LEP/A SI – ali konkretni koraki, kako spremeniti prepričanja o svojem zunanjem izgledu?

Telesni oz. zunanji izgled je nekaj, kar nas lahko razveseli in naredi samozavestne, ali pa nas popolnoma potre in nam povzroča različne komplekse in v določenih primerih lahko tudi depresije ali kakšne druge duševne bolezni.

Bolj kot sam izgled, je pri celi zgodbi pomembno to, kako se mi sami počutimo v svojem telesu. Naša velikost, majhnost, obline, suhost, obleka in podobno ne igrajo tako velike vloge kakšni so, kot to, kako mi celotnega sebe sprejemamo.

Iz svoje lastne izkušnje povem, da mi je bilo skoraj 30 let v mojem telesu zelo neprijetno. V osnovni šoli sem se po prometni nesreči, v kateri me je zbil avto, začela močno rediti. Vse skupaj je šlo tako daleč, da sem zaradi vseh kritik, ki sem jih bila deležna, jedla na skrivaj in to je le še poslabšalo stanje. (Na tem mestu prosim vse odrasle ljudi, ki imate navado kritizirati druge glede njihovega telesa, da najprej uredite vse svoje in raje bodite dober zgled. Tako bodo rezultati veliko boljši, preverjeno.)

Najbrž ni potrebno posebej poudarjati, da posledično nisem bila zadovoljna sama s seboj. V ogledalu sem ves čas videla ogromno prikazen in zdelo se mi je, da tudi zaradi moje celotne pojave nisem bila privlačna za fante, ki so mi bili všeč. To mi je povzročalo še več nelagodja in moja samozavest res ni bila dobra.  

Četudi sem konec osnovne šole uspela shujšati, pa so mi vzorci v podzavesti ostali in sama s seboj ter s svojim izgledom večino časa še vedno nisem bila zadovoljna. Sama sebi se enostavno nisem zdela lepa.

Hvaležna pa sem, da se je nekega dne pokazala moja močna volja, da to spremenim. Začela sem vaditi in spreminjati pogled nase. Poleg redne meditacije, pisanja kot terapije in avtogenega treninga, sem si pomagala še z afirmacijami, ki sem jih poskušala čimbolj občutiti v svojem telesu. Začela sem postopoma, s tem, kar sem lahko verjela. Ves čas sem namreč preverjala, kaj lahko verjamem in na podlagi tega oblikovala določeno afirmacijo. Npr: »v svojem telesu se počutim vse bolje in bolje« sem verjela veliko lažje, kakor »lepa sem,« zato sem začela s prvo. Ko sem se že navadila na nov način razmišljanja in ga v svojem telesu tudi občutila, sem šele prešla na novo afirmacijo. Nekega sem naletela tudi na pesem Nine Pušlar z naslovom »Lepa si« Ta pesem je za nekaj časa postala moja zvesta spremljevalka. Ves čas sem jo ponavljala in zelo dobro mi je prišla v kri.

Potem pa se je nekega dne v meni nekaj premaknilo. Ko sem sestopala iz lokalnega hribčka, sem v sebi začutila neko nežnost in prijeten občutek. Prvič sem se znotraj sebe počutila lepa. In od takrat naprej sem vedela, da mi je uspelo prepisati moj podzavestni vzorec. Spremenila sem ga na novo vibracijo in od takrat naprej se sama sebi zdim lepa.

Torej, če imaš tudi ti problem s tem, da se ne počutiš dobro v svojem telesu, potem je čas, da spremeniš svoj notranji samogovor in opraviš nekaj dela, da najdeš, ter potem prepišeš svoje staro prepričanje v novega.

In kako začeti?

Najbolje da začneš s pisanjem. Piši o tem, kako se počutiš v svojem telesu in poišči vse, kar si o sebi misliš »slabega.« To bo tvoja izhodiščna točka. Potem pa raziskuj naprej. Poskusi sestaviti afirmacije, ki jim lahko verjameš in potem vadi. Včasih jih bo potrebno ponoviti velikokrat v dnevu, da se spraviš v boljše počutje. Ne pozabi na meditacijo, ali pa kakšno drugo prakso in ob tem se seveda predvsem zabavaj.

Morda ti bo tole vse skupaj vzelo nekaj časa, a je vredno. Saj veš, tudi v fitnesu se rezultati ne pojavijo takoj, temveč je potrebna vztrajnost, odločnost in motivacija. Vsega ti želim čim več, da bo tvoja pot do cilja čimbolj zabavna in prijetna.

Če pa ob vseh zgornjih napotkih potrebuješ še dodatne namige, jih najdeš v knjigi, Izgubila sem tebe, a našla sem sebe, ter v elektronskem priročniku, Kako iskati omejujoča prepričanja, ki ju lahko naročiš na linku tukaj.

Pozdravček!

Maja – MičnaCvetlična