Kako so povezani izgubljeni navdih za pisanje, menstruacija in hrana?

tisti dnevi - članek MičnaCvetlična

 

Deževna sobota je, idealno vreme za pisanje, uživam ob poslušanju šumenja dežja, meni pa se je prvič zgodilo, da nisem vedela o čem pisati. Čudno sem se počutila, ampak razlog za slednje nekje že mora obstajati.

Ko sem tako, okoli in okoli, oprezala za potencialnimi temami pisanja, se mi je zgodilo, da mi prav nič ni bilo všeč. Ta in oni dogodek, ki sta se mi še nekaj dni nazaj zdela neskončno privlačna in nujna za deljenje z vami, sta danes postala dolgočasna in popolnoma nezanimiva.

Ko se ob vsem tem vprašam zakaj, se mi porodi samo en odgovor. Menstruacijo imam. Včeraj se mi je začela in čisto normalno je, da je moj navdih danes ostal tam nekje za luno. No, pa če mi je že moja menstruacija vzela današnji navdih, si jo bom pa kar malo izposodila, da nekaj besed napišem o njej oz. o počutju pred in v tistih dneh.

Verjetno vas je že veliko opazilo, da nekaj dni pred začetkom krvavitve postanete neizmerno lačne. Tudi jaz sem ena izmed teh žensk, ki bi pojedle vse, kar jim pride pod roke. Dolgo časa sem se, zaradi svojih preteklih težav s kilogrami, o čemer lahko berete tukaj, tukaj in tukaj, močno krivila ob takih napadih lakote. Potem pa sem s pridobivanjem dodatnega znanja, razširila svoja obzorja in spoznala, da je potreba po večji količini hrane pravzaprav normalna. Povezana je s hormonskim delovanjem in vse je OK, v kolikor svojemu telesu zagotovim zadostne količine zdrave hrane.

Pa bom čisto iskrena. V 90 odstotkih mi uspe, svojemu telesu, zagotoviti dobro in zdravo hrano, se pa zgodi vsake toliko, da zavestno pozabim na vse omejitve in si privoščim tudi užitke ob čokoladi, sladoledu, tortici ali pici. Ni ga čez tisti mali užitek, ko se pregrešno dobri čokoladni sladoled dokončno raztopi v mojih ustih. Razpoloženje se mi dvigne takoj, sitnoba predmenstrualnega sindroma pa se odkotali nazaj tja, od koder je prišla.

Je pa kljub temu res, da je v času menstruacije naš notranji nemir veliko večji kot običajno, zato je v teh dneh meditacija ali pa kakšna druga oblika dela na sebi, še kako zelo pomembna in pravzaprav nujna. Iz lastne izkušnje vam lahko povem, da odkar se zavestno posvečam negi sebe in svojega telesa v globine, so moje menstruacije veliko manj boleče in čisto znosne. Potrudim se, da si prvi in drugi dan zagotovim čim večjo mero počitka, pa je vse lažje.

Drage moje dame, vzemite si prvi dan menstruacije čas za počitek in zase. Posvetite se sebi in zagotavljam vam, da si boste še cel mesec hvaležne za to.

Dragi gospodje, vas pa prosim, da svojim gospem omogočite ta dan ali dva v mesecu, da se bodo lahko spočile in videli boste, koliko bolj prijazne bodo z vami preostale dni v mesecu.

Želim vam lep deževni konec tedna.

 

Pozdravček! 🙂 

Maja – MičnaCvetlična 🙂