Sami sebi smo najboljši terapevt

Meditativni Skype pogovori

 

Zapis, ki ga lahko preberete danes, je nastal že nekaj časa nazaj, vendar sem se zaradi večne aktualnosti odločila, da ga iz blog strani prenesem tudi na spletno stran in ponovno delim med vas. Povod za objavo sem dobila od prijateljice, ki je nič hudega sluteč napisala svoje vprašanje eni izmed ponudnic jasnovidnih storitev. Zapis ki ji ga je, kot odgovor, poslala omenjena »jasnovidka« me je odpeljal v dneve, ko sem bila sama najbolj razsuta, tik po tem ko sem zaključila takratno partnersko zvezo in v službi dobila odpoved. Bolečina je v takem trenutku res velika in pripravljeni smo narediti in kupiti vse, da bi se te bolečine rešili.

Ko sem brala njeno »diagnozo« me je prevzela misel, kako lahko nekdo tako močno manipulira z ljudmi. Napovedala ji je tako drastično usodo, da sem se zgrozila. Hkrati pa se še bolj močno zavedla dejstva s katerim se danes upravlja. STRAH. Prestrašen človek je najboljši kupec. Tak človek je najlažje vodljiv, zato mu nasujmo še malo balasta, da bo pritekel še hitreje. Verjetno tudi sami to večkrat opažate v svojem okolju, kajne?

Seveda omenjena gospa ni pozabila na rešitev za prijateljičine težave. Čudežni predmeti, ki odpravijo vse tegobe. “Instant” in dokaj poceni rešitev, ki brez truda in vloženega dela obljublja čudežne rezultate. . . Zelo mamljivo in očitno zelo “pali”. Vsaj pri meni takrat je. V želji, da se rešim bolečine, sem pri tej isti gospe naročila neko zapestnico, ki naj bi mi prinesla ljubezen in mir. To zapestnico sem nekaj časa celo nosila.

No, hvala bogu pa sem zelo kmalu dojela, da mi nobena zapestnica ne more pomagati in prinesti dušnega miru, če ne bom sama poskrbela zanj. Takrat sem še bolj odločno sklenila, da si bom pomagala sama v največji možni meri, kot se bo le dalo.

Prebolevanje končanega partnerskega razmerja in izguba službe v istem trenutku, je bil zame dolgotrajen in v začetku zelo naporen proces. Veliko sem jokala. Prevzela sem svoj del krivde za razpad zveze in se odločila, da stvari raziščem in saniram. Odločila sem se, da imam dovolj propadlih partnerstev in stvari vzela v svoje roke. Želela sem razumeti zakaj, zato sem šla v globino. Najprej sem se intenzivno zatekla k pisanju, katerega sem pogosto prakticirala že prej. Papir oz. računalniška tipkovnica preneseta vse. Takrat je bilo tako in tudi danes je temu še vedno tako. Ves čas sem si zapisovala svoje občutke ne glede nato kakšni so bili. Vztrajala sem, četudi se mi kdaj ni nič več dalo, pisala sem in počasi dojemala stvari, ki so me šibile.

Posegla pa sem tudi po meditaciji s katero sem bila prej v stiku le občasno. Odločila sem se za intenziven tečaj, ki mi je prinesel tudi znanje, da prakso lahko predajam naprej. Pisanju sem tako dodala še vsakodnevno meditacijo in tako sem postopoma odkrivala svoje vzorce in nepravilna delovanja, ki so me ovirala na poti do sreče. Bilo je intenzivno ampak vredno, saj sem začela čistiti tudi svoje vzorce in rane iz otroštva. Vedno znova sem dobivala lekcije in informacije, ki sem jih v danem trenutku lahko prenesla, nikoli nič več kot to. Vztrajala sem in vztrajam še danes.

Močno pa sem si zapomnila tudi besede, ki nam jih je predala učiteljica meditacije na prvi uri mojega tečaja za certifikacijo. “Lahko vam dam vsa orodja in materiale, vendar ne morem delati namesto vas. Delati morate sami.” In v tistem trenutku sem še bolj prepričano vedela, da je moje lastno delo tisto edino, ki vodi do rezultatov. Na poti sem spoznala ter se naučila tehnik in orodij, ki mi pri delu pomagajo, nikoli pa nisem nehala delati. In delam še danes.

Ker kot agronomka ne morem čisto ven iz svoje kože, bom navedla še en primer kar iz tam. Če iz njive želimo odstraniti plevel, nam pri tem pomaga motika, vendar še veno moramo to motiko upravljati mi. Poprijeti moramo za delo. Enako pa je pri delu na sebi, oz. pri odstranjevanju plevela iz sebe. So tehnike in orodja, ki nam pri tem pomagajo, v mojem primeru sta ti dve orodji pisanje in meditacija, ki pa ju moram, če seveda želim rezultate, vsak dan dosledno uporabljati.

Torej, dragi moji, bodite previdni pri izbiri orodij in učiteljev na vaši poti sprememb in ne nasedajte hitrim rešitvam, ki obljubljajo čudežne razplete. Če želite delo na sebi opraviti dobro, ga nič in nihče ne more opraviti namesto vas. Tako je in tako bo tudi ostalo. Neprivlačno, a resnično in vredno.

 

Radaaa vaas imaaam in lep pozdrav do naslednjič. ?