ZVOČNE PRAVLJICE

Zvočne meditativne pravljice s CvetličnoVilo Floro (FlowerFairy Flora)

Največji blagoslov, ki ga otroci premorejo, je njihova domišljija, s pomočjo katere si ustvarjajo bogato in stabilno notranje življenje, ki je temelj za nadaljnji razvoj. Domišljija se gradi na podlagi podob, ki se iz otrokove okolice naložijo v njihovo podzavest. Če povem še z drugimi besedami; kar otrok v zgodnjem otroštvu opazuje v svojem okolju, bo osnova za gradnjo njegovega notranjega stanja v odrasli dobi.

Otroci v starosti od 4 in do približno 8 do 10 let, se nahajajo v obdobju, ko so sposobni ustvariti zelo močno, živo in razgibano notranje okolje, tudi če se v zuanjem dogajajo situacije, ki so videti brezupne.

Pomembno je le, da se tega dobro zavedamo predvsem odrasli, ki jim vsak dan dovajamo vsebine, slike in zglede.

Pri mojem dolgoletnem delu varuške sem se zelo zgodaj začela zavedati pomena pravljic, ki pri gradnji otrokovega notranjega sveta in razvoju domišljije zelo pomagajo. Otroci se običajno popolnoma poistovetijo z glavnimi junaki zgodb in z okoljem v katerem se ti junaki nahajajo. Posledično sem hitro lahko opazila, da niso vse pravljice primerne za vsako starostno obdobje in tudi, da niso vse pravljice primerne za prebiranje oz. poslušanje.

V obdobju, v katerem smo se znašli, ko je videti, da je stik preko ekranov skoraj edini možni, je zato še toliko bolj pomembno, kakšne vsebine našim otrokom dovajamo. Četudi je na voljo ogromno krasnih zgodb, sem velikokrat naletela na takšne, pri katerih sem ostajala nekako razočarana, saj otrokom niso prinesle nobene dodane vrednosti.

Posledično sem, kot učiteljica meditacije, začela pravljice ustvarjati kar sama. Moj najljubši del časa preživetega z otroci, je čas prebiranja pravljic. To me navdaja z največjim navdušenjem in zato sem posledično moje pravljice spravila tudi v zvočno obliko, saj so se vsi moji varovančki na moj glas vedno odlično odzivali.

Naj povem še to, da zvočne meditativne pravljice s CvetličnoVilo Floro niso čisto navadne pravljice, temveč so to čisto posebne meditacijske pravljice. Flora malega poslušalca vodi skozi pravljico tako, da sam v svoji domišljiji slika vse ostale pravljične like, s katerimi razvija svojo unikatno zgodbo in posledično svoja občutja. Poleg tega pa pridobi še znanja in veščine o:

 1. poglobljenem dihanju, ki omogoča zdravo fizično in tudi čustveno telo otroka,
 2. načrtovanju uspešnega dneva, kar pomeni, da se otrok že v zgodnjem obdobju nauči dejstva, da je sam ustvarjalec svojega dneva in razpoloženja,
 3. o pomenu stika s samim seboj, ter ga tako ohraniti tudi v odrasli dobi,
 4. pomembnih vrednotah za življenje,
 5. soočanju s s svojimi izzivi, težavami, strahovi in obveznostmi, ter jih tako lažje opraviti ali razrešiti.
 6. izražanju svojih želja, ciljev in namenov in jih s tem bolj zagotovo doseči,
 7. spuščanju dnevnega stresa, kar pomeni, da se otrok zvečer hitreje umiri, lažje zaspi in tudi noč je bolj mirna.
 8. Redno poslušanje pomaga ustvariti jutranjo in večerno rutino, ki sta njuni za kvaliteten in uspešen dan, poleg tega pa omogoča tudi hitro sprostitev sredi dneva.
 9. Vse to učenje in delovanje poteka na zelo zabaven in igriv način, ki je za otroka in njegovo pozornost nujen.
 10. Pravljice so posnete v slovenskem in angleškem jeziku, kar pomeni, da je otrok še v stiku z angleškim jezikom.

Seveda pa s pravljicami s CvetličnoVilo Floro niso v prednosti le otroci, temveč pridobite tudi njihovi starši, skrbniki, varuške, varuhi, učiteljice, učitelji, vzgojiteljice, vzgojitelji, babice, dedki, tete, strici; skratka vsi odrasli, ki želite otrokom okoli vas le najboljše in jim tudi želite predati tisto pravo in koristno popotnico za življenje.

