Ne vtikaj nosu kamor ni treba!

Nadzor nad drugim človekom, je ena izmed večjih oblik zlorabe. Pri tem pojavu gre za to, da se nekdo pretirano vmešava v tuje življenje in s tem močno krši pravico do zasebnosti, ki jo kot posamezniki seveda imamo vsi. Ob tem se zgodi tudi močna psihična in lahko tudi fizična manipulacija, ki »žrtvi« onemogoča sproščeno življenje, saj si »napadalec« jemlje pravico, da ji krati svobodo in uničuje življenje.

Menim, da se ne bom zmotila, če rečem, da smo bili vsi v določenem obdobju svojega življenja, tako ali drugače, deležni pretiranega in škodljivega nadzora s strani druge osebe. In ko se z njim srečamo v nepravem času, se zgodi, da smo ob tem lahko precej nemočni. Ko se še ne znamo ustrezno postaviti zase, ima taka vrsta nadzora lahko, kot že rečeno, uničujoče posledice.

Da se tem posledicam izognemo, oz. jih odpravimo, ker so običajno že prisotne, pa moramo najprej prevzeti odgovornost, da smo to vrstno zlorabo toliko časa sploh dovoljevali. Gre za to, da smo na dušnem nivoju z drugimi ljudmi dogovorjeni za skupno izkušanje določenih lekcij in v resnici nam človek samo odigra vlogo, ki jo potrebujemo za doseganje svoje rasti in osvojitev lekcije.

Ljudje nismo nemočne žrtve, temveč smo namenjeni, da postanemo zavestni ustvarjalci svojega življenja in se tako naučimo odločno postaviti zase. Ko postanemo dovolj močni in ko dejansko postavimo meje, se nam podobne lekcije nehajo pojavljati.

Osebno moč pa lahko pridobimo le z intenzivnim delom na sebi. Naša duša nas s pomočjo težkih preizkušenj opominja, da je čas za delovanje in spremembe, zato ste lahko popolnoma prepričani, da lekcije ne bodo minile kar tako brez vsega. Duša bo našla pot, da nam pokaže lekcijo, pa če nam je to všeč ali ne. Zavihajte rokave in se lotite dela; prej boste začeli, lažje bo. Seveda ne bo enostavno, toda verjemite mi, je vredno. Pomagate si lahko s hvaležnim paketkom.

Po drugi strani, pa še vedno obstaja upanje tudi za manipulatorje. Vsak se lahko spremeni in če imate tudi sami potrebo po tem, da nekoga ves čas nezdravo nadzorujete, potem se namesto tega raje lotite svojega življenja in ga spravite v red. Ko boste začeli z brskanjem po sebi, boste kar na enkrat spoznali, kako nespametna je bila vaša želja po nadzorovanju tujih življenj. Orodje, ki vam pomaga pri brskanju najdete tukaj.

Dragi moji, čustveno stabilen človek ima resnično čisto dovolj dela s samim seboj in niti ne razmišlja, da bi pomolil nos tja kamor res ni treba. Bodite popolnoma odkriti sami s seboj in ugotovite komu namenjate več časa, sebi ali drugim… Držim pesti, da vas odgovor ne preseneti.

Pozdravček!

Maja – MičnaCvetlična 🙂