Kako izbrati pravo tehniko osebnostne rasti zase?

AVTOGENI TRENING, MEDITACIJA in PISANJE – KDAJ UPORABITI KAJ?

Skozi svoje dolgoletno delo na sebi, sem se spoznala z veliko tehnikami in vajami, med katerimi so mi nekatere koristile bolj, druge manj. V današnji poplavi vsega vem, da je včasih težko, morda celo nemogoče izbrati in da je ravno slednje morda razlog, da te mine še preden začneš. A nič ne skrbi, po mojih izkušnjah in tudi po izkušnjah mnogih ljudi, s katerimi sem imela priložnost govoriti o osebnostni rasti in duhovnosti, so mi povedali, da prava tehnika na nek način izbere tebe.

Sama vem, da mnogo tehnik sploh ne poznam, za nekatere še niti slišala nisem, morda celo nikoli ne bom, je pa dejstvo, da sem se vedno ob pravem času srečala s tisto, ki sem jo v danem trenutku potrebovala. Večinoma jih nisem iskala, zgodilo se je priporočilo, morda sem kje videla objavo, ali kaj podobnega, predvsem lahkotnega. Skozi vsa ta leta sem dobro preizkusila in izbrala tri čudovite tehnike, ki sem jih popolnoma osvojila, posvojila, tudi malo priredila, skratka naučila sem se jih uporabljati tako, da z njimi dosežem največjo možno korist zame in za vsa področja mojega življenja.

In upam si trditi, da prava tehnika čisto na enak način kliče tebe, da jo preizkusiš in se podaš na pot spremembe, ki si jo v svojem življenju tako zelo želiš. Najprej te želim opozoriti, da delo na sebi ni muha enodnevnica, ali čudežna paličica, ki bo čez noč rešila vse tvoje težave. Osebnostna rast je način življenja. To je nekaj, kar vstaviš v svoj vsak dan in potem prakticiraš vsakodnevno, zato ker vidiš, da se počutiš bolje.

Na tem mestu želim poudariti, da je pri izbiri najbolj pomembno tvoje dobro počutje. Res je, da je včasih treba malo vztrajnosti, da pridemo do rezultatov. Saj veš, tudi po eni uri fitnesa na tvojem trebuhu ne bodo vidni »radiatorji«, temveč potrebuješ nekoliko več vaje in daljše časovno obdobje. Zato te želim spodbuditi k iskanju. Začni, preizkusi, uporabi in predvsem opazuj svoje počutje znotraj enega in drugega. Naj te ne zavede, če se pri uporabi neke tehnike tvoji izzivi/simptomi/čustveno in mentalno stanje najprej nekoliko poslabšajo. To je vse ok, oz to je nekako potrebno, da vse skupaj ozavestiš, prečutiš in potem razrešiš ter spustiš. Večinoma je edina pot iz naših vzorcev tista, kjer se temeljito zarinemo vanje in skoznje; torej pot ven, pomeni pot skozi.

Kot že rečeno, danes lahko izbiraš med mnogimi tehnikami in vajami, zato ti v tem članku predstavim tri moje, ki so se mi skozi leta dela na sebi izkazale kot najbolj uporabne. To so pisanje kot terapija, avtogeni trening in meditacija. Z avtogenim treningom sem se srečala že pred petnajstimi leti in do danes mi je uspelo priti že do mednarodnega certifikata, ki mi omogoča, da to krasno tehniko tudi poučujem naprej. Neizmerno sem hvaležna, da mi je dana možnost, da sem svetu lahko v doprinos in da med ljudi delim znanje, ki spreminja življenja trajnostno. (Če te zanima več, vse o tečaju izveš na povezavi tukaj.)

Pisanje je terapija, ki jo priporočam prav vsakemu. Za pisanje ne potrebuješ nič drugega kakor zvezek in pisalo. V začetku je pisanje morda bolj podobno dnevniškim zapisom.Meni se je zgodilo, da sem na začetku bolj kot ne druge obtoževala za vse svoje težave, a ko sem se poglobila in z leti, je moje pisanje postalo zelo sistematično in zelo, zelo učinkovito. Postavljala sem si različna vprašanja, ki so me vodila do mojih notranjih odgovorov. Več sem pisala in bolj, ko sem se poglabljala v svoje reakcije, hitreje mi je bilo jasno kakšna lekcija stoji za njimi. Kako se učinkovito samo-spraševati, sem ti podrobno opisala v brezplačnem priročniku za pisanje, ki ga najdeš na povezavi tukaj. V priročniku najdeš vprašanja, ki ti bodo v pomoč, da najdeš vzroke in izvore za svoje reakcije, ki si jih ne želiš več.

Nekaj let kasneje, natančneje v trenutku, ko se mi je moje življenje sesulo v prah, sem se srečala tudi z meditacijo. Opravila sem kar nekaj tečajev in postala tudi učiteljica meditacije. Najprej sem uporabljala predvsem vodene meditacije, kasneje pa sem spet razvila nek svoj potek meditacije s pomočjo katerega preprosto sedim s svojimi občutki, in predihavam svoje strahove, žalost, jezo in vse ostalo, kar v danem trenutku pač želim razrešiti. Če meniš, da tebi meditacija ne gre dobro od rok, te z veseljem vodim, skozi ta čudovit postopek, ki te popelje v vse skrite sfere tvoje notranjosti. (Podrobnosti tukaj.)

Z vsemi temi tremi tehnikami sama krmarim čez svoje dni in uporabljam tisto, ki jo v danem trenutku najbolj potrebujem in vem, da bom z njo dosegla želeno olajšanje. Avtogeni trening mi pomaga v trenutkih, ko potrebujem hiter dvig energije, da se dobro spočijem in da v dnevu lahko dosežem večjo produktivnost in tudi več fokusa za svoje delo.

S pomočjo pisanja ozaveščam svoje lekcije, po tem, ko znotraj sebe opazim reakcijo, ki mi ni všeč. Pišem in se samo-sprašujem toliko časa, dokler ne pride aha moment, ki mi pojasni, zakaj sem se na nekaj ali na nekoga odzvala tako kot sem pač se.

Ko me je strah in vem, da me ta strah močno drži v svojem primežu, enako tudi ko sem žalostna ali jezna, takrat uporabim meditacijo. Zaprem oči in se soočim s svojimi občutki, jim dovolim da so tam, jih prečutim, se jih zavem in jih potem nežno prediham, da lahkotno zapustijo moje telo. Če je čustvo močno, to je predvsem pri starih travmah, takrat takšno meditacijo ponovim večkrat. Tolikokrat kot je pač potrebno. Saj veš, če se je neko omejujoče prepričanje na nas vplivalo trideset let, ali več, potem ga enostavno ne moremo odpraviti v enem dnevu.

Čisto na koncu tega članka, pa te želim le še opogumiti za delo na sebi. Kot že napisano, išči, preizkušaj, testiraj in predvsem, zabavaj se. Saj le to je recept, da najdeš tehniko, ki ti bo v času tvojih osebnih izzivov pomagala, da se čim hitreje vrneš na visoko vibracijo in v dobro počutje. Naj bo to tvoj vseživljenjski projekt, ker resnično, ni smisel v tem, da bo vedno vse dobro, temveč, da ves čas znaš pluti, torej tudi takrat, ko je tvoje morje zelo viharno in razburkano. 

Želim ti vse dobro in pozdravček!

Maja – MičnaCvetlična.