Zakaj sem vrgla proč »TO – DO« listo in kako mi je pri tem pomagal avtogeni trening?

Čeprav sem človek, ki si svoje obveznosti redno zapisujem in imam stvari zelo rada urejene, se mi je večkrat zgodilo, da me je ob pogledu na moj »TO – DO« seznam opravil, ki so mi načeloma ljuba opravila, pograbil neznosen občutek malodušja in preobremenjenosti.

Nekaj časa že me je grabil tudi občutek neizpolnjenosti in na koncu dneva sem se večkrat počutila nekoristno, saj moja opravila niso imela nobenega smisla in nikomur niso služila. Ker kar nisem našla prave volje, da bi svoje delo izpeljala, sem morala nujno ukrepati, saj je to že močno načelo mojo kreativnost in ustvarjanje novih vsebin ter zapisov.

Razmišljala sem o motivaciji, ki sem jo vedno znala najti za druge, a zame jo je vedno zmanjkalo, čeprav sem poznala veliko tehnik in strategij, katerih naloga je, da dvigujejo fokus, motivacijo in produktivnost ter nižajo stres in neprijetno počutje.

Morda bo kdo pomislil, da bi si menda pa lahko dovolila tako obdobje, saj imamo v življenju vzpone in padce. Pa mu seveda pritrdim, a četudi sem si ga, se konec dneva še vedno nisem počutila dobro. Malodušje me je pobiralo potiho, počasi, a vztrajno in to je bil razlog, da sem morala nujno ukrepati. 

V preteklosti sem že imela obdobje, ko sem noro uživala v vsakem dnevu posebej, ko sem žarela zaradi dela, ki sem ga opravljala in poznala sem tisto navdušenje, ki ga enostavno ne more dati čisto nič zunanjega, najdemo ga lahko le znotraj sebe, ko smo zares izpolnjeni s tem kar smo in s tem kar počnemo.

Na različne načine sem poskušala priklicati stare srečne občutke nazaj, pa ni šlo tako zelo zlahka, dokler nisem ugotovila, da sem v tistem obdobju zelo, zelo intenzivno vadila avtogeni trening, ki sem ga potem kar malo dala na stran.

Torej, kaj pa lahko sedaj storim?

Preprosto lahko začnem spet z vsakodnevno vajo avtogenega treninga in tako pomagam sama sebi, da spet znotraj sebe najdem tisti žar v očeh in da se svojih opravil spet lotevam z navdušenjem in zanosom.

Kar pa je seveda najboljše, je pa dejstvo, da za ponovno vzpostavitev redne prakse avtogenega treninga nisem več potrebovala učitelja, saj ko Avtogeni trening enkrat znaš, ga znaš za vse življenje. Avtogeni trening sem sama uporabljala v času študija, tudi štirikrat dnevno, saj sem se po opravljeni vaji počutila spočito tako fizično, kot tudi psihično.  

Takoj, ko sem prakso spet vzpostavila nazaj, sem se že počutila bolje in bolj motivirano in počasi sem spet začela videti večjo sliko mojega dela, ki je bil pred tem usmerjen bolj kot ne, le na golo preživetje.

In zdaj se verjetno vprašaš, kaj ima pa s celotno zgodbo opraviti moj »TO – DO« seznam?

No, tudi po vzpostavitvi ponovne prakse avtogenega treninga pa se nisem mogla več vrniti v energijo običajnega »TO – DO« seznama, zato sem se odločila, da tudi tukaj naredim nekaj sprememb. Gre predvsem za spremembe na energijskem nivoju. Ker sem še vedno želela imeti stvari urejene in nekako, recimo temu »pod kontrolo,« sem se odločila, da v svoje življenje namesto klasičnega »TO – DO« seznama vpeljem nov seznam opravil, ki sem jih obdala z energijo navdušenja, lahkotnosti, veselja, odličnega plačila, zabave, miru in sposobnosti. Ob tem pa moram dodati še, da sem stari seznam vrgla proč in na novega napisala samo opravila, za katera vem, da jih lahko izpeljem in da jih želim izpeljati, četudi na prvi pogled morda niso ravno najbolj privlačna. Popolnoma pa sem se odrekla tistim, ki so bila na prejšnjem seznamu že dlje časa in nikakor niso prišla do izvedbe.

In zato k podobnemu triku danes vabim tudi tebe. Če imaš izziv, s samo motivacijo in če te ob pogledu na tvoj »TO – DO« seznam stiska v prsih, ga preprosto zavrzi in z novo energijo oblikuj novega in ko slednje storiš opazuj svoje počutje in novo lahkotnejše počutje, ki se bo naselilo vate.

Kot primer, ti lahko služi naslovna slika. Tako namreč izgleda moja nova prva stran v mojem zvezku za opravila. Ker se želim počutiti prijetno, z malenkostmi poskušam to prijetnost tudi pričarati.

Vesela bom, če mi v komentarju zapišeš, če ti je nasvet koristil, v kolikor pa želiš, da te na svoji poti osebnostne rasti podprem še bolj, pa več informacij o osebnem svetovanju najdeš tukaj.  

Pozdravček in veliko motivacije ti želim.

Maja – MičnaCvetlična