Te zanima, zakaj sem se ves konec tedna zabavala?

Ko sem stopila na podjetniško pot, je bil eden prvih napotkov, da se je v podjetništvu potrebno veliko odpovedovati in ves čas samo trdo delati. Oboje sem vzela zelo zares in nekaj časa se mi je zdelo, da delam prav.

Vseeno pa mi je življenje po določenem času pokazalo, da morda nisem naredila čisto prav, saj sem se odpovedala veliko stvarem, ki sem jih imela rada in so me pravzaprav polnile z energijo. Seveda je bila zabava ena izmed njih.

Izhaja sem iz okolja, kjer je bilo, zabavati se, nekako neodobravano. Večjo vrednost je predstavljalo delo in ob tem trpljenje. Bolj je bilo mučno in trdo, boljše je bilo. Vse do točke, ko se je nekdo sesedel, ker telo takšne gonje ni več zmoglo.

Moja podzavest je bila polna takšnih vzorcev in kljub temu, da imam jaz svoje delo zelo rada, sem se spravila do točke, ko zanj preprosto nisem imela več energije, kaj šele za karkoli drugega. Počasi sem začela notranje propadati in postala sem apatična. To obdobje je trajalo kar nekaj časa in če sem hotela svoje stanje izboljšati, sem morala ukrepati. Ni šlo čisto zlahka in nekaj dela me pravzaprav še čaka, a vseeno sem spoznala, da je odnos do sebe najpomebnejši in da tako kot ravnam s seboj, to se bo tudi poznalo v mojem zunanjem življenju.

Ko sem tuhtala, kaj je tisto, kar mi je vzelo vso voljo, sem prišla do ugotovitve, da odpovedovanje stvarem, ki jih imam rada, ne vodi prav daleč.

Ker mi ni ostalo več prav veliko energije, nisem imela moči, da bi vse kar sem rada počela povrnila, saj sem morala najprej obnoviti svoje telo, sem pa imela dovolj časa in volje, da sem še bolj podrobno začela raziskovati svojo podzavest in vzorce delovanja, ki so me pripeljali do početja, ki mi ni koristilo in me posledično popolnoma izčrpalo.

Vse kar smo kot otroci doživljali v naši okolici in vse kar smo opazovali pri naših skrbnikih smo ponotranjili na »trdi disk,« ki se mu reče podzavest. Vse kar je shranjeno tam, na nas vpliva na nezavednem nivoju. Torej lahko bi rekli, da določene stvari počnemo zato, ker smo se tako naučili, oz. smo v davni preteklosti vase shranili program za takšno delovanje.

Vse skupaj se morda sliši malce strašljivo, saj se zdi, kot da potemtakem nimamo vpliva na lastno življenje in delovanje. No, temu ni ravno tako, saj imamo vso moč v svojih rokah, da te škodljive vzorce raziščemo in jih zamenjamo z novimi.

In če se že sprašuješ, kako?

Verjetno veš, da na tem mestu sledi zelo podoben odgovor kot vedno; s pomočjo tehnik osebnostne rasti, ki ti najprej pomagajo raziskati in ozavestiti tvoje stanje in škodljive vzorce, v naslednjem koraku pa ti jih pomagajo še odpraviti.

Ja, prav imaš, če pomisliš, da to ni čisto enostavno. Ne, res ni, treba je vložiti nekaj časa in predanosti, pravzaprav je osebnostna rast proces, ki traja celo življenje, saj je glavni namen našega obstoja, da se razvijamo, rastemo in se ves čas spreminjamo tako, da smo vsak dan znova svoja najboljša verzija do sedaj. Toda vseeno menim, da je vredno.

Najlažji začetek predstavlja pisanje. Sama sem s pomočjo pisanja svoje vzorce ozaveščala, ter jih v naslednjem koraku s pomočjo avtogenega treninga tudi odpravila. Globoko dihanje je praksa, ki dela čudeže in ko mu dodamo še afirmacije, ki spodbudijo določene telesne funkcije, to pomeni, da so rezultati zagotovljeni.

Avtogeni trening je tudi tehnika s katero spočiješ svoje telo tako fizično, kot tudi svoj um. Ne vem če veš, a psihični napor velikokrat telo izčrpa bolj kot fizični. Če te na tem mestu zanima tečaj avtogenega treninga, potem več informacij najdeš tukaj.

Za konec pa se vrnimo še nazaj k zabavi. Ko sem si nabrala dovolj moči sem začela iskati načine, kako si lahko postopoma povrnem stvari v katerih sem uživala in kot že rečeno, zabava je ena od njih. Še vedno to ne pomeni, da obiščem vsako zabavo ali koncert, ki mi pride mimo. Vseeno pa se ne odpovem več vsem, tako kot sem to počela eno obdobje, v prepričanju, da delam prav.

Sestavila sem si tudi seznam stvari in hobijev, ki sem jih imela rada in tako si sedaj izmenično privoščim vsakega po malo in takrat uživam, kot sem to počela dolgo nazaj.

Kako je pa pri tebi, ko gre za zabavo in užitek?

Pozdravček!

Maja – MičnaCvetlična