Bazično olje – Kokosovo olje

Kokosovo olje

 

Eterična olja je pri uporabi na koži potrebno mešati z bazičnim rastlinskim oljem. Bazično olje je lahko katero koli rastlinsko olje (oljčno, laneno, sončnično,…), a zame je daleč najboljše, najljubše in tudi najbolj uporabno kokosovo olje.

V mojem življenju je prisotno že dolgo vrsto let, najprej sem ga začela uporabljati v kuhinji, potem pa sem ga iz kuhinje prinesla še v kopalnico. Kožo po celem telesu sem si s tem oljem mazala že nekaj časa, zadnjih nekaj mesecev, pa sem se le opogumila in to prekrasno darilo narave pričela nanašati še na moj obraz. Koža je najprej regirala tako, da so se mi pojavili lišaji suhe kože, ki so potrebovali nekaj časa, da so se pozdravili in da se je koža na tistih mestih prečistila in obnovila v svojem naravnem ritmu in delovanju. Nisem se prestrašila, saj je bila reakcija zelo tipičen odziv kože, ko se iz umetnih substanc prestavimo na naravne. In ker sem že imela odlično izkušnjo pri koži na celotnem telesu, mi ni bilo nič težko vztrajati, saj sem vedela, da mi bo moj obraz kmalu zelo hvaležen. V trenutku pisanja tegale prispevka mi je že, saj že lahko občutim mehkobo in vidim sijaj kože. Če pa dodam še nasmeh, je dober rezultat zagotovoljen kjerkoli in kadarkoli.

Maziljenje telesa s kokosovim oljem, ki mu po potrebi dodajam še različna eterična olja je zame postalo nekašen ritual. To je čas zame, čas ko negujem sebe in svoje telo. Zavedam se, da to lahko storim samo jaz sama in da mi lepe in zdrave kože ne bo podaril nihče. Jaz sem tista, ki je odgovorna zanjo. Večerni obred me pravzaprav zelo umiri in odlično pripravi na spanje. Zelo sem hvaležna, da sem kokosovemu olju dovolila stopiti v moje življenje.

Po nasvetu nutricionistke Savine Atai, žličko kokosovega olja vsako jutro žvrkljam med zobmi, to me očisti strupov, oz. celostno razstrupi, mojo kožo pa naredi bolj sijočo in zdravo. Skratka odlično vpliva na moje celotno telo, ne samo na ustno votlino in bolj bele zobe.

V tistih dneh, ko se pojavijo menstrulani krči, kokosovo olje zmešam z nekaj kapljic eteričnega olja muškatne kadulje in si namažem področje rodil in spodnji del hrbta. To mi zelo hitro in dobro ublaži bolečine in neprijetne občutke, ki nastanejo v času menstruacije. K takšni masaži dodan počitek, pa je seveda najboljše darilo, ki ga lahko podarite same sebi.

Priporočam vam, da kokosovo olje vnesete v svoje življenje v največji možni meri. Verjemite mi, ne bo vam žal, le hvaležne si boste, da ste sprejele ta beli biser k sebi.

Pri nakupu bodite pozore na poreklo oz. izvor. Bolj kot sama znamka, je pomembno, da olje izvira iz ekloške pridelave, saj le to zagotavlja, da je vsebina lončka, ki ga kupujete, dobra. Našle ga boste v vseh bolje založenih trgovinah in tudi v vseh trgovinah z zdravo prehrano.