ZGODBA ZA OČETE (in hčere)

Zgodba za očete

 

Te dni se mi je pripetila zanimiva izkušnja, ki mi je dala misliti in me, priznam malo vrnila v moja otroška leta.

Ena izmed mojih angleških varovank, ki šteje osem let, je poskrbela za zanimivo prigodo, ki je lahko v velik poduk vsem očetom. Njo in njenega bratca čuvam vsako popoldne in v času našega druženja, jima pripravim tudi večerjo. S starši smo dogovorjeni, da ne posvečam posebne pozornosti pomivanju posode, saj so otroci na prvem mestu, zato smo običajno po večerji pospravili mizo in pult za seboj, posodo pa je običajno pomil oče zvečer. Ta teden pa se je zgodilo drugače. Deklica je dala pobudo za pomivanje, z namenom, da ne bo treba tega početi očku, ko se vrne iz službe, saj je imel nekoliko poškodovano nogo. Seveda sem jo v njeni pobudi podprla in skupaj sva pomili posodo. Kasneje sem ji pomagala pri pisanju domače naloge, ko mi je kar na enkrat rekla: »Ko bo očka prišel domov, me bo videl, kako sedim tukaj in pišem nalogo.« Zadovoljna je bila ob tej misli. Naslednji dan se je njena pobuda ponovila. Pomili sva vso posodo, le da me je deklica tokrat prosila, če bom povedala očetu, da je bila to njena ideja in da mi je pomagala. Ko sem ji povedala, da njen očka o tem že ve in da sem to že storila, se mi je prijazno in ponosno nasmehnila in še enkrat ponovila, kako rada pospravi vse namesto očka, ker ga boli noga.

Dejstvo, da punčka rada pomaga, šteje zelo veliko, a meni se ob tem zdi veliko bolj pomembno branje med vrsticami. Moja mala prijateljica si je želela, da oče njeno delo vidi in pohvali. Neskončno sem bila srečna ter hvaležna, ker njen očka ves njen trud še kako opazi. Njena starša sta dve najbolj čudoviti osebi, ki sem ju tukaj v tem velikem mestu imela možnost spoznati in neskončno sem hvaležna, da je ta družina del moje poti. Podpirata jo v njenih željah, jo spodbujata in zaščitita, ko je to potrebno. Že danes vem, da bo nekoč odlična glasbenica, saj mi skoraj vsak dan pripravi mali koncert. In s ponosom tudi pove, da jo njen očka uči igrati na kitaro. Toliko žara ima v očeh to malo, skromno dekletce.

Prav vsaka mala deklica želi biti videna in pohvaljena s strani svojega očeta. Oče ji pomeni oporo, pravzaprav je prvi in najbolj pomemben moški v njenem življenju in prav od njegove drže je odvisno, v kakšno dekle in kasneje žensko, bo vsako tako malo bitjece zraslo.

Žal pa zgodba ni povsod tako lepa, kot je v tej družini, zato sem razmišljala tudi o tisti drugi punčki, tisti katere očka zanjo nima časa in jo namesto pohval vse preveč graja, zaničuje in nanjo vpije. Tudi ta deklica si želi ugajati in se trudi, a žal sčasoma izgubi vero v svojega očeta. Ta deklica zraste v nesamozavestno žensko, ki pozna le svet nesprejetosti, spremlja pa jo tudi misel, da je drugačna in da ni dovolj dobra, da bi jo ljudje imeli radi. Bori se sama s seboj in s svojimi demoni, ki jo včasih lahko tudi močno prizadenejo. Nekje na poti se izgubijo njena iskrivost, radovednost in radoživost, šepet njenega srca pa preglasijo grobe in neprijazne besede, ki jih posluša skozi proces svojega odraščanja.

V odrasli dobi se takemu dekletcu lahko zgodi kolaps, a še vedno ima dve možnosti; lahko potone še globlje pod težo svojih neprijetnih občutkov, ali pa jih razišče, razreši in s tem spusti stran od sebe. Na voljo ima mnogo tehnik in orodij, ki ji pomagajo ozaveščati, odpuščati in spuščati. Pomagajo ji najti pohvalo, ljubezen, veselje in podporo znotraj sebe.

Tebe, drago dekle, oz. draga ženska, ki se najdeš v tej drugi punčki, vabim da pokukaš v knjigo Izgubila sem tebe, a našla sem tebe, ter v elektronski priročnik Kako iskati omejujoča prepričanja?, ki ti bosta pomagala spuščati, odpuščati in te zgraditi na novo. Izberi drugo možnost in razišči svoje občutke, ter jih enkrat za vselej razreši. Če boš želela globlje, pa klikni sem in se mi oglasi. 

Dragi očetje, pa še en stavek za vas. Bodite opora in vzgled svojim malim princeskam, kujejo vas v zvezde in želijo si vašega časa, podpore, predvsem pa pohvale. Bodite jim na voljo, ko vas potrebujejo, saj bodo še prehitro zrasle in verjamem, da zanje želite tisto srečno, zadovoljno in uspešno pot. Usmerjajte in podprite jih pri njihovih odločitvah, četudi so drugačne od vaših, predvsem pa jih spoštujte, da bodo tudi one znale spoštovati vas. Če ne veste kako, se o tem podučite. Znanja je danes na voljo vse povsod ogromne količine.

 

Pa Srečno!

Vaša MičnaCvetlična 🙂