Je za slabo počutje res krivo vreme?

No, pa smo prebrodili tale deževni maj. Strinjali se boste, da bi sončne dni lahko prešteli na prste ene roke, vsekakor pa ne moremo tega reči za lepe dni. Slednje zagotovo ni odvisno od vremena in v nadaljevanju preberite zakaj je temu tako.

Vreme samo po sebi nima nobenega določila, je samo sončno, deževno, vetrovno, oblačno, megleno in še kaj bi se našlo. Takšne so zakonitosti narave in na slednje ne moremo vplivati. Smo si pa ljudje izmislili določila, ki pa vplivajo na nas in na razpoloženje. Sončen dan, ki nameri nekje okoli 23 do 25 stopinj, je po splošnem prepričanju lep, medtem, ko je deževen in hladen dan slab, turoben in mračen.

Pa je v resnici temu tako, ali gre le za iluzijo, saj je dejstvo, da narava potrebuje vse oblike vremena, da lahko izpelje svoj letni tok. Strinjam se, res je zunaj ozračje bolj temno in sivo, toda ali je nujno, da je tako tudi naše počutje? Vprašajmo se, ali je res potrebno, da prvi pogled skozi okno oblikuje naše jutro in posledično celoten dan?  Ali smo res le nemočne žrtve, ki nam je dež uničil plane, ali vseeno imamo vpliv in dan zapeljemo po svoje?

Verjetno ste že slišali za teorijo, da smo sami kreatorji svojega počutja in da sami lahko oblikujemo svoj dan. Verjetno bo kdo pri tem pomislil: »Ja, na vreme pa res ne morem vplivati ali ga spremeniti.« Največkrat res ne, četudi imam zgodbo, ki temu vprašanju nasprotuje in jo morda opišem v kakšnem izmed naslednjih objav. Vrnimo se nazaj k temu, da vremena v osnovi res ne moremo spreminjati, oz. vplivati nanj. Drži pa tudi dejstvo, da lahko vplivamo na svoje misli in na svoje občutke o vremenu. Na tej točki pa postanemo svoji lastni ustvarjalci in tukaj začnemo pisati scenarij našega dne.

Ko torej odpremo zaveso in zagledamo sivo, megleno ali deževno vreme, v roke dobimo tudi čudežno paličico, ki nam pomaga izbrati naš odziv. Imamo namreč dve možnosti. Lahko nam v trenutku pade motivacija in razočarani ter razbesnjeni tarnamo, kako ne moremo početi tistega kar smo hoteli, ker zunaj pada dež. Lahko pa sliko obrnemo in se vprašamo, zakaj smo razočarani, kaj lahko naredimo, da to razočaranje mine in kako lahko svoje načrte prilagodimo, da bomo vseeno imeli lep in prijeten dan.

Prepričana sem, da pa obstajate tudi tretji, ki vremenu ne dajte več nobenega pomena, vseeno, pa mislim, da vprašanje o tem, katera možnost vam je bolj všeč, ni potrebno.

Verjetno ste že opazili, da obstaja mnogo situacij, ki so velikokrat daleč stran od naših želja in pričakovanj, pa se vseeno zgodijo. Kaj pa sedaj? Kaj nam to sporoča? Zakaj smo se odzvali tako kot smo se in vprašajmo se še, kaj lahko spremenimo?

Morda pa lahko skačemo po lužah, namesto, da tarnamo nad vremenom, ker nismo mogli sesti na kolo.

Bistvo, ki ga želim sporočiti s tokratnim zapisom je, da se naučimo veselje prepoznavati znotraj sebe in da ga nehamo iskati v zunanjih okoliščinah. To vrstne situacije in včasih še celo hujše, nas učijo, da smo nekje izgubili stik s samim seboj in ga predali v roke okolici. To pomeni drugim ljudem, ali okoliščinam za katere menimo, da so za nas izrednega pomena. Možno pa je, da svojo moč vzamemo nazaj v svoje roke in ne pustimo okolici in okoliščinam, da kakokrkoli krojijo naše notranje razpoloženje.

Kako pa se to stanje doseže? Tako da širite svoje zavedanje. S poglabljanjem in raziskovanjem svojih čustev in vzorcev vedenja. Najlažje jih boste raziskali tako, da o njih pišete. Sprašujte sami sebe o svojih reakcijah, zakaj so tam in kdaj in kje ste se jih naučili. Kaj hitro vam bo postalo jasno, da za vaše počutje niso krivi ne vreme in tudi ne druge okoliščine, ampak vi sami, s svojimi priučenimi vzorci delovanja.

Sama lahko povem, da sem bila v preteklosti zelo »vremenski« človek. Nisem marala dežja in vsako deževje sem tarnala in se hudovala nad nesrečno usodo slabega vremena. Ne morete si predstavljati, kako hvaležna sem danes za spremembo v moji glavi, ki mi ob deževnem vremenu takoj prinese plan B, za katerega vem, da je očitno v tistem trenutku zame morda še celo boljši. Seveda dežja nisem vzljubila čez noč, trajalo je kar nekaj časa in od mene zahtevalo tudi kar nekaj dela, toda rezultat je viden. Celo tako, da niti ne spremljam več vremenske napovedi.

Da pa bo vaše delo nekoliko olajšano, sem za vas pripravila krasen elektronski priročnik, ki vas bo vodil skozi proces ozaveščanja vaših občutij, vam jih pomagal razumeti, razvozlati in kasneje tudi spustiti od sebe. Do njega pridete preko povezave tukaj

Pa lepo nedeljo in lep teden vam želim, saj veste, da je odvisen samo od vas.


Pozdravček! 🙂 

Maja – MičnaCvetlična 🙂