ŽAJBELJ

Žajbelj - Salvia officinalis

ŽAJBELJ 
Latinsko ime: Salvia officinalis
Angleško ime: Sage

Stekleničko eteričnega olja žajblja sem imela v svoji zbirki že zelo dolgo, a da sem ga spustila v krog meni ljubih olj, je trajalo kar nekaj časa. Verjetno tudi zato, ker v prevelikih količinah lahko tudi škoduje oz. deluje nevrotoksično. Žajbelj je v vsej svoji dišeči eleganci potrpežljivo čakal name, da bom pripravljena, se pobližje spoznati z njim. Pa je prišel njegov čas in zelo sem vesela, da sem ga končno spustila v svoj krog.

Najprej je svoje mesto dobil v izparilniku. Njegova aroma deluje zelo čistilno in tudi energijsko prostor zelo očisti. Ko sem prvič uporabila nekaj kapljic, je bila moja soba v trenutku bolj prijetna in tudi bolj čista, pa ne samo v tistem fizičnem smislu. Prav čutila sem lahkotnost, ki jo je v prostoru ustvarila njegova aroma. Z eteričnim oljem žajblja sem očistila tudi nekaj meni ljubih predmetov, ki sem jim želela povrniti njihov prvotni namen in se ponovno povezati z njimi. Na koncu pa sem moj čistlni obred kronala še z globoko meditacijo, ki me je očistila tudi od znotraj. Tako prijetno sem se počutila, ko sem zaključila. Čutila sem, kako se je vame naselila mirna in sproščujoča energija.

Njegova aroma je prijetna in mehka, kar nekako zaokrožena in če bi vonj opisala z barvo, je v njem zaznati sivkasto zelene odtenke, ravno take, kot so listi žajblja v naravi. Ta rastlina je tako zdravilna, a se mi včasih zdi, da se premalo zavedamo njegove vrednosti. Spominjam se, kako je bil žajbelj pri nas v uporabi ob vsakem prehladu ali kašlju. Pomaga tudi pri lajšanju menstrualnih težav, čeprav bi v tem primeru iz mojih izšenj bolj priporočila uporabo muškatne kadulje.

Tako rastlino, kot tudi eterično olje žajblja lahko uporabimo na različne načine, a naj ob tem še enkrat poudarim zmernost in previdnost predvsem pri količini.