Ljubosumje in zakaj nastane potreba po nadzorovanju?

Kaj je ljubosumje in zakaj nastane potreba po nadzorovanju partnnerja?

Današnji prispevek o ljubosumju je del zapisov iz knjige IZGUBILA SEM TEBE, A NAŠLA SEM SEBE. Morda se boste v besedah našli, ali pa tudi ne, v vsakem primeru vam želim obilico zadovoljstva ob branju.

Ni nas malo, ki smo se ali pa se nekateri celo še srečujete z ljubosumjem in nadzorovanjem partnerja ter njegovega početja. Ni pa ljubosumje omejeno samo na partnerski odnos, lahko je prisotno na vseh področjih in v vseh naših odnosih. To čustvo ni prijetno in lahko deluje zelo razdiralno. Ljubosumje je za naše odnose zelo uničujoče, velikokrat je lahko tudi neupravičeno, večinoma pa ob tem ne razmišljamo o vzroku njegovega nastanka oz. če se že vprašamo zakaj, vzrok večinoma iščemo na drugi strani. Le redko se najde kdo, ki prevzame odgovornost in vzrok išče pri sebi. Izvor ljubosumja je potrebno poiskati in ga razrešiti, saj je to edina pot, ki nam na dolgi rok prinese olajšanje in trdnejše odnose.

Tudi sama sem se srečala z močno obliko ljubosumja, ne samo v preteklem partnerskem razmerju, ampak velikokrat tudi v drugih odnosih. Kazala sem ga skozi stalen nadzor nad delovanjem takratnega partnerja, v moji glavi pa so se podili različni negativni scenariji, ki so me močno utrujali. Primerjala sem se z drugimi ženskami in se velikokrat spraševala, zakaj so boljše od mene, ali pa obžalovala, da sama nimam določenih znanj in lastnosti, ki so jih imele osebe, ki so bile predmet mojega ljubosumja. Včasih sem bila nevzdržna celo sama sebi in četudi sem globoko v sebi že vedela, da moje početje ne vodi nikamor, se nisem znala izkopati iz začaranega kroga, na nek način bi lahko rekla iz začaranega kroga cone udobja. Nisem mogla izpustit nadzora in takrat še nisem vedela zakaj.

Skozi poglobljeno meditativno raziskovanje sem kasneje ugotovila, da gre pri tem čustvu pravzaprav za zelo močno obliko nezaupanja vase. Sama sebi se nisem zdela dovolj dobra in dovolj pomembna, nisem si zaupala ter se bala da bom zapuščena, zato so mi ljudje na drugi strani morali nastaviti močno ogledalo. Skozi občutke manjvrednosti, ki so mi jih kazali, sem prepoznala svoje lastne občutke. Sama sem se počutila manj vredno, sama se nisem imela rada in sama sebi nisem pokazala ljubezni. Primanjkljaj ljubezni do sebe, mi je zato zbujal tudi občutek pomanjkanja ljubezni s stani takratnega partnerja. Prazna sem bila v sebi, zato je bilo čustveno prazno tudi razmerje.

Če potegnemo črto in če je ljubosumje nezaupanje vase, lahko vse skupaj strnemo v en izvorni vzorec. Nezaupanje vase je torej povezano s strahom pred zapuščenostjo, za katerega smo že ugotovili, da v večini primerov izhaja že iz ranega otroštva ali pa iz kakega življenja nazaj. Torej če povem še malo poenostavljeno, vzorec zapuščenosti je močno zapisan v naši podzavesti, strah pred njim se navzven kaže kot nezaupanje vase, kar pa vodi v ljubosumje v odnosih in tudi na drugih področjih. Tako je krog spet sklenjen, zato je naša naloga poiskati odpraviti izvor vzorca.

Velikokrat sem že pisala, da sama vzorce iščem skozi meditacijo in pisanje. Raziskujem iščem in na koncu razrešim. Razrešitev običajno pomeni odpuščanje in razumevanje. Ko sem našla vzrok za moje ljubosumje, sem si lahko razložila svoje delovanje in dobila sem možnost za spremembo. Usmerila sem se vase, negovala svoje kvalitete in med tem, ko sem raziskovala sebe ter svojo podzavest, mi je enostavno zmanjkalo časa in volje, da bi še imela čas za nadzorovanje kogarkoli drugega. Posledično sem dvignila tudi svojo lastno vrednost in zaupanje vase. Če se danes ozrem po ljudeh, ki so v meni zbujali ljubosumje, se nasmehnem in v sebi občutim olajšanje. Dojela sem, da je vsak človek zase unikat in da so bili moji pretekli občutki popolnoma odveč. Obda me tudi močna hvaležnost za zavedanje, kako posebna sem in kako unikatna sem. Ljubezen do sebe mi je omogočila, da v ljudeh ne vidim več tekmecev ampak samo ljudi. Z nekaterimi se povezujem, z drugimi pač ne.

Morda se vam bo zdelo malo smešno, ampak mene je delo na sebi naučilo, da imam več koristi od brskanja po svoji podzavesti, kot pa od brskanja po partnerjevem telefonu. Prvo me navdaja z zadovoljstvom in novimi spoznanji, drugo pa me je v preteklosti strašilo in iz mene izvabljalo najbolj trdovratna čustva ljubosumja. Spomin na tiste dni ni prijeten, a ga sedaj razumem in sem hvaležna, da sem dobila možnost spremembe in razrešitve. Moje priporočilo je jasno, še enkrat pa poudarjam, da je izključno vaša izbira v katero smer se boste vi podali.

 

Radaaa vaas imaaam in lep pozdrav do naslednjič. ?