Vas otrok ne upošteva, ko mu želite povedati nekaj pomembnega?

Velika večina odraslih, tako starši, stari starši, strici, tete, kot tudi pedagoški delavci, ste se zagotovo že srečali s trenutkom, ko vas otrok enostavno ne posluša, ko mu želite povedati nekaj pomembnega oz. vzgojnega. Četudi se trudite na vse pretege; poveste zlepa, včasih tudi zgrda, ubirate te in one pristope, da bi pridobili pozornost, pa ste enostavno neuspešni. Posledično vas lahko pograbi panika, morda tudi jeza ali celo bes.

Na tem mestu naj se z možnimi scenariji ustavim in vas vprašam, če ste vedeli, da otroci in odrasli govorimo dva popolnoma različna jezika, ko gre za doživljanje čustev ali za komunikacijo vzgojnih »navodil«?

Odrasli jih večinoma doživljamo racionalno, ker smo bili tako sprogramirani. V takem okolju pa se otroci še ne znajdejo, saj njihovi možgani še niso v celoti razviti in poleg tega je njihov mentalni sistem še nepopisan list, ki še ni okužen s programiranimi vzorci obnašanja in delovanja. Slednjega se naučijo skozi odraščanje.

Vse to pa je poglavitni razlog, da z otroci enostavno ne moremo komunicirati na enak način kot z drugimi odraslimi. Pomembno je, da se naučimo njihovega jezika, ki pa so ga strokovnjaki poimenovali JEZIK DOMIŠLJIJE! To pomeni, da se z otrokom sporazumevamo skozi sliko, prispodobo ali zgodbo, ki ima poučno noto.

S tem otroku ustvarimo varen prostor, kjer se lahko prosto izrazi z vsemi čustvi, ki jim v tistem trenutku še ni kos. S pomočjo jezika domišljije bomo tudi lažje ustvarili globljo povezavo s svojim otrokom, velja pa poudariti, da zgodbe odlično delujejo tudi pri grajenju povezav z odraslimi. Če zgodbam dodamo še skupni čas in dotik, smo zagotovo zadeli zmagovalno kombinacijo, ko govorimo o gradnji odličnih odnosov z otroci in tudi z drugimi odraslimi.

Zgodba otroku ponudi novo obliko razmisleka o njegovih čustvih in o »zahtevah« ki jih želimo skomunicirati odrasli. Otrok s pomočjo zgodbe lahko spozna situacijo v drugačni luči, o njej razmisli in jo tudi lažje dojame. Prispodobe otroku omogočijo pogled na celotno dogajanje z varne razdalje, kar pomeni, da se ne počuti neposredno kritiziranega in se tako posledično lažje izrazi.

In na tem mestu se vključijo zvočne meditativne pravljice s CvetličnoVilo Floro, ki nudijo vse to; torej najprej varen prostor za otroka, kjer se lahko izrazi, saj Flora v svojem karakterju nosi lastnosti najboljše prijateljice in zaupnice. Po drugi strani ste tudi odrasli spodbujeni, da jih poslušate skupaj z otroci, kar pomeni, da se ustvarja skupni čas in možnost dotika, to pa kot že rečeno pomeni gradnjo večje povezave v odnosih. Poleg vsega pa pravljice vsebujejo še preproste dihalne tehnike, ki pomagajo sprostiti telo in tako poslušanje naredijo še bolj učinkovito.

Da bodo torej vaše povezave bolj trdne in uspešne, si svoj paket zvočnih pravljic s CvetličnoVilo Floro lahko naročite na povezavi tukaj.

Pozdravček!

Maja – MičnaCvetlična