MEDITACIJA

MičnaCvetlična

Kaj je meditacija?

Meditacije je tehnika doseganja višjega stanja zavesti. Gre za umiritev in sprostitev uma z namenom, da dosežemo stik s seboj. To je notranje stanje mirnosti in tišine v kateri smo sposobni sprejeti dogodke ter situacije točno take kot so. Meditacija nam pomaga dosegati jasnost na področjih, kjer prevladujeta zaskrbljenost in stres. Z redno meditacijo in vztrajnostjo se lahko osvobodimo preteklih vzorcev ter navad, ki nas omejujejo in dosežemo širši pogled na stvari, ki se nam dogajajo v vsakdanjem življenju. Naše reakcije so ob tem bolj mirne in mehke. Vedno bolj se zavedamo svojega telesa in smo mu zato sposobni bolje prisluhniti. Z meditacijo se očistimo dnevnega stresa in prosimo višje sfere za nadaljnje vodstvo. Pomaga pri dvigovanju samozavesti in lastne vrednosti, ter povečuje sprejemanje sebe in drugih točno takih kot smo. Meditacija je torej orodje, ki nas popelje do stanja brezpogojnega sprejemanja in ljubezni do sebe in do drugih.

Meditacija je torej globoko potovanje vase, katerega namen je doseganje ravnovesja na vseh področjih življenja.

Kdaj, kje in kako pogosto meditirati?

Moje priporočilo je, ČIM BOLJ POGOSTO, saj je vztrajnost ključ do rezultatov. Vzemite si vsaj nekaj minut dnevno in ob mirni glasbi samo opazujte stanje v svojem telesu. Nelagodja in napetosti izdihnite ven. To vas bo sprostilo od dnevnega stresa. Domače delo v kombinaciji s podporo učitelja meditacije, pa na dolgi rok prinaša rezultate na globljem nivoju. Proces z učiteljem je energijsko močnejši, saj je strukturiran in ciljno usmerjen. Pomoč nekoga, ki omenjene procese že pozna in jih tudi dodobra obvlada je v začetku najboljša metoda, hkrati pa vam obeta tudi največjo možnost, da boste v procesu vztrajali, saj se v procesu razreševanja svojih vzorcev, lahko zgodi marsikaj in v tistem trenutku je podporna in vzpodbudna roka lahko vredna zlata. Več o tem preberite tukaj.

Ob izvajanju kakšnekoli meditacije je pomemben predvsem mir in predanost. S sojem sveč ali nežnih lučk ter mirne glasbe ustvarimo še bolj prijetno ozračje in še hitreje dosežemo globine svojega telesa in duše, seveda pa slednje ni obvezujoče.

Eterična olja dodana meditacijam vplivajo na različne predele telesa, čutila in energijske centre, spodbudijo naše čute ter nas hitreje popeljejo v globoko meditativno stanje.

Čas izvajanja je nekoliko manj pomemben, bolje vsaj takrat ko utegnemo, kot pa nikoli. Sicer pa so jutranje meditacije običajno namenjene pripravi na uspešen dan, večerne meditacije v kombinaciji s sivkino aromaterapijo, pa so zagotovo čudežne in odlična predpriprava za dober spanec..

Za lažjo predstavo.

Meditacijo običajno izvajamo sede in zaprtih oči, na mentalnem nivoju pa z vizualizacijo stvari, krajev ali dogodkov.

Udobno se namestimo in zapremo oči. Roke sklenemo v gib miru (stikajoči se palci), ter poskrbimo da je hrbtenica ravna. Za začetnike je priporočljiv sedeči položaj na stolu, kasneje pa lahko uporabimo tudi mojstrski položaj s prekrižanimi nogami. V začetku je, kot že omenjeno, smotrno prisluhniti vodeni zvočni meditaciji, ki nas usmerja k želeni razrešitvi našega izziva. Najbolj pomembna dejavnost je zavestno dihanje, saj se skozi ta proces povežemo sami s seboj in tudi s svojo notranjostjo.

Meditacija je najlepše darilo, ki ga lahko poklonite sami sebi. 

In ne pozabite: Delo, ki ga na sebi opraviš danes, je najboljša naložba za tvoj jutri. 

Pa Srečno!

MičnaCvetlična 🙂