 1. Vsi odrasli boste na boljšem zato, ker boste v prvi vrsti lahko dobili vpogled v otrokovo čustveno stanje, saj so v zgodbicah velikokrat spodbujeni, da povedo, kaj jih teži in s kakšnimi izzivi se soočajo.
 2. V naslednji fazi ste lahko njihov zgled in ko zgodbico poslušate skupaj z njimi, jih še dodatno stimulirate, da ji polno prisluhnejo in tudi sodelujejo in hkrati tudi sebi darujete nekaj časa sprostitve.
 3. Po drugi strani, pa vam avdio posnetek prihrani nekaj vaše energije, ko ste najbolj utrujeni in morda nimate več moči, da bi otroka animirali sami.
 4. S pravljico, ki je namenjena najstnicam in odraslim ženskam , vse ženske pridobite tudi nekaj zase.

KDO JE CvetličnaVila FLORA?

CvetličnaVila Flora ali FlowerFairy Flora je najboljša prijateljica vseh otrok in odraslih, ki želimo tem otrokom pomagati, da odrastejo v čustveno, fizično, mentalno in duhovno stabilno osebnost, ki svoje življenje živi v ravnovesju.

PODROBNEJE O ZVOČNIH MEDITATIVNIH PRAVLJICAH

Pravljice s CvetličnoVilo Floro so razdeljene na tri segmente, ki podprejo določen del dneva in pomagajo doseči stanje, ki je za tisti del dneva najbolj zaželeno.

PRAVLJICE ZA DOBRO JUTRO se predvajajo zjutraj in otroku pomagajo ustvariti pozitivno naravnanost, da lažje pluje skozi dan in bolje opravi vse obveznosti, ki ga čakajo v tem dnevu. Morda je pred njim kakšen preizkus znanja ali pomemben nastop. Če se že zjutraj mentalno pripravi na dober izid in ustvari višjo vibracijo svojega počutja, je uspeh zagotovljen.

PRAVLJICE ZA SPROŠČEN DAN so namenjene družnemu poslušanju, ustvarjanju in učenju vrednot. Predvajajo se tekom dneva in lepo dopolnijo otroško druženje, ki posledično mine bolj umirjeno, brez nepotrebnega vreščanja in v medsebojnem sodelovanju otrok in odraslih.

PRAVLJICE ZA LAHKO NOČ otroka pred spanjem umirijo in mu ponudijo varno zavetje, da izrazi vse, kar se mu je v dnevu zgodilo neprijetnega, da podeli veselje o prijetnih stvareh in da izrazi svoje želje, strahove in bolečine. Namen je, da otrok pred spanjem odloži vse, kar bi mu utegnilo povzročati nespečnost ali celo neprijetne sanje.

PRAVLJICA ZA DOBRO JUTRO

CVETLIČNA VILA IN MILNI MEHURČKI
Pravljico o milnih mehurčkih je najbolje predvajati zjutraj, najboljši čas je takrat, ko otrok že vstane in opravi jutranjo toaleto. Namenjena je uspešni pripravi na nov dan. Otrok si že zjutraj ustvari pozitivno namero in vibracijo za njegov dan. Morda ima v šoli preizkus znanja ali pa kakšen pomemben nastop. Če je otrok že zjutraj pozitivno naravnan, da zmore, in je pomirjen glede svojih obveznosti, potem je njegov dan lažji in bolj sproščen. Poleg tega pa lažje doseže zastavljene cilje in naloge. Predlagam, da pravljico poslušate skupaj z otrokom ali pa sami opravite podobno meditacijo, saj mu boste s tem odličen zgled, ki ga bo vsekakor želel posnemati.

POSLUŠAJ DEL PRAVLJICE

LISTEN ENGLISH VERSION

PRAVLJICA ZA PRIJETEN DAN

CVETLIČNA VILA GRE NA ROJSTNO DNEVNO ZABAVO je pravljica, ki spodbuja otrokovo domišljijo in občutke ob dogodkih, ki so običajno pozitivne narave – v našem primeru je to rojstnodnevna zabava. Otroka spodbuja tudi k dobrodelnosti in delitvi stvari s svojimi prijatelji oziroma z drugimi otroki, ki živijo v kakršnem koli pomanjkanju. Priporočljivo je, da otrok pravljico posluša aktivno in dejansko tudi sodeluje, ko je prijazno nagovorjen k akciji. Priporočeno je tudi sodelovanje staršev ali skrbnikov, saj to omogoča še večjo povezanost. Poleg pozitivnih čustev se lahko pojavijo tudi kakšna druga, zato priporočam, da otroka podprete v vsaki situaciji in njegova občutenja vzamete resno, ne glede na to, kakšna so. Skozi pravljico pa se otroci naučijo tudi povezanega dihanja v paru.

