SIVKA

Eterično olje sivke

 

PRAVA (divja) SIVKA
Latinsko ime: Lavandula angustifolia
Angleško ime: Lavender vera (vild)

 

Sivka je zame kraljica med zelišči in tudi pri uporabi eteričnega olja je tako. Nekaj o tem lahko preberete tudi tukaj. Na splošno je njena uporaba najbolj razširjena zaradi njenega širokega spektra delovanja. Jaz sivko največ uporabljam med meditacijo, ko nekaj kapljic eteričnega olja kanem na robček in si ga namestim v bližino nosu. Eterično olje sivke se je odlično izkazalo tudi med skupinskimi meditacijami, saj so se ljudje nanjo dobro odzvali in prepoznali bolj intenziven vonj eteričnega olja divje sivke.

Njen učinek name je zelo pomirjevalen in hkrati transformativen, saj uravnoveša vse energijske centre oz čakre v telesu. Nepogrešljiva je pri vsaki meditaciji, ki je namenjena čiščenju energijskih centrov. Velikokrat sem jo zmešala tudi s kakšnim drugim eteričnim oljem, kar pa je bilo odvisno od tega kaj sem želela doseči. Dobro se je ujela z eteričnim oljem muškatne kadulje, kadar sem želela dvigniti svojo energijo in se bolj povezati sama s seboj in s svojo žensko naravo. Kadar sem šla v meditacijo po različne odgvore, sem jo pogosto uporabila v mešanici s kadilno bosvelijo. Sicer pa je eterično olje prave sivke priporočljivo tudi takrat, kadar želimo preseči omejujoče vzorce v našem delovanju ter pomiriti naša močna čustva, ki bi utegnila na nas vplivati negativno.

Obožujem tudi maziljenje svojega telesa s kokosovim oljem, ki mu dodam nekaj kapljic tega prečudovitega eteričnega olja. Pred spanjem je to najboljša možna sprostitev. Slednje je zame kar nekašen mali obredek in če dodam še kakšno drugo eteično olje lahko tako odkrivam čudeže in s tem krepim ljubezen do sebe in svojega telesa. Ob tem naj povem, da je pri pogosti uporabi eterična olja potrebno menjavati in biti previden pri količini.

Blazinico sivkinih cvetov imam ob vzglavniku in vsak večer preden zaspim jo nekoliko povonjam ter tako hitreje zaspim. Večkrat jo uporabim v solni kopeli, saj v fizičnem smislu sprošča moje mišice, iz mene pa odplakne tudi stres in nervozo, ko se pojavita. Ko me je opeklo sonce, sem si pripravila sprej za telo, tako sem jo odnesla brez hujših posledic in koža je bila v hipu pomirjena in nekoliko navlažena. Odlično se obnese tudi ob kakšnem piku komarja ali česa podobnega. Imela sem priložnost poizkusiti limonino marmelado s sivko, ki je bila presenetljivo, zanimivo, dobrega okusa. Sicer pa jo je v kulinraiki možno uporabiti na tisoče različnih načinov.

Zares jo obožujem, zato sem si nedolgo nazaj privoščila izlet na pole sivke v mestece Hitchin, o čemer priča članek tukaj. Zagotovo si zelo kmalu še kakšnega organiziram. Navdušujejo me prostrana polja, ki ponujajo različne oddtenke vijolične barve, neskončno šumenje žuželk in opojne vonjave. Sivka v vsej svoji veličastnosti zares ponuja blaženost. 

Če bi njen vonj morala opisati z besedami, bi lahko rekla, da je harmonično zaokrožen in mogoče nekoliko težji. V njem ni zaznati tiste svobode in lahkotnosti, kot je to na primer pri citrusnih vonjih, a še vedno mi je ta vonj zelo prijeten. Aromaterapevti vonj eteričnega olja sivke opisujejo, kot cvetni, zeliščni in lesni, nekateri pa celo kot rahlo grenak vonj. Prepričana sem tudi, da bi vsakdo izmed vas, našel novo in drugačno besedo za opis tega vonja. Kar pa je seveda bistvo – kot že omenjeno, osebna izkušnja šteje največ.

Eterično olje sivke pridobivajo s parno destilacijo in zaradi velike priljubljenosti in razširjenosti, se na trgu na trgu pojavlja kar veliko njegovih ponaredkov, zato bodite resnično previdni pri izbiri. Saj veste, sebi je potrebno privoščiti samo najboljše.