kaj hitro našla tudi notranji podzavestni vzrok, ki sem ga morala razrešiti.

Dragi moji, polagam vam na srce; v kolikor imate ob sebi močne čustvene manipulatorje, čim prej začnite širiti svoje zavedanje in krepiti svoj notranji jaz, da se boste zmogli postaviti zase.

Nihče nima pravice, da z vami manipulira čustveno ali fizično. Res pa je, da to ne pomeni, da ste vi pri tem nemočni. Če ste deležni čustvene manipulacije, je vaša odgovornost, da to prenehate dopuščati. Slednje pa boste seveda lahko dosegli le z zavestnim delom na sebi.

Iščite svoje podzavestne vzorce in jih razrešujte. Tako boste postopoma izgradili svojo samozavest in moč, da se boste lahko postavili zase in čustvene manipulatorje tudi odstranili iz svojega življenja.

Da bo vaše delo lažje, kot je bilo moje, sem pripravila priročnik: Kako iskati omejujoča prepričanja? To je fantastično orodje, ki bo iz vas izbrskalo marsikaj zakopanega.

Pozdravček! 🙂 

Maja – MičnaCvetlična 🙂