Pozabila je, da je poročen!

Pred kratkim sem imela priložnost izvedeti več o odnosih in varanju, ter s tem povezanimi stereotipi s področja Balkana. Pogovor me je spomnil tudi na dogodek iz moje izkušnje in mi dal navdih za tokratni zapis.

Skratka; v deželah na Balkanskem polotoku se še vedno da prepoznati zelo močan vpliv moškega, ki je recimo temu, »center svetaOn je pomemben in tudi moški svet, opravila ter delo so precej ločeni od ženskih. Moški je tisti, ki navzven predstavlja skupnost in družino, se tudi odloča, medtem ko je ženska še vedno bolj tista tipična gospodinja. In seveda skladno s tem, je prisotna tudi, po mojem mnenju nekoliko krivična, filozofija o varanju.

Ko vara moški, je to nekako dovoljeno, sprejeto in večinoma tega nihče niti ne obsoja. Pravzaprav je krivda za dejanje v celoti pripisana ženski, ki je tega moža zavedla. V kolikor pa vara ženska, je tudi v tem primeru celotna krivda na njeni strani. Njej se fantje ne ponujajo in njen partner tudi ne nosi nobene odgovornosti za škripajoče razmerje, kar seveda pri obratni situaciji je prisotno. Moški po tem stereotipu, prevara tudi takrat, kadar ženska ne izpolnjuje svojih »zakonskih« obveznosti.

Zanimiva mi je bila tudi zgodba o tem, kako pogosto se na porokah v Dalmaciji zgodijo ženinove prevare na poročni noči, ko se v svojem stanju pijanosti zaplete z nevestino pričo. Tukaj gre za preprost izgovor, »bil sem pijan« in vse je nekako oproščeno, vsaj v očeh javnosti. Tak zakon se sicer običajno takoj razveljavi, saj pravzaprav še niti ni dobil celotne pravne veljave. Spet pa gre, poleg alkohola, še velik del krivde tudi k ženski, s katero se je prevara zgodila, saj ga je le-ta zavedla.

Podobna prigoda se je zgodila tudi meni, ko sem po odkritju prevare v mojem preteklem partnerskem razmerju večkrat slišala stavek, da je bil zaveden in da se dekleta kar sama ponujajo…

Ja pa kaj še … bodimo no malo realistični! Če se prevara zgodi, sta v njej prisotna dva človeka in enostavno se mi zdi, valiti krivdo samo na enega, za lase privlečen izgovor. In če razmišljam še malo naprej, torej ta dekleta, ki se ponujajo vezanim moškim, enostavno pozabijo, da so vezani ali celo poročeni? Ali pa morda sploh ne opazijo. (hihihi)

Ps: Kako preboleti prevaro, si lahko preberete v knjigi, Izgubila sem tebe a našla sem sebe.

Torej, če povzamem stereotip; kadar vara fant, je vsa odgovornost na dekletih, najprej pri partnerki, ki ne izpolnjuje svojih dolžnosti in potem še pri tisti, ki ga je zapeljala. V kolikor pa vara dekle, je spet vsa odgovornost pri njej, ker ni zadovoljna s tistim kar ima.

Pa še to: Namenoma uporabljam besedi fant in dekle, ker še vedno verjamem, da pravi moški in ženske ne varajo in svoje partnerje spoštujejo do zadnjega in še naprej. Četudi v vezi zaškripa tako močno, da je razhod edina možna rešitev, najprej razrešijo to in se šele potem podajo novim dogodivščinam naproti.

Torej drage moje prevarane duše, niste vsega krive/krivi vi sami, zaškripalo je na obeh koncih in običajno se prevara zgodi zaradi pomanjkanja komunikacije med dvema človekoma, ki sta trenutno na skupni poti.

Zazrite se vase in opazujte svoje potrebe. Če varate, se vprašajte, česa vam v vašem obstoječem razmerju primanjkuje, da menite, da je prevara potrebna. V kolikor pa ste se znašli na tisti drugi strani in ste bili prevarani, se tudi zazrite vase in poglejte, kje ste pozabili nase in kje se skrivajo vzroki, da se vam je to zgodilo.

Več na temo prevare v partnerstvu in kako jo preboleti, lahko preberete v knjigi; izgubila sem tebe a našla sem sebe.

Pozdravček! 🙂 

Maja – MičnaCvetlična 🙂