Kaj lahko naredimo za mladostnike z vizijo?

»Maja, boš videla, jaz bom enkrat še uspešen orodjar To so bile besede mojega še ne 15 letnega bratca Miha, ko sva se kak mesec nazaj pogovarjala o njegovih načrtih za življenje. S takim zadovoljstvom je izrekel zgornji stavek in tudi meni je srce poskočilo od samega veselja. Prvič zato, ker moj bratec pri teh letih tako dobro ve kaj si želi, ker sama priznam, takrat nisem imela pojma, kaj bom v svojem življenju počela, še manj sem pa razmišljala o podjetništvu. Drugič pa zato, ker vem, da je svoj cilj sposoben doseči.

Nasmehnila sem se mu v odziv in mu rekla, da naj to svojo vizijo ohrani živo ves čas, ne glede nato, kaj mu bodo rekli drugi in ne glede na to, kako težko bo na poti do tja. Zatrdil mi je, da jo bo ohranil in vem da jo bo. Res je fant od fare. Pa tega ne pravim zato, ker je moj brat, ampak preprosto zato ker je res. No, da ne bom delala krivice, oba moja bratca sta fanta od fare… In naj povem še to, prerasla sta me. Kar tako čez noč… Spomnim se še dni, ko sem jima menjala plenice, danes sta pa prava velikana. In kar je najbolj pomembno, jaz verjamem v ta dva moja mala velikana. 🙂

Ko je šel Miha konec septembra k birmi, sem mu želela podariti motivacijsko knjigo za mlade. Nekaj kar ga bo spodbudilo, predvsem pa ohranilo njegovo naravnanost, ki jo je s takim navdušenjem delil z menoj.

In ko sem prečesavala internet sprva nisem našla prav nobene knjige, ki bi bila primerna. Pa sem poklicala še v nekaj knjigarn, če bi mi lahko kaj priporočili, pa niso imeli nič. Ko sem le prišla do enega naslova, ki bi morda bil primeren, ga niso imeli na zalogi, zato sem se odločila, da bo moj bratec darilo dobil malo z zamikom. 

In kot se je izkazalo kasneje, je bila to ena boljših odločitev, saj sem nekaj dni kasneje naletela na objavo Petre Škarja – (Nekateri se spomnite, da je bila moja knjižna mentorica, ko sem izdajala svojo knjigo). Njena nova knjiga z naslovom Česa Šole ne povedo?, je pritegnila mojo pozornost. In ko sem dobila še Petrino vabilno na seminar, sem vedela, da sem našla pravo darilo za mojega bratca. Motivacijska knjiga, ki zgleda kot mobilni telefon, waaaw, to je nekaj za našega Mihca, saj ima mali telefon veliko raje kot knjige.

Knjiga je napisana, kot prikaz sporočilnih besedil med Petro in uspešnimi podjetniki. Zaupali so ji, česa jim šole niso povedale, ko so gradili svoja podjetja. Zares zlata vredne informacije, vam rečem. Poleg tega pa v zapisih najdete tudi eno veliko motivacijo za učenje angleščine. Petrina zgodba je zanimiva, ko je zaradi jezika izgubila veliko poslovno priložnost. Tudi sama sem bila ravno zaradi jezika zavrnjena na delovno mesto, ki sem si ga želela, pa tudi na lokaciji, ki sem si jo želela. Sklep, da me zaradi jezika ne bo nikoli več zavrnil, me je potem čez dober mesec dni odpeljal v London, kjer sem se jezika naučila če sem hotela ali ne.

Petra, hvala ker misliš na mojega bratca in na vse njemu podobne. In če imate tudi vi v svoji okolici najstnika, mu le podarite nekaj takega kot je knjiga Česa šole ne povedo? Samo zato, ker je vredno mladim dati zgled in motivacijo.  Morda pa se bodo čez tale ljubek pametni telefon – knjigo, lažje in bolj pristno približali tistim osnovnim resnicam, ki pripeljejo do tistega, kar si v življenju želijo doseči.

Pozdravček!

MičnaCvetlična