Osebnostna rast je odrekanje

Čisto prav ste prebrali, osebnostna rast je eno samo veliko odrekanje. In verjamem, da je marsikoga ta stavek močno prestrašil, morda celo odbil od tega, da bi se je lotil. A naj vas pomirim, ne gre za odrekanje, kot si morda predstavljate. Gre za odrekanje stvarem, ki vam ne koristijo.

Osebnostna rast je pravzaprav odrekanje izgovorom, kot so naprimer, ne morem, nimam časa, nimam denarja, nihče mi ne pomaga, tak pač sem,…

Osebnostna rast je tudi odrekanje vlogi žrtve, v smislu, da so drugi krivi za naše težave: poglej, kako se obnaša do mene, poglej, kaj mi je naredil, grozen je, napada me in žali, moj šef je zatežen in neprijazen,… 

Osebnostna rast je odrekanje starim načinom razmišljanja, ki jim hitro podležemo: nimam denarja, ne morem spremeniti svoje prehrane, nihče me ne mara, ker sem debela, nihče noče biti moj prijatelj, ker sem taka in taka,…

In osebnostna rast je tudi odrekanje starim načinom delovanja; te službe ne maram, a v njej vztrajam, ker imam otroke in kredit, ne morem se spremniti, ker nimam denarja, da bi plačala drage delavnice, doma sem tiho zato, da je mir pri hiši,… 

Vse to in še več, so stvari, ki se jim je treba dobesedno odreči, ko stopimo v proces osebnostne rasti in samorazvoja. 

Odreči se je treba tudi iluziji, da bo delo namesto nas opravil nekdo drug. Učitljelji, terapevti, tečaji in knjige vam bodo dali vsa potrebna orodja, krmilo pa boste morali prevzeti sami in veslati z vso svojo silo in močjo. Lahko se zgodi, da boste kdaj pa kdaj imeli občutek, da ste nekoliko potonili, a to je vse del procesa, ki ga najlepše ponazorim s pomivanjem zažgane posode:

Ko se posoda zažge, je videti nemogoče, da bi jo očistili, potem jo namočimo in to vodo nekaj časa pustimo stati. Samo opazujemo lahko, kako se zažgana umazanija mehča. Čez nekaj časa zažgano dno podrgnemo, da lahko odstranimo tudi tiste najbolj trdovratne dele. Zgodi se, da je vse skupaj še bolj umazano, kot je bilo na začetku, a vseeno vztrajamo z drgnjenjem toliko časa, dokler dno posode ni spet popolnoma čisto. 

Popolnoma enako je pri osebnostni rasti. Ko začnemo, z določenimi znanji nalijemo vodo v naše zažgano dno, ki mu rečemo podzavest, potem nekaj časa mehčamo sebe in svoj ego, da se vzorci luščijo počasi, eden za drugim, in ko pridemo do trdovratnih delov sebe, je potrebno vložiti veliko več truda in dela, da se prebijemo skozi in včasih se zdi, da nam je še težje, kot je bilo, ko smo začeli. Pa je slednje spet neke vrste iluzija, če smo sposobni ohraniti vero, da je edina pot, da naše vzorce predelamo tista, da se odpravimo skoznje. 

Spodbujam vas, da na poti vztrajate in vztrajate, četudi se na trenutke zdi nemogoče in je izhod še neviden. Prišel bo prav kmalu, le verjeti je potrebno vanj in zanj nekaj narediti. 

Dragi moji, osebnostna rast je odrekanje, resnično odrekanje staremu, z namenom, da lahko pride novo. Razmislite o slednjem in si dajte to priložnost, da boste zaživeli z nasmehom na ustih in mirom v duši. Pomagate si lahko tudi z dvema krasnima orodjema, ki ju boste našli na povezavi tukaj. 

Pozdravček. <3

Maja – MičnaCvetlična