POPROVA META

Kako nam lahko pomaga eterično olje mete?

 

POPROVA META
Latinsko ime: Mentha piperita
Angleško ime: Pepermint

Še preden stekleničko eteričnega olja poprove mete sploh odpremo, je že možno zaznati njen svež in hladen vonj. Ob tem se vedno spomnim na znane čokoladice s polnilom iz metine kreme. Pri meni je slednje eterično olje relativno novo in ga zato še nisem veliko uporabljala, mi je pa zelo pomagalo, sredi noči, ko sem se zbudila z močnimi želodčnimi krči.

Ko že nisem več vedela, kaj točno naj še storim, sem se spomnila, da imam v svoji torbi tudi eterična olja, ki bi mi lahko pomagala. Izbrala sem metinega, saj slednje velja za zvestega pomočnika ob težavah z želodcem in prebavili. Ker sem bila na kratkem potovanju, pri sebi nisem imela baznega olja, zato sem v sili razmer, za redčenje uporabila kar babičino kostanjevo kremo. Slednja je bila v osnovi narejena iz kokosovega olja, zato je bila več kot odlična za mešanje z eteričnim oljem poprove mete. Namazala sem si razbolel predel trebuha in mojo dlan nekaj časa pustila počivati na njem. Kmalu je postalo nekoliko lažje in bolečina je začela popuščati. Zjutraj sem se zbudila kot nova. Eterično olje poprove mete, mi je pomagalo zelo hitro, kljub temu, pa vas ob tem želim opozoriti na previdnost, saj ima omenjeno eterično olje zelo močan hladilni učinek, ki sem ga tisto noč tudi izkusila. Ko sem se namazala po trebuhu, se je moje telo nekoliko shladilo, zato dodatna oddeja nikakor ni bila odveč. Poskrbite, da se boste ob uporabi metinega eteričnega olja dobro pokrili, v kolikor vaš prvotni namen ni hlajenje telesa.

V meditaciji se poprova meta lahko uporablja za harmonizacijo sedme čakre oz. našega duhovnega energijskega centra, saj je odličen čistilec naših misli. Sama sem jo do sedaj v meditaciji uporabila le nekajkrat. Uporabila sem jo samostojno, ko sem potrebovala umiritev svojih misli.

Poprova meta je rastlina, ki raste skoraj na vsakem vrtu. Za pridobivanje eteričnega olja uporabljajo liste in stebla, včasih pa tudi celo zel, ki sicer zraste do višine enega metra. Eterično olje nastaja s postopkom parne destilacije.

Pri opisu vonja z besedami, se v prvi vrsti odločim za sveže, prijetno in predvsem čistilno. Dodala bi še pridih zelene in popolno jasnost. Ko povonjam to eterično olje, so moje misli v trenutku bistre in osvežene.