So tudi vaša sorodstvena srečanja naporna?

 

Ste kdaj opazovali vaša sorodstvena srečanja in vaše razpoloženje pred, na in po njih? Sama moram priznati, da jih nikoli nisem preveč marala, saj se mi niso zdela preveč pristna in iskrena. Pa sem to sprejela in dolgo časa živela v prepričanju, da tako pač je. Udeležila sem se jih, ker sem bila naučena, da je tako prav in da je to pač treba.

Moram pa priznati, da sem bila presenečena, ko je med mojimi sošolci na tečaju meditacije tekla debata ravno o tem. Tako velik delež ljudi z enakimi zgodbami, se je znašel tam. Mnogo neurejenih odnosov, ki pa so na družinskih srečanjih popolnoma zabrisani. Navidezna prijaznost in priučeno kontrolirano obnašanje. Razprave o udeležbi na takih srečanjih, pa so tako ali tako netile mnogo prepirov in pogojevanj in da neizraženih besed ter mnenj o nezadovoljstvu, niti ne omenjam.

Vam je slika poznana?

Včasih se zdi, da je v takšnih situacijah prisotna nemoč, strah, da ne moremo ničesar spremeniti in občutek, da imajo naši sorodniki moč nad nami. Še bolj neprijetna pa je misel, da se pred to negativno manipulacijo enostavno ne moremo umakniti. Zdi se, da je »potrpeti« na tistem kosilu in tisti dan, edini izhod ter neke vrste nuja. (Saj veste, ker se pač spodobi.)

Pa je temu res tako? Smo res nemočni in resnično ne moremo ničesar ukreniti?

Ne bo držalo. Imamo možnost reči NE in odkloniti povabilo. Pa ob tem že pomislite na tisti stavek, »Ja, kaj naj jim pa rečem.« No, resnica tukaj ne bo škodila. Ne morem vam obljubiti, da ne bo dvignila veliko prahu, lahko vam pa obljubim, da bo resnica vam prihranila veliko sivih las in tudi nepotrebnih stresnih trenutkov. Je pa tudi res, da nikomur niste dolžni polagati računov in jim razlagati o vaših odločitvah. Torej tudi NE brez razlage, je popolnoma dovoljen.

Kaj imate raje? Raje rečete NE sebi, ali drugim?

Razmislite. Vem soo

Vem soočenje z resnicno ni enostavno, še manj pa prijetno. Res pa je, da to resnico vedno lahko spremenite le vi sami. Ko boste potrebovali nasvet, se mi oglasite. Tukaj izveste vse podrobnosti. 

 

Pozdravček! 🙂 

Maja – MičnaCvetlična 🙂