Zakaj je v januarju bolje uvesti celostno osebnostno rast, namesto novoletnih zaobljub?

»Po novem letu pa začnem s tem, pa z onim, letos pa res. Tokrat pa vztrajam, res bom.«

Potem pa pride tretji ponedeljek v januarju, ki menda tudi po statistiki velja za najbolj depresiven dan v letu, ko se tudi ti se zaveš, da se svojih novoletnih zaobljub že dva tedna ne držiš več…

Ti je to poznano?

Če se najdeš v zapisanem in če se želiš izogniti skritim pastem novoletnih zaobljub, ki običajno ne trajajo dlje, kot nekaj dni, potem te spodbujam, da si letošnji januar privoščiš trajnostno spremembo, s katero začni počasi.

Trik, ki se skrije v večino novoletnih zaobljub, je namreč v tem, da se zelo radi zaženemo vanje, kar posledično vodi v začetno pretiravanje, do točke, ko se nam um in telo upreta. Zmoti nas tudi, da se želeni rezultati ne pojavijo čez noč, zato odnehamo, še preden smo dobro začeli.

In zato te na tem mestu spodbujam, da začneš s trajnostno spremembo, oz. s celostno osebnostno rastjo. Vsaka trajna sprememba se začne postopoma, z majhnimi koraki. Tako, da se um tega sploh ne zaveda. Le to je način, da se ne bodo pojavili izgovori in opravičila, ki peljejo stran od akcije in vztrajanja. Slednje se namreč pojavi zato, ker nas naš um želi obvarovati pred spremembami, saj ne ve, da so le te za nas pozitivne.

Preden začneš, se v kratki meditaciji pogovori s svojim umom in mu razloži, da je vse ok, da je spremeba koristna in da je to pridobitev. Nato si zadaj večje cilje in jih razdeli na več manjših korakov. Takšen načrt naredi za največ tri področja na enkrat. Saj če si naložiš preveč, potem lahko hitro obupaš, ko se znajdeš preobremenjen/a.

Dodatno moč in motivacijo ti bo dal tudi avtogeni trening. Gre za globoko sprostitev telesa in uma, ki jo dosežemo s pomočjo vnaprej pripravljenih sugestij. Všeč mi je prispodoba, da je avtogeni trening kot obliž. Telesu pomaga, da se samo zaceli/ sprosti/ obnovi. Več o tečaju avtogenega treninga si preberi tukaj.

Poleg osebnostne rasti, ki ti bo dajala dodatno motivacijo in energijo, pa za uresničevanje svojih načrtov potrebuješ tudi disciplino. Kaj dosti o tej temi ne bom razpredala, s teboj delim le eno vprašanje, ki ti lahko zelo pomaga vsakič, ko se znajdeš v lenobi in izgovorih.

To čudežno vprašanje se glasi: »Kako se bom počutil/a, ko potrebno akcijo/korak opravim?«

Odgovor te bo dodatno motiviral in prepričana sem, da ni več nobenega dvoma, da svojih akcij nebi opravil/a.

Pa lepo in plodno leto ti želim.

Pozdravček!

Maja – MičnaCvetlična <3