Osnove meditacije ali kako se je lahko lotim sam/a?

Prebiram Oshevo Knjigo o otrocih, ki nosi podnaslov podprimo svobodo in inteligenco novega rodu in razmišljam o tem, kako pomembni so dobri temelji, ki jih predajamo generacijam, ki prihajajo za nami na ta svet. O tem sem pisala že v eni izmed prejšnjih objav. Knjiga je odlično branje, a kljub temu lahko rečem, da se mnogi z napisanim zagotovo nebi strinjali. No, saj roko na srce, se tudi jaz ne čisto z vsako napisano povedjo, vseeno mi je pa knjiga zelo blizu in jo označujem za odlično branje.

Pri prebiranju sem nekje na sredini našla tudi krasen zapis o meditaciji in kako meditacijo lahko uporabimo namesto mamil. Tako je, prav ste prebrali, kar zajetno število strani, knjiga namenja tudi tej tematiki, zato sem se odločila, da nekaj vrstic kar enostavno delim z vami:

»Trudim se ponuditi nekaj močnejšega od tega, kar ponudijo mamila. Če se lahko med meditacijo zgodi nekaj, kar vam omogoča boljši vpogled – in to zastonj … Za to vam ni treba plačati z zdravjem, z uničevanjem svojega telesa in drugih stvari. Ni vam treba prav nič plačati, a se vseeno zgodi! Vi ste gospodar – niste odvisni od ničesar. Meditacija vam je na voljo kadar koli hočete. Ko odkrijete ključ, lahko odklenete vrata, kadar si zaželite. Na voljo vam je nekaj mogočnejšega, višjega.«

Super zapis, za katerega si želim, da bi ga prebral in predvsem začutil vsak. Strah pred tem, da nebi znali meditirati je popolnoma odveč, prej bi rekla, da je odličen izgovor, da marsikdo niti ne poizkusi. Sama menim, da je to škoda za tistega posameznika, kot tudi za skupnost v kateri se nahaja in konec koncev za celotno družbo.

Če bi ljudje želeli vedeti, kako blagodejne učinke ima na človeško telo in um meditacija, bi se v današnjem svetu odprla nova sfera. Žal pa trend kaže, da kolektivna zavest kar strmo pada. Precej napetosti, nestrpnosti in nervoze je opaziti na vsakem koraku. Ljudje si pomagajo z različnimi pripravki, le redki pa se obračajo k meditaciji, ki nas resnično ne stane nič, le veliko potrpežljivosti in volje ji moramo pokloniti. Čas, ki ga namenimo za meditacijo, je pravzaprav čas, ki je namenjen nam, naši notranjosti, našemu notranjemu otroku, če želite. Bi se res želeli še naprej odpovedovati tako dragocenim trenutkom?

Poiščite si svoj kotiček pod tem našim ljubim soncem. Naj bo to prostorček, kjer boste brez slabe vesti nekaj trenutkov namenili le sebi. Zaprite oči in opazujte svoje misli. Najprej jih samo opazujte, kakšne so, katere prevladujejo, torej pozitivne ali tiste negativne. Nič se še ne trudite, da jih ugasnete, le nekaj časa jih opazujte in jih potem počasi začnite dojemati, kot del sebe. Ko se boste navadili na občutek, da vam je v danem trenutku dovoljeno misliti, kar pač mislite, se bo njihova moč razblinila in potreba po tem, da jih morate na vsak način ugasniti, bo preprosto izginila.

Nekaj dni se takole poigravajte s svojimi misli in opazujte, kaj se zgodi po enem tednu, po dveh in kaj se zgodi po enem mesecu. Opazujte in zapisujte si svoje počutje, spremembe in rezultate. Vzemite si čas in napredujte počasi, a zagotovo. Rezultati pridejo, ko jih nehate pričakovati.

V kolikor pa vseeno potrebujete še nekaj spodbude, predvsem pri pisanju, si pomagajte s knjigo in e-priročnikom, ki ju najdete tukaj.

Pozdravček! 🙂 

Maja – MičnaCvetlična 🙂