Danes si bila pa dobra

MičnaCvetlična

 

Vzpenjala sem se na bližnji hrib, ko sem srečala mlado družinico. Mamico, malo punčko, staro kaki dve leti in nekaj korakov pred njima tudi očeta. Prikupna družinica, ki si je izbrala prikupen popoldanski izlet.

No seveda, pa nebi pritegnili toliko moje pozornosti, če se naša pot nebi srečala ravno v trenutku, ko je mamica svojo malo pohodnico pohvalila z besedami: »Danes si bila pa dobra.« V trenutku, ko je mamica izrekla magični stavek, sem lahko uzrla lesket ponosa v očeh male deklice in še večjo motivacijo, da je svoj korak nadaljevala še bolj suvereno. Kar malo je pohitela naprej in ponosno ponovila stavek: »Danes sem bila pa dobra.«

V tistem trenutku sem se še bolj zavedla, kakšno moč imajo izrečene besede. Kakšno motivacijo lahko da droben stavek iskrene pohvale. Waaaw, zaradi izrečenih besed je deklica brez težav, ne tako kratko pot, zmogla sama.

Besede imajo moč, veliko, zato je pomembno vedeti tudi to, da besede na človeka močno vplivajo tudi v nasprotnem smislu. Popolnoma enako, kot nas besede lahko dvignejo, nas lahko tudi demotivirajo. Si morete predstavljati, kaj bi se zgodilo, če bi mamica punčki rekla: »Danes si bila pa slaba.« Sliši se zelo neprijatno kaj ne? Toda v resničenm svetu se podobne opazke zgodijo še vedno preveč pogosto.

V prvi vrsti velikokrat drži dejstvo, da je neprijazne in grobe besede izreči lažje in tudi hitreje zletijo iz naših ust, kot pa bi smele. Nekoga pohvaliti pa včasih zahteva že veliko poguma in zgodi se, da pohvala ostane neizražena, čeprav bi bila več kot na mestu.

Pri tem pa naj opozorim še na eno pomembno dejstvo; že res, da je potrebno opozoriti na stvari, ki se ne smejo početi, toda zelo pomembno je, na kakšen način to povemo. Osredotočiti se je potrebno na stvar, ki se je zgodila narobe in nikoli na človeka. Torej, nikoli ne rečemo: »Danes si bila pa slaba.« temveč se osredotočimo na predmet, dogodek ali situacijo. V našem primeru je to hoja: »Danes si pa slabo hodila.« in v tem primeru je stavek potrebno nadaljevati še s potrditvijo ljubezni. »Rad/a te imam kljub temu in na voljo sem ti, če boš naslednjič potreboval/a pomoč.« Slednji stavek pove, da je vse dobro in da z otrokom, ali tudi z odraslim na drugi strani, ni nič narobe. Sporočimo mu, da nismo kritizirali njega, temveč le njegovo početje. Zelo pomembno je ohranjati fokus na dejanjih, nikoli na človeku samem.  

Dragi moji, polagam vam na srce, pazite pri komunikaciji z otroci in tudi z odraslimi. Resnično se osredotočajte na izziv v katerem se znajdete in nikoli ne na človeka. Dajte jim jasno vedeti, da jih imate radi, četudi se jim zgodijo napake in dajte jim vedeti, da ste tam, da jim boste stali ob strani.

 

Pozdravček! 🙂 

Maja – MičnaCvetlična 🙂