Prosim, odložimo telefone med vožnjo!

Tokratni zapis je nekoliko krajši in bolj moralno usmerjen, saj menim, da je ozaveščanje o (NE)uporabi telefona med vožnjo precej nujno. V petek sem bila priča dogodku, ki bi se lahko končal tragično, a sem močno hvaležna, da se ni, zato sem se odločila, da o njem zapišem nekaj besed. 

Stala sem na prehodu za pešce, ko je mala deklica stara približno 10 let, stekla čez cesto. Videla sem jo in videla sem tudi bel kombi, ki ga je vozil voznik, ki je med vožnjo brskal po telefonu ali pisal sporočilo. Dejstvo je bilo, da voznik deklice zaradi svojega zatopljenega početja ni videl in dejstvo je bilo tudi to, da je deklica stekla čez cesto v svoji otroški razposajenosti, nekoliko manj previdno, kot bi morda lahko bila. Vse se je dogajalo zelo hitro in ker sem bila dovolj blizu, sem deklici zaklicala naj se ustavi, kar pa je slišal tudi nespametni voznik, ki je, na srečo, svoj avto še pravočasno ustavil. Deklica je stekla nazaj na pločnik in se privila k mami. Zaznala sem, da sta obe precej šokirani in dih je zastal tudi meni.

Voznik se je za svojo neprevidnost sicer opravičil, potrdil, da smo lahko hvaležni, da se nikomur ni nič zgodilo, a vseeno me je zmotilo dejstvo, ker je vso krivdo želel prenesti na voznika za njim, ki naj bi ga pri izhodu iz krožnega križišča izsili. Slednja opazka se mi ni zdela potrebna, ker tako težko razumem, da odrasel moški, ki je polno odgovoren sam zase, išče krivdo za svojo nespametnost pri drugih ljudeh. In težko razumem tudi dejstvo, da je v današnji družbi še vedno več kot 90 odstotkov ljudi, ki razmišljajo enako.

Pa pustimo to tematiko za kak drug zapis in se vrnimo nazaj na uporabo telefona v avtu. Nič ne bom leporečila in priznam, da sem tudi sama kdaj v preteklosti uporabila telefon v neprimernem trenutku, a vseeno sem se neprimernosti takega početja zavedela zelo hitro in sem ga opustila. Nevarno je, resnično nevarno je, ko ljudje med vožnjo pišejo sporočila ali telefonirajo brez uporabe slušalk ali prostoročnega telefoniranja. Današnja tehnologija nam omogoča toliko olajšav in toliko pripomočkov, da slušalke ali prostoročno telefoniranje nista več skoraj nikakršen dodaten strošek. Razumem, da smo vsi zaposleni in da je čas med vožnjo tisti, ki ga na nek način »izgubimo,« a vseeno je varnost na prvem mestu.

Bodimo pametni in če je uporaba telefona v avtu »nujna« potem poskrbimo, da to vsekakor ni pisanje sporočil, temveč si priskrbimo slušalke ali sistem prostoročnega telefoniranja. Seveda pa je najboljša in najbolj zaželena tista opcija, ko telefon ostane skrit v naših torbicah, žepih ali odložen na sosednjem sedežu ali na kakšni polički, kjer nas počaka do konca vožnje.

Zavarujmo sebe in vse druge udeležence v prometu tako, da smo med vožnjo osredotočeni na promet in vožnjo, vse ostale stvari pa pustimo pri strani. Naj bo tale zapis opomnik in motivacija za vse nas, ki smo vozniki, da bomo od sedaj naprej še boljši in še bolj previdni.

Pa srečno vožnjo vam želim!

Maja – MičnaCvetlična 🙂