VETIVER

Eterično olje vetiverja

 

VETIVER
Latinsko ime: Vetiveria zizanoides
Angleško ime: Vetiver

Eterično olje vetiverja deluje na spodnje energijske centre v našem telesu, predvsem nam pomoga pri neravnovesju v prvi čakri, ki je povezana z odnosi v družini in z materialnimi dobrinami, oz. s fizičnim obstojem. Odlično olje, ki nas prizemljuje in nam resnično hitro da občutek, da smo z nogami na tleh.

Sama sem ga uporabila v meditaciji in pomagal mi je razvozlati mnoga vprašanja povezana z mojimi starši in odnosom do njih. Spomnim se, da sem ob vonju tega eteričnega olja doživela preblisk, ki me je peljal v sedmi razred osnovne šole, v bolnico, kjer sem nekaj dni ostala na preiskavah. Obudila sem neprijeten občutek žalosti, ker me takrat nihče od domačih ni prišel obiskat. Počutila sem se žalostno in samo, medtem ko so drugi otroci redno in tudi večkrat na dan sprejemali obiske bližnjih in tudi prijateljev. Ta spomin sem potlačila vase in ga pozabila, vse do te izkušnje z vetiverjem, ki ga je prinesel na plano, da sem ga lahko očistila iz sebe in sedaj zame nima nobene čustvene vrednosti več, saj sem vse skupaj preprosto izdihala ven iz sebe.

Vetiver sem pogosto uporabljala v izparilniku, ko sem se potopila v regresijo, da sem še lažje razumela dogodke in izkušnje iz prejšnjih življenj. Mnogokrat sem bila presenečena nad ugotovitvami in zadržki, ki so se prenašali v to življenje. V tem primeru se je eterično olje izkazalo kot odličen terapevtski pripomoček. Koristil mi je tudi, ko sem odpravljala občutek zapuščenosti in nesprejetosti, ki je bil vir za večino mojih izzivov, s katerimi sem se soočala na poti osebne transformacije. Kadar potrebujem občutek prizemljenosti, kanem kapljico na robček, zaprem oči in si ob vonju predstavljam, kako iz mojih nog izraščajo dolge, globoke in močne korenine, ki me držijo trdno na tleh. Eterično olje vetiverja je moj sopotnik v trenutkih, ko krepim svoje zaupanje in sprejemanje, da je vse tako kot mora biti ter mi pomaga pri sprejemanju sebe in drugih takih kot smo. 

Tekstura eteričnega olja vetiverja je zelo gosta, zato je na kapljico potrebno kar dolgo počakati, da priteče iz stekleničke. Barva je temno rumena in vonj je precej zemeljski, saj eterično olje pridelujejo iz korenine rastline.