JAZ SEM V POPOLNEM RAVNOVESJU in zakaj je to top afirmacija?

Avtogeni trening je sestavljen iz šestih osnovnih vaj, ki vsaka zase vplivajo na določeno telesno funkcijo. Če povem malo bolj enostavno, to pomeni, da vaje našim možganom dajejo navodila, da slednji naše telo privedejo v stanje popolne sproščenosti ali v avtogeno stanje.

Seveda pa nobena stvar ne more biti sama po sebi brez zaključnega bonbončka, ali kot radi rečemo, brez pike na I, zato je tudi avtogenemu treningu dodana lastna afirmacija, ki jo imenujemo osebna motivacijska formula. Kreiramo si jo po svojih željah in potrebah, ki jih v danem trenutku želimo spremeniti ali razrešiti. Sestavljamo jo tako, da se najprej v svojih mislih poigravamo z možnimi formulami in ob tem opazujemo koliko smo naš stavek zmožni tudi zares verjeti. Šele, ko smo vanj popolnoma prepričani, slednji lahko postane naša osebna motivacijska formula. Pomembno je tudi, da se pri sestavljanju lastne formule zabavamo, najbolje po principu “Kratko, preprosto in pozitivno” in vedno moramo začeti pri temeljih. Nekaj primerov za osebno motivacijsko formulo pri izvajanju avtogenega treninga, bi se lahko glasilo takole: Vreden/a sem. Zaslužim si. Lahkotno kreiram svoj  posel. Lahkotno gradim svoje odnose. Moje telo je vitalno. Radosten/a sem, itd.

Najbolj pomebno pri vsem pa je dejstvo, da vedno ustvarimo le eno formulo na enkrat, ki jo potem uporabljamo vsaj tri do štiri tedne. No in ravno to je tisto, pri čemer se zatakne tudi meni. Ker me včasih zagrabi nepotrpežljivost, bi najraje svojo formulo zamenjala dokaj hitro. Priznam zgodilo se mi je že, da sem si celo vsak dan izmislila novo, saj se mi je v danem trenutku tisti izziv zdel najbolj pomemben. No, zgodilo pa se mi je tudi to, da sem prišla do nekega zaključka in sama s seboj sklenila kompromis.

Za vsa področja, ki so meni najbolj pomembna in ves čas delam na njih, sem si pripravila pisni manifestacijski okvir, znotraj katerega sem za vsako področje napisala glavno afrimacijo in seznam občutkov, ki jih želim ob doseženem doživljati. Vse občutke in vse želje sem za trenutek že občutila, kot da so že izpolnjene. Opredelila sem se na zame pet osnovnih področjih, ki jim že posvečam največ pozornosti. Iz vsakega področja sem, kot rečeno zapisala osvno afirmacijo, ki sem jo sposobna verjeti in skozi pisanje teh afrimacij, po tem, ko so bile zbrane skupaj na enem listu, se mi je utrnila ena: JAZ SEM V POPOLNEM RAVNOVESJU.”  Ta ena v lepo celoto poveže vse moje glavne želje oz. moja glavna področja na katerih v zadnjem času temeljito delujem. Ta afirmacija je tako zavibrirala z mano, saj predstavlja povzetek vsega in pomeni, da se mi ni več potrebno odločati za eno posamezno. Tako imam eno skupno afirmacijo, za katero točno vem, kaj zame predstavlja.

Afirmacija, “JAZ SEM V POPOLNEM RAVNOVESJU,” zame pomeni povezetek nekaj strani spisanih želja in ciljev, ki so mi v tem trenutku najbolj pomembni. In moram priznati, da sedaj to afirmacijo uporabljam z velikim mirom, navdušenostjo in s hvaležnostjo, saj mi dovoli dati enak pomen vsem področjem mojega življenja.

Ne spomnim se, da bi v vseh teh petnajstih letih, odkar me avtogeni trening spremlja vsakodnevno, kdaj bila tako zelo navdušena nad kakšno od mojih afirmacij. In tudi to je res, da v zadnjem času, odkar sem se izučila za učiteljico avtogenega treninga, na samo izvajanje gledam čisto drugače in še bolj sem hvaležna, da je ta tehnika globokega sproščanja pred toliko leti vstopila v moje življenje.

Če avtogeni trening opišem na kratko, bi to bilo takole: »Avtogeni trening je učinkovita metoda za samopomoč, pri kateri dosežemo globoko sprostitev fizičnega telesa in uma. Če se ozremo na področja, kjer avtogeni trening ima vpliv, potem bi rekli, da regulira stres, vpliva na mentalno in čustveno zdravje, uporablja se kot uspešna terapija in je tudi odlična tehnika osebnostne rasti. Avtogeni trening je tehnika, ki je sestavljena iz šestih osnovnih sugestij, s katerimi sprožimo določene telesne in tudi psihične odzive. Sugestije vplivajo na stresne receptorje v telesu in jih sproščajo. Naše telo posledično ne odreagira več z “boj-beg-zamrznitev (fight-flight-frezee)” odzivom, temveč smo se sposobni s situacijo soočiti mirno in v energiji iskanja rešitev. Lahko bi rekli, da deluje kot obliž. Ko na rano namestimo obliž omogočimo telesu, da se pozdravi samo. Enako je tudi z avtogenim treningom. Naše telo in um podpremo z učinkovito tehniko, ter tako omogočimo, da telo samo opravi svoje delo. (PS: od tod izhaja tudi izraz avtogeni trening). Temelji na sproščanju mišic, umiri se srčni ritem in dihanje, ter okrepi se pretok krvnega obtoka, brez stranskih učinkov. Avtogeni trening je preprosta mentalna vaja s hitrimi učinki, za hitro umiritev hitrega sveta. Pravijo mu tudi meditacija zahodnega sveta. Je pa res, da ima tudi eno pomanjkljivost in sicer deluje le, če ga izvajamo. V nasprotnem primeru žal rezultatov ne bo, ne hitrih in ne dolgoročnih.«

V kolikor sem s temle zapisom tudi v tebi uspela prižgati iskrico zanimanja za spremembo v tvojem življenju, ali pa če le veš, da neko prakso preprosto potrebuješ, potem le skoči na MičnoCvetlično spletno stran tukaj, kjer o avtogenem treningu in tudi o tečaju izveš več.

Pozdravček.

Maja MičnaCvetlična