ETERIČNA OLJA V MEDITACIJI

 

Eterična olja med meditacijo spodbudijo naše čute, podprejo proces samozdravljenja in nas hitreje popeljejo v globoko meditativno stanje. Med meditacijami lahko uporabljamo različna eterična olja, ki vplivajo na različne predele telesa, čutila in energijske centre. Tukaj boste našli zapise o eteričnih oljih, s katereimi imam osebne izkušnje jaz, zapisi temeljijo večinoma na izkustevni bazi, ob čemer je nekaj osnovnih dejstev dodano samo za pokušino. Moj namen je eterična olja predstaviti tako, kot so se le-ta predstavila meni. Zame je osebna izkušnja tisto kar največ šteje, zato sem se odločila, da namesto velike količine splošne teorije, z vami raje delim osebno prakso.

Ko se boste odločali za nakup eteričnih olj, bodite pozorni na njihov izvor in tudi ceno. Prava eterična olja nikoli niso poceni, saj je za njihovo pridelavo potrebna velika količina rastlinskega materiala. Poskusite se izogniti standardiziranim sintetičnim ponaredkom, ki jih lahko dobite na vsakem koraku in raje poiščite priznane in dobre znamke eteričnih olj, ki so podprte s certifikati o pridelavi in varnostnimi listi.

 

SIVKA

Eterično olje sivke je daleč najbolj razširjeno v uporabi in tako je tudi pri meni. Ugodno vpliva na vse naše energijske centre, saj spodbuja njihovo ravnovesje. Sivka pomirja telo in misli, izboljšuje razpoloženje, odpira srčni energijski center, blaži tesnobo in pomaga pri težavah s spanjem.

Preberite več.

 

MUŠKATNA KADULJA

Eterično olje muškatne kadulje velja kot “žensko” eterično olje, saj pomaga pri izzivih na področju ženskih spolnih organov, povezana pa je tudi z našim mesečnim ciklom. Na čustvenem področju deluje kot olje, ki pomaga pri globokem “spučanju” naših tegob.

Preberite več.

 

BELA GRENIVKA

Eterično olje bele grenvke je eno izmed mojih najljubših. Njen vonj je zelo lahek in prijeten, predvsem pa svež. Napolni in osveži prostor, a se zaradi lahkotnosti hito porazgubi. Za belo grenivko je značilna osvežujoča poživilna narava.

Preberite več.

 

VETIVER

Eterično olje vetiverja pridobivajo iz njegovih korenin, ki slovijo po svoji moči učinkovanja. Dišava vetiverja je mehka in topla. V mešanice eteričnih olj ga vedno dodajamo v manjšem deležu, da ne nadvlada nad drugimi vonji – v količini do treh kapljic. Na naše počutje deluje antistresno in antidepresivno. Eterično olje vetiverja ugodno vpliva na potrpežljivost in na celotno ravnovesje telesa ter duha.

Preberite več.

 

ROŽMARIN

Rožmarin pomaga pri dviganju našega razpoloženja, v duhovnosti pa povečuje našo zbranost. Njegova uporaba je priporočljiva tudi v času učenja in preizkušanja znanja. Eterično olje rožmarina nam da občutek lastne moči. Uporabimo od ene do pet kapljic eteričnega olja rožmarina samostojno ali v mešanici.

Preberite več.

 

POPROVA META

Eterično olje poprove mete je poznano kot odličen čistilec zraka, kar pa bi v prenesenem pomenu lahko razumeli tudi kot odličen čistilec naših misli. Ugodno vpliva na koncentracijo in izboljšuje spomin. Vonj poprove mete dviguje tudi naše samozaupanje in pogum. V izparilniku uporabimo od ene do pet kapljic eteričnega olja poprove mete v mešanici ali samostojno.

Preberite več.

 

PELARGONIJA

Eterično olje pelargonije odganja naše strahove in neprijetne spomine, stimulira naše dobro počutje in nas spodbuja v delovanju v trenutkih, ko obstanemo na mestu. Ob tem vonj pelargonije dviguje naše razpoloženje in krepi povezanost v odnosih. Pri uporabi v izparilniku odmerimo od ene do osem kapljic eteričnega olja pelargonije.

