Zakaj pravljica ni samo pravljica?

Verjetno ste že zasledili, da sem v času karantene na Facebook strani FlowerFairy Flora začela s prebiranjem klasičnih pravljic v slovenskem in angleškem jeziku. Namen je bil otrokom in tudi odraslim doprinesti nekaj posebnih trenutkov, ki nam jih pravljice nudijo. Projekta sem se lotila popolnoma brez pričakovanj, nisem pa vedela, da bo tudi meni prinesel mnogo novih spoznanj, ki so mi vsa pomagala stopiti še en korak naprej na poti moje osebnostne rasti.

Kot pravi Mali Princ, je bistvo očem nevidno in tako je tudi pri pravljicah. Ko beremo osnovno zgodbo vsake zgodbe, bi nanjo lahko gledali kot na še eno izmed zgodb, a če pogledamo malo pod površje, v njeno globino oz. če pravljico beremo med vrsticami, potem smo sposobni uzreti tudi močno sporočilno vrednost, ki nam jo posamezna pravljica nosi.

Med vsemi prebranimi pravljicami do sedaj, se je mene osebno najbolj dotaknila pravljica Grdi raček, saj sem v njem lahko prepoznala sebe in svoje preteklo izkušanje. To je zgodba o nesprejetosti v nepravem okolju in upanju, ki se na koncu razvije v nekaj lepega. Grdi raček je zgodba, ki nosi pomen za male in velike in v resnici skriva veliko in globoko lekcijo o lepoti življenja, ki pride po prehojeni trnovi poti. Z lahkoto potegnemo vzporednico v realnem življenju, skozi katerega plujemo vsak dan, kar pa nam lahko da novo upanje, da svoje težke dni lažje preživimo, jih obrnemo sebi v prid in se iz njih tudi kaj naučimo.  

Pravljice otrokom prinašajo čisto posebne trenutke in nepopisno lepo jih je opazovati, ko se popolnoma vživijo v vlogo glavnega junaka pravljice. Male žareče učke tudi mene pripravijo v takšno stanje in tako je doživljanje posamezne pravljice še bolj intenzivno, tako zame kot bralko, kot tudi za male poslušalce. Vživimo in učimo se vsi skupaj, se imamo lepo in z vsako prebrano pravljico smo bogatejši vsi.

Na tem mestu spodbujam vse odrasle, da skupaj s svojimi otroci berete in poslušate čim več pravljic in se o njih tudi pogovarjate. Skupaj iščite posamezne lekcije in učenja, ki se skrivajo med besedilom in kot že omenjeno, bistvo je očem skrito. Začutite jih, morda celo podoživite svoje otroštvo in tako dovolite, da se izrazijo prijetne zgodbe in dovolite, da se izrazijo in s tem osvobodijo tudi neprijetne omejitve iz preteklosti.  

Res je, ni vsaka pravljica dobra pravljica, toda prepričana sem, da boste prepoznali vrednost tistih pravih. Seveda pa ne prezrite še čisto posebnih zvočnih meditativnih pravljic s CvetličnoVilo Floro, ki poleg prednosti, ki jih ponujajo klasične pravljice, otrokom prinašajo še učenje o pomenu poglobljenega dihanja, spoznavanja s svojimi čustvi, odlaganja dnevnega stresa, namenske priprave na nov dan in še mnogo drugega. Poleg tega pa ste na boljšem tudi odrasli, saj ste s poslušanjem in sodelovanjem svojim otrokom zgled, pridobite nekaj zase in ker boste spoznali otrokovo čustveno stanje ga boste pri njegovih izzivih, ciljih in željah lažje ustrezno podprli. Več o zvočnih meditativnih pravljicah s CvetličnoVilo Floro lahko preberete tukaj.

Želim vam prijetno pravljičevanje!

Pozdravček! 🙂

Maja – MičnaCvetlična