BLIŽINA V ODNOSIH – prekletstvo ali blagoslov?

Zame je bližina ena izmed najbolj pomembnih gradnikov odnosov in moram priznati, da je imela zame največjo šolanje. Pravzaprav se na tem področju še vedno šolam in s ponosom povem, da mi gre od rok vedno bolje in da sem že prišla čez kritično točko razumevanja bližine kot blagoslova.

Ko sem v odnosih kar naprej doživljala zavrnitve, sem počasi spoznavala, da sem skrivala tisto pristno sebe v prepričanju, da nisem dovolj. Prepričana sem bila, da je z meno nekaj narobe že samo zato ker obstajam. Ko sem se z vsako meditacijo in z vsako zapisano besedo bolj poglabljala v svojo vrednost, sem se odločila, da stopim v nasprotno smer. Odločila sem se, da začnem odkrivati svoje posebnosti in jih prepoznavati kot unikat, da začnem samo sebe videti, kot nekoga, ki je prav tako čudovit človek, tako kot drugi. Postala sem prijaznejša do sebe in si dala možnost, da zgradim bližino najprej znotraj sebe. Vedela sem, da je to najlepši občutek, a jasno mi je bilo, da moram najprej čez vso bolečino, ki mi je stala, ali pa mi še stoji na poti.

Zakaj se rado zgodi, da nekomu bližina postane naporna?

Razlog je v tem, da bližina zahteva popolno ranljivost pred drugim človekom, še prej pa pred seboj. Da lahko ustvarimo pristen odnos z drugim človekom, moramo biti pristni najprej do sebe. To pomeni, da se moramo zares dobro in globoko soočiti s svojimi čustvi, vzorci delovanja in mišljenja. In ko se soočimo, je potrebno ugotoviti, kaj nam ne služi več in to odstraniti ter spremeniti.

Na tej točki se začne nekaj dela, ki ga niso pripravljeni opraviti vsi. In v tem trenutku mnogo ljudi spozna, da jim je bližina »preveč.« Niso se pripravljeni soočiti s tistim, kar se v resnici skriva pod trigerji, ki nam jih sproža nekdo, ki nam je resnično blizu. Zakaj? Zato ker pride do strahu pred zavrnitvijo. Ker se tako zelo bojimo pokazati svoj pravi jaz v prepričanju, da ni dovolj dober, se odrečemo nečemu, kar bi se lahko transformiralo v nekaj tako lepega.

Naj te potolažim; če te je pot zanesla do branja tega članka in če ga dejansko še vedno bereš, potem si na zelo dobri poti, da se želiš soočiti sam/a s seboj, ali pa to že počneš.

Kako se prepustiti bližini?

Tako, da si zgradiš svojo lastno vrednost. Tako da prepoznaš svojo notranjo lepoto in da se ne umikaš v misli, da nisi dovolj dober/dobra. Vsak zase je unikat in ko nekdo želi prepoznati tvoj pravi jaz, mu/ji to dovoli, umakni pa se od tistih, ki sodijo in kritizirajo.

Človek, ki ga zanima tvoja resnična vrednost, te bo vedno opogumljal, verjel vate in takega človeka lahko začutiš. Takrat zaupaj in mu/ji dovoli blizu. Da pa boš takega človeka tudi prepoznal/a, se zbližaj in vzljubi najprej sebe.

Ljubezen do sebe lahko gradiš na več načinov, lahko krmariš med njimi, lahko se odločiš za enega, vedno pa ravnaj v skladu s svojimi občutki in s tem, da si vedno v skladu s tem kar počneš in izbiraš. Ves čas se sprašuj, kako se v danem trenutku počutiš in če se ne počutiš dobro, razlog za slednje poišči znotraj sebe. Naredi vse, da svoje počutje čimprej spraviš na višjo vibracijo tako, da se vprašaš, kaj je tisto, ob čemer se vedno počutiš dobro.

Meni osebno se najbolj obnese pisanje kot terapija s pomočjo katerega ozavestim večino svojih miselnih vzorcev in nekoristnih delovanj. Mnogo sem ozavestila in predelala tudi s pomočjo meditacije, ter s pomočjo avtogenega treninga. Seveda pa ima čudežni učinek tudi pogovor. Ko na našo situacijo pogleda nekdo, ki ni čustveno vpleten v naše dojemanje in ko sami na glas povemo, kaj nas teži in si pri tem že damo priložnost, da odkrijemo rešitev, takrat smo resnično na dobri poti, da se osvobodimo marsičesa in tudi lažje zadihamo v medsebojnih odnosih.

Če želiš, da ti pri raziskovanju tvoje notranjosti pomagam jaz, potem se mi oglasi. Pogovor o tvojih težavah, te bo razbremenil, različna priporočila in tehnike za razreševanje tvojih izzivov, pa ti bo dal svežega vetra v tvoja krila. Več informacij najdeš tudi tukaj.  

Naj bo od sedaj naprej zate bližina blagoslov in nikoli več prekletstvo.

Pozdravček!

Maja – MičnaCvetlična