Preberite več.

 

ČAJNA MIRTA ali TEA TREE

Eterično olje čajne mirte podobno kot eterično olje sivke velja kot “zdravilo za vse.” Zelo dobro se obnese pri glivčnih obolenjih, kot razkužilo, deluje protivnetno in danes ga lahko najdete v velikem številu kozmetičnih izdelkov. Uporabljamo ga lahko samostojno ali v mešanici z drugimi eteričnimi olji.

Preberite več.

 

KADILNA BOSVELIJA

Eterično olje kadilne bosvelije je precej močnega in ostrega vonja, a hkrati zelo globoko sproščujoče. Pridelano je iz smole drevesa kadilne bosvelije, zato bi mu lahko rekli tudi obredno eterično olje.

Preberite več.

 

LIMONA

Eterično olje limone se ujema z vsemi drugimi eteričnimi olji, saj s svojo svežino deluje kot nek povezovalec vonjev. Limona osvežuje zrak in na sploh slovi tudi kot eno izmed najbolj uporabnih eteričnih olj. Pomaga pri večji zbranosti in dviguje razpoloženje, ob tem pa ugodno vpliva na naše misli ter dviguje vibracijo. V izparilniku uporabimo od ene do deset kapljic, ki jih lahko uporabimo samostojno ali v mešanici z drugimi eteričnimi olji.

Preberite več.

 

LOVOR

Eterično olje lovorja nas prizemlji in dviguje našo samozavest. Ugodno vpliva na umetniško izražanje, ter osredotočenost. Vonj lovorja nam daje dodaten pogum, ki ga potrebujemo pri doseganju ciljev in lastne izpolnjenosti. Eterično olje lovorja lahko uporabimo samostojno ali v mešanici v odmerku ene do pet kapljic.

Preberite več.

 

ILANG ILANG

Ilang ilang je rastlina, ki izhaja iz tropov in zelo ugodno deluje na naše samozaupanje ter na izražanje ljubezni do sebe in do življenja nasploh. Ustvarja čutno vzdušje, nas sprošča in navdihuje. Eterično olje rastline ilang ilang v meditaciji uporabljamo kadar želimo povečati našo intuicijo, se očistiti občutkov krivde, neprijetnih spominov ali stresnih situacij. Uporabimo eno do pet kapljic Ilang ilanga samostojno ali v mešanici eteričnih olj.

Preberite več.

 

ŽAJBELJ

Eterično olje žajblja nas poživlja in umirja utrujenost, saj sprosti naše fizično telo ter mišice. Pozitivni učinki žajblja so poznani že iz Rimskih časov. Značilni vonj eteričnega olja žajblja se v mešanicah odlično dopolnjuje s sivko, citrusi in rožmarinom. Uporabimo ga lahko samostojno ali v mešanici.

Preberite več.

 

TIMIJAN

Timijan krepi naše živce in umske sposobnosti. Timijanovo eterično olje nam pomaga lajšati miselne napore in nam daje energijo, zagon in voljo za aktivnosti. Timijanov vonj lahko zelo hitro nadvlada vonjave drugih rastlin, zato moramo biti pri uporabi zelo previdni pri količini. V mešanicah eteričnih olj mora biti delež timijana v primerjavi z ostalimi znatno manjši, priporočljiv odmerek je med eno in do največ pet kapljicami, odvisno od deleža ostalih rastlin.

 

BAZILIKA

Bazilika je zelo priljubljena že kot rastlina, zato ni dvoma, da je tudi njeno eterično olje eno izmed bolj uporabnih in tudi zaželenih. Eterično olje bazilike v našem prostoru ustvari svež zeliščni vonj v katerem prevladuje predvsem čistost, na naše telo in um pa vpliva poživljajoče. Vonj bazilike dviguje razpoloženje, čisti naše misli in umirja otopelost ter odpravlja brezciljnost. Uporabimo eno do dve kapljici eteričnega olja bazilike v mešanici ali samostojno.