Ne zdi se mi dovolj dobro, zato pa raje sploh ne…

Samozavest

Se najdeš v teh besedah?

Zgornja trditev je ne dolgo nazaj spet priletela mimo mojih ušes, zato sem se odločila, da se ji bolj podrobno posvetim v novem zapisu na blogu.

Močna trditev je to in dejstvo je, da ni nastala kar sama od sebe, ampak njen izvor lahko najdemo že v zgodnjem otroštvu.

Znanstvene študije so pokazale, da se otrokom, ki so odraščali in se razvijali v čustveno hladnem okolju, kjer ni bilo prisotnega dotika, objema, negovanja in crklanja, možgani razvijajo drugače, oz. se ustvarijo določene poškodbe, ki jih za enostavnejše razumevanje, lahko pomimenujemo tudi razvojni primanjkljaji. Posledice tega pa tak otrok močno občuti, tudi ko odraste.

Otrok s pomočjo dotika in čustvene topline razvije občutek, da je dovolj, da je varen, zaželen in sprejet. V kolikor pa slednjega ni deležen, se v njem razvijajo občutki, da ni dovolj dober, da ni zaželen in podobno.

Vse to seveda vpliva na posameznikovo samopodobno in tudi na odločitve, ki jih zase izbira v celotnem življenju.

Zato je zelo pomembno, da za otroka poskrbimo z ustrezno čustveno topilno in ga podpremo, kadar nas potrebuje. (Podpreš ga lahko tudi z zvočnimi meditacijskimi  pravljicami s CvetličnoVilo Floro.

Kaj pa če se zaveš, da si ti tisti otrok, ki ni bil deležen čustvene topline in dovolj dotika v ranem otroštvu?

No tukaj pa stojimo pred novim izzivom. Lahko rečem, da to ni pustilo ravno najboljših posledic in občutek, da nisi dovolj dober/a, je zagotovo eden izmed njih.

Zdaj je vse skupaj videti precej strašljivo, saj se ne moremo vrniti nazaj v otroštvo in od staršev zahtevati, naj nas vzgajajo drugače. Pa vendar naj ti povem, da se vseeno da marsikaj popraviti. (Preizkušeno in preverjeno!)

Obstaja ogromno tehnik, ki ti pomagajo, da se s svojimi neprijetnimi občutki najprej soočiš in jih potem še odpraviš.

Kako: z meditacijo, z avtogenim treningom, s pisanjem kot terapijo, skratka s čimer koli, kar ti omogoča, da strahu in občutku, da nisi dovolj, pogledaš naravnost v sredino oči.

Avtogeni trening in meditacija recimo odlično vplivata na spremembo valovanja možgan in posledično omogočita njihovo sprostitev ter regeneracijo.

Ko se spravimo iz zakrčenega stanja, ki je lahko trajalo tudi dolgo vrsto leto, postopno začnemo bolj zaupati življenju in vsem narvnim procesom. Posledično pa se šibijo tudi strahovi in skupaj z njimi občutek, da nismo dovolj dobri.

Zato te danes vabim, da se odkrito spogledaš s svojimi občutki in preden si rečeš, da nečesa ne boš storil/a v prepričanju, da ni dovolj dobro, se prepričaj, da ne gre samo za zastarelo in nekoristno prepričanje, ki te lahko prikrajša za marsikaj.

Veš, večinoma so stvari, ki jih označiš za ne dovolj dobre, za nekoga drugega lahko navdihujoče. (Zakaj ti to pišem – ker sem tudi sama šla čez to šolo in moram priznati, da včasih še kdaj zaidem tja, tako da te popolnoma razumem.)

V kolikor ti je bil zapisan članek všeč, bom vesela, če ga komentiraš in deliš med ljudi za katere meniš, da bi jim koristil.

Hvala in pozdravček! 🙂

Maja – MičnaCvetlična