Kakšno vreme je pa v tvoji glavi?

Opazili smo že, da nam zadnji dnevi nudijo skoraj vse štiri letne čase v enem dnevu. V nekaj urah se zamenja toplo poletno sonce z močnim dežjem in ozračje se spet popolnoma shladi. Vreme se menja hitro in lahko opazimo, da se z enako hitrostjo menja tudi naše razpoloženje.

Zdi se, da se energijski pritisk dogaja z vseh strani in včasih celo od vseh ljudi. Včasih nas mika, da bi se skrili nekam, kjer nas nebi našlo prav nič in prav nihče, včasih pa skačemo srečni in veseli do neba. En trenutek smo močno produktivni, že naslednjega pa se komaj odvlečemo do kavča, na katerega se zakotalimo kot napol spuščena žoga.

Lahko rečemo, da se tudi znotraj nas dogajajo štirje letni časi kar na nivoju enega dneva, še bolj močno se pa to občuti ob polni luni, ki smo ji bili priča v teh dneh. Seveda je svoje dodal še lunin mrk in mera je popolna. Kaj hitro nas lahko odnese v neko čudno melanholijo za katero se zdi, da nas bo pohrustala vase tako močno, da se ne bomo več pobrali ven. V naših glavah se podijo temni sivi oblaki, divja orkan misli in strele šibajo sem in tja. Traja in taja,… Za trenutek se vse zdi kar nekako brezupno, … Zdi se, da bo tako tudi ostalo, a veste kaj, … Temu ni nujno tako!

Da, čisto prav ste prebrali. Tako kot se ukroti vihar v naravi, je čisto vedno možno ukrotiti tudi vihar v naši glavi. In naj tukaj dodam še eno krasno novico, to je dejstvo, da ta vihar lahko umirimo kar mi sami. In to s svojimi mislimi. Tako, da jih zavestno izberemo.

Prikupna tehnika, ki pomaga tudi meni so afirmacije. Jaz si izbiram zelo kratke, eno-stavčne afirmacije, ker daljših enostavno ne morem začutiti oz. se poistovetiti z njimi. V mislih imam afirmacije v smislu: Lep/a sem, vreden/a sem, spoštujem se, cenim se, zaslužim si. Izberite si tisto, ki jo v danem trenutku potrebujete in se boste lahko najbolje uskladili z njo. Namen afirmacij je v tem, da nam v začetku pomagajo preusmeriti misli iz negativnih v pozitivne. Če se torej zavestno ukvarjamo s ponavljanjem določene afirmacije, to pomeni, da enostavno nimamo časa za razmišljanje o čem drugem, torej o našem viharju. Učinek je večji, če izbrano afirmacijo tudi večkrat napišemo, preberemo glasno in tiho, ter se posnamemo na snemalnik zvoka in to afirmacijo tudi poslušamo.

Kot rečeno, ko je naš mentalni prostor zavestno ves čas zapolnjen z izbrano afirmacijo, smo na zelo dobri poti, da jo bomo dejansko tudi začutili, to pa je seveda naslednji korak, da nam novo prepričanje počasi začne nadomeščati starega. Zdi se precej enostavno. No priznam, meni ni bilo; kar dolgo časa sem namreč potrebovala, da sem tehniko afirmacij sprejela. Se je pa pri meni ta tehnika najbolje izkazala, če jo uporabljam med meditacijo. Stare vzorce in načine razmišljanja preprosto izdiham ven iz sebe in nove želene preprosto vdihavam vase, dokler jih ne začutim zares, kar je osnova, da jim moja podzavest in tudi moja zavest dejansko tudi začneta verjeti.

Da pa boste zares učinkoviti pri miritvi svojega viharja v glavi, pa je seveda odlična tehnika tudi pisanje. Ko svoja čustva izzive in strahove izlijete na papir, to pomeni že eno obliko čiščenja. Samorefleksija je orodje, kjer smo se pripravljeni popolnoma soočiti s samim seboj in zato je tudi tako učinkovita.

Pri umirjanju svojega viharja si lahko pomagate tudi s knjigo in priročnikom, ki ju najdete tukaj.

Pa srečno!

Maja – MičnaCvetlična