Spoznaj sebe v petih jezikih ljubezni

V knjigi pet jezikov ljubezni je Gary Chapman podrobno razložil zelo smiselno teorijo o petih jezikih ljubezni, s pomočjo katerih ljudje izražamo in sprejemamo svojo naklonjenost oz. ljubezen do drugih ljudi v medsebojnih odnosih.

Meni osebno je ta teorija zelo blizu in ko sem prepoznala svoja dva primarna jezika ljubezni, mi je najprej postalo jasno, zakaj se v nekaterih odnosih nisem počutila ljubljeno in razumljeno, kasneje pa sem tudi lažje razložila, zakaj si določenih stvari želim bolj, kakor drugih.

Kmalu me je seveda začelo zanimati, kakšne jezike ljubezni govorijo moji bližnji. Moram priznati, da sem pri nekaterih do zaključkov prišla lažje kot pri drugih, je pa dejstvo, da mi je vse skupaj pomagalo bolje razumeti sebe in druge. Seveda se določenih ljudeh še učim in še spoznavam njihove jezike.

Pa se malce poglobimo v samo teorijo o petih jezikih ljubezni.

Ljudje ljubezen in naklonjenost izražamo in tudi razumemo, da smo ljubljeni na pet različnih načinov. Vsi smo dovzetni za vse jezike ljubezni, a običajno sta eden ali dva primarna. Ti jeziki so:

  1. DOTIK
  2. SKUPNI (KVALITETEN) ČAS
  3. DARILA
  4. BESEDE POTRDITVE
  5. USLUGE

Ko govorim o dotiku to pomeni fizični dotik med dvema osebama, s čimer mislim na objeme, božanje, držanje za roke, poljubljanje, crkljanje in podobno. S pomočjo dotika se med dvema človekoma ustvari posebna vez, ki ju zbližuje in pomirja. Ravno zato včasih rečemo, da je bil potreben le objem in že smo se počutili bolje, sprejete, ljubljene in razumljene.

Skupni čas je čas, ko ga osebe, ki so v določenem odnosu, preživijo skupaj. Pri tem pa naj posebej poudarim, da je tukaj mišljeno kvaliteten skupni čas, ko smo popolnoma prisotni v skupni aktivnosti, ko upoštevamo človeka, s katerim si trenutek tudi delimo. V to kategorijo sodi tudi dober pogovor. In naj opomnim še, da je v takih trenutkih enostavno potrebno odložiti telefon in svojo razpršenost. S tem, ko smo v odnosu popolnoma prisotni, drugemu ali drugim izkažemo globoko spoštovanje.

Včasih se ljubljene in sprejete počutimo takrat, ko prejmemo ali podarimo darilo. Lahko je to le drobna pozornost, ali pa darila večje vrednosti. Tukaj velja opazovanje in pogovor o tem, kaj nam veliko pomeni.

Določeni ljudje se najbolj sprejete, ljubljene in razumljene počutijo, ko prejmejo ali dajo besede potrditve. To pomeni, da povemo, da imamo nekoga radi in da drugo osebo pohvalimo z besedami.

Peti jezik ljubezni so usluge. Ljubljene se počutimo, kadar nekdo za nas naredi uslugo in svojo ljubezen kažemo tako, da mi za nekoga nekaj naredimo, kar morda nebi ali podobno.

Kot sem že omenila se vsi izražamo v vseh jezikih, a eden ali dva sta za vsakega posameznika primarna. Svoj primarni jezik lahko prepoznamo s pomočjo testa, ki ga najdemo na koncu zgoraj že omenjene knjige Pet jezikov ljubezni. Lahko pa tudi z opazovanjem sebe in drugih, ter seveda s pogovorom o tem, kateri način izražanja in sprejemanja je nam in drugim najbližji.

Ko teorijo petih jezikov poznamo, opazovanje sebe lahko postane precej enostavno, saj vemo, kaj je tisto, kar nas res navduši, kdaj nekaj res cenimo, kdaj se počutimo ljubljene in kdaj manj, ali pa sploh ne. Če v določenem odnosu obe osebi poznata svoje jezike se lahko pogovorita o njih in tako eden drugemu olajšata iskanje jezika ljubezni drugega.

Zaplete se pa lahko takrat, kadar dva človeka svojo ljubezen izkazujeta v različnih jezikih in ne razumeta dobro jezika, s katerim jima nekdo izkazuje ljubezen. Naj navedem primer, recimo v partnerstvu. Moški se ljubljenega počuti takrat, ko prejme uslugo in na tak način tudi kaže svojo ljubezen do žene. Njen prvi jezik pa je skupni čas, ki pa možu ni tako pomemben in ga zanemarja, hkrati pa zanjo naredi veliko uslug, ki pa ženi niso tako pomembne, da bi se počutila ljubljeno. Hkrati ona želi dati svoj čas, ki ga ima mož malo, ne da pa veliko pomena na to, da bi možu naredila kakšno uslugo. Posledično pa oba partnerja čutita pomanjkanje ljubezni, kljub temu, da imata vsak zase občutek, da jo dajeta.

Njun odnos novo priložnost dobi, ko spoznata teorijo petih jezikov in se oba potrudita dajati ljubezen v jeziku, ki ga govori partner, naučita se pa tudi prepoznavati način kako partner izkazuje ljubezen.

Sama menim, da bi ta teorija o petih jezikih ljubezni lahko izboljšala, če ne celo rešila marsikateri odnos. Zato, te vabim, da poiščeš svoj primarni jezik ljubezni, ga deliš s svojimi bližnjimi in tudi njih spodbudiš k enakemu dejanju.

Vesela bom, če mi čez čas sporočiš, kaj si opazil v svojih odnosih. (Hvalaa!)  

Pozdravček!

Maja – MičnaCvetlična