POSLUŠAJ DEL PRAVLJICE

LISTEN ENGLISH VERZION

PRAVLJICE ZA LAHKO NOČ

POTOVANJE S CVETLIČNO VILO
Potovanje s CvetličnoVilo je pravljica, ki otroka popelje na potovanje po beli cesti, kar bi lahko razumeli tudi kot potovanje vase. Pravljica se predvaja pred spanjem, ko je otrok že v postelji. Skozi preprosto vajo se nauči globokega trebušnega dihanja, ki je osnova za učinkovito umirjanje in sproščanje. Pri tem si pomaga s plišasto igračko srednje velikosti, ki jo položi na trebušček in občuti, kako se igračka dvigne ob pravilnem vdihu in spet spusti ob izdihu. Ob poslušanju pravljice starše spodbujam, da otroka opazujete, kako mu gre pri dihanju, predvsem pa da ga poslušte, če o svojih izzivih govori naglas Predlagam tudi, da pravljico poslušate več dni zapored ter opazujete spremembo pri otroku in seveda tudi njegov odziv nanjo. Med poslušanjem pravljice naj bo v prostoru šibkejša svetloba, saj ta omogoča še boljšo umiritev in pripravo na spanje. Če v družini uporabljate eterična olja, jih lahko – skladno z navodili za otroke – dodate v izparilnik.

POSLUŠAJ DEL PRAVLJICE

LISTEN ENGLISH VERSION

CVETLIČNA VILA V MODROZELENI SAMOROGOVI DEŽELI je pravljica, ki je namenjena večernemu umirjanju pred spanjem. Otrok se prediha, pregleda in tudi odloži svoje misli in občutke, ki so se v njem nabirali skozi dan. Pomembno je, da se nauči zaznavati stanje v svojem fizičnem telesu in da se spoznava z vsemi čustvi, ki so mu na voljo. Na miren spanec se je najbolje pripraviti tako, da se v miselnem in čustvenem procesu stvari zaključijo, kar velja predvsem za stresne situacije, ki so se zgodile čez dan. Pri tem je ključnega pomena dihanje. Pravljica spodbuja trebušno dihanje, ki pomirja in odlično deluje na otrokov psihofizični sistem. Poleg tega pa se otroci skozi kratko igro naučijo tudi t. i. čebeljega dihanja, ki prav tako pomirja ter spodbuja njihov spomin in koncentracijo. Priporočam, da starši ali skrbniki pravljico poslušate skupaj z otrokom, da boste lahko prepoznali njegovo čustveno stanje in slišali njegove izzive.

POSLUŠAJ DEL PRAVLJICE

LISTEN ENGLISH VERSION

CVETLIČNA VILA IN MORSKA DEKLICA
Pravljica o morski deklici je namenjena otrokovemu umirjanju pred spanjem. Bistvo je, da se otrok v družbi junakov počuti varnega in tako preda svoje skrbi in težave. Če otrok svoje izzive zaupa naglas, jih upoštevajte in ga podprite v vseh situacijah. Z napihovanjem trebuščka v balonček ga spodbudimo h globokemu dihanju, kar mu bo omogočilo še dodatno sprostitev. S pravljico želimo doseči, da se otrok hitreje umiri, lažje zaspi ter posledično spi bolje in trdneje. Med poslušanjem pravljice naj bo v prostoru šibkejša svetloba, saj ta omogoča še boljšo umiritev in pripravo na spanje. Če v družini uporabljate eterična olja, jih lahko – skladno z navodili za otroke – dodate v izparilnik.

POSLUŠAJ DEL PRAVLJICE

LISTEN ENGLISH VERSION

PRAVLJICA ZA NAJSTNICE in MAMICE

PLES S CVETLIČNO VILO
Ples s Cvetlično vilo, je pravljica za male in velike princeske, ki verjamete v pravljičnost. Primerna je za najstnice, ker jih nauči, da postanejo prijateljice same s seboj ter povežejo svoje telo in dušo. Kot posledica zbujanja občutka ljubezni do sebe se zbuja tudi pristnejša ljubezen do drugih ljudi. Z vizualizacijo ob pravljici ustvarjamo podlago za transformacijo v svojih mislih iz negativnih v pozitivne, kar pa vodi v spremembo občutkov. Pravljica je primerna tudi za odrasle ženske, ki ste izgubile svoj navdih in povezavo s seboj, želite pa si povrniti občutek nežnosti in ljubezni do sebe.

POSLUŠAJ DEL PRAVLJICE

LISTEN ENGLISH VERSION

NAROČILO

KLIKNI SEM ZA POSEBNO CVETLIČNO PONUDBO