Kaj pa ti fantaziraš, ali vzorec nisem dovolj dober/a

Še vedno sem pod vtisom krasnega Filma o Mary Poppins, o čemer sem pisala pretekli teden. Prispevek najdete tukaj. Glasba iz filma je dnevno na moji playlisti in ne morem vam povedati, kako močno in dobro vibracijo mi prinaša. Neke vrste čarovnija, bi lahko rekli.

A na drugi strani srečam realne ljudi, ki nikakor ne verjamejo v pravljice, take ki se zgražajo nad nami sanjači in nas skušajo prepričati v njihov prav. Večkrat sem že slišala kakšno opazko o tem, kaj fantaziram in podobno. Moram priznati, da se dolgo niti nisem odzivala na takšne in podobne komentarje, se pa spomnim dneva, ko me je eden izmed teh komentarjev kar močno zadel. Nisem si znala pojasniti, zakaj se me je tak stavek tako dotaknil, zato sem se spet poglobila vase in poiskala vzrok za mojo bolečino.

Toliko znanja, kot sem takrat že premogla o kritikah in ne-sprejemanju, je znotraj mene pustilo hecno reakcijo. Zanimalo me je, od kje se je ta občutek vzel, zato sem ga seveda morala podrobno raziskati.

Zelo hitro sem se znašla v vzorcu, kaj si bodo o meni in o mojem delu mislili drugi. Huuuh, tako tipično slovenski vzorec, ki sem ga načeloma že predelala prej, zato sem vrtala dalje.

Izjava o tem, »kaj pa Maja sedaj filozofira?« se me je očitno dotaknila iz drugega razloga, ki sem ga seveda želela najti…

Sprehodim se po mojih osebnih vzorcih in se znajdem med vprašanji, kot so; ali delam prav, zakaj taka vprašanja, ali sem čudna in podobno? No, odgovore na slednja vprašanja, pa sem potem našla v vzorcu nisem dovolj dobra takšna kot sem in z zanimanji kot jih imam.

Nisem dovolj dober/a, je eden od zelo pogostih in zelo trdovratnih podzavestnih prepričanj, ki nas tako zelo šibijo in nas lahko tudi prikrajšajo za marsikaj lepega. Slednje je lahko izziv predvsem, ko se lotimo ustvarjanja svojih izdelkov, ko smo kreativni in to našo kreativnost želimo poslati v svet. Takrat se velikokrat prav po nepotrebnem pojavi strah o tem, kaj si bodo o naših izdelkih ali storitvah mislili drugi. Jim bomo všeč?  In ko se tako sprašujemo, se seveda kaj hitro zapletemo v začaran krog, ko se na vso moč trudimo biti všečni. In zgodi se, da začnemo ugajati, kar pa nas stane naše notranje svobode in zadovoljstva.

Kaj pa potem lahko storimo sami?

Naša odgovornost je, da stopimo iz začaranega kroga in se teh omejitev osvobodimo. Kako? Obstaja mnogo metod in tehnik, ki nam bodo pri tem pomagale, med drugim jih nekaj najdete tukaj. Vedeti pa morate, da nobena tehnika ne more dela opraviti namesto vas. Potrebno je zavihati rokave, prijeti lopato in kramp, ter začeti kopati. Kopati po sebi, brskati, iskati in razreševati.

Zakaj?  Zato ker edino pot skozi izzive, je pot, ki nas vodi ven iz njih.

Pozdravček! 🙂 

Maja – MičnaCvetlična 🙂