Meditacija in vrtnarjenje

 

Kot izšolani agronom se seveda ne morem popolnoma izogniti svoji stroki. S tem namenom sem se podala v meditativno raziskovanje povezave med vrtnarjenjem in meditacijo. Našla sem zanimive odgovore, predvsem pa se vsak dan bolj zavedam, kako pomembna je narava, še bolj pa je pomembna naša skrb zanjo.

Vse in vsi smo del velike skupnosti, ki se ji reče narava. Vsak človek ima svoje dojemanje in vsak se po svoje srečuje z njenimi danostmi. Opažam, da se v zadnjem času zavedanje, da moramo nekaj spremeniti v našem odnosu do nje veča, kar me zelo veseli. Našli smo tisoč načinov, kako si lahko vsak sam pridela vsaj nekaj solatk in paradižnikov, ne vem pa če smo se zares kdaj vprašali, kaj je lahko globlji pomen vsega tega. Gre samo za modno muho, da ne bomo drugačni kot drugi, ali smo res začutili tisto pristno povezavo z rastlinami in vsemu skupaj dodali še kanček hvaležnosti. Smo se sposobni zavedati, kaj vrtnarjenje v resnici je in da ga lahko povežemo z meditacijo, saj pravzaprav tudi vrtnarjenje samo, že je neke vrste meditacija.

Povezava meditacije z vrtnarjenjem je morda nekoliko nova tema, a vseeno zelo realna, saj je vse del nas, del narave v kateri bivamo. Kot že rečeno je hvaležnost tista, ki nas v prvi fazi lahko globlje poveže z rastlinami. Zavedanje da so rastline živa bitja in da je njihov pomen veliko večji, kot pa zgolj naše prehranjevanje, je najbolj pomembno. Tudi rastline so lahko dobrega ali pa slabega zdravja, slednje pa je v veliki meri odvisno tudi od nas. Vedeti moramo, da tudi rastline čutijo, nekateri znanstveniki ugotavljajo, da celo pojejo, torej je njihov namen v resnici še veliko večji, kot smo si zmožni sploh predstavljati.

Večino rastlin v našem vrtu pridelujemo z  namenom, da jih bomo kasneje uporabili v naši kuhinji. Pri večini se najverjetneje tukaj konča. Kaj pa so še drugi vidiki, ki našo rastlino naredijo več vredno in bolj povezano z nami. Najprej nam zeleni deli vseh rastlin zagotavljajo klorofil, zelišča nam dajejo čudovite esence, ki zdravijo, cvetoče rastline ustvarjajo hrano in življenje za čebele. Mnoge rastline tvorijo zavetje živalim. A to je samo nekaj praktičnih stvari, ki so še kako pomembne.

Dobro se je zavedati, da smo z rastlinami močno povezani tudi ljudje. Zagotovijo nam potrebna hranila, ki nas ohranjajo pri življenju, zato je rastlinam in naravi potrebno izkazati hvaležnost. V prvi vrsti, ko se zahvalimo za obrok, ki nam je na voljo, v naslednjem koraku pa je pomemben tudi način pridelave in na kakšen način rastlinam pomagamo do njihove boljše kakovosti. Pri pridelavi rastlin je pomembno vedeti, da tisto kar jim dajemo, bomo potem vse dobili nazaj, samo od nas pa je odvisno, kaj hočemo skupaj s koristnimi hranili še zaužiti. . .

Druga stran vsega tega pa je nekoliko drugačna, meditativna, saj je že sama skrb za naše rastline lahko neke vrste meditacija. Ko smo popolnoma predani vrtnarjenju, smo sposobni umiriti svoje misli, stik zemljo pa nas hkrati nezavedno očisti dnevnega stresa. Učinek je še toliko večji, če pred začetkom kar prosimo višje sfere za očiščenje. Ko pridelane rastline še zaužijemo je njihova korist tako dvojno pomnožena in krog je sklenjen.

Ko se odpremo za višje zavedanje sveta in samega sebe, se odpremo tudi za dojemanje narave v popolnoma novi perspektivi. Predvsem smo sposobni ceniti in biti hvaležni za vse kar nas obdaja in kar na enkrat nam čisto nič več ni tako samoumevno, kot nam je morda bilo včasih.

Spoštujmo naravno, spoštujmo sami sebe in drug drugega, ter se povezujmo z rastlinami in tudi z živalmi. Skupaj smo na tem planetu, zato je sožitje edini pravi način, da lahko izkoristimo vse potenciale ki so nam na voljo.

 

Rada vas imam in leeep pozdrav do naslednjič. ?