Kako in zakaj nam meditacija dvigne nivo bivanja?

MičnaCvetlična - vodena meditacije

 

Oh ja, meditacija je nekaj najboljšega, kar se mi je lahko zgodilo v življenju. Sama sem v alternativnih vodah že več kot 10 let, začela sem s pisanjem kot terapijo, nadaljevala z avtogenim treningom, danes pa je meditacija nepogrešljiv del mojega življenja. Če strnem, bi lahko rekla, da je avtogeni trening ene vrste izpeljanka meditacije in tako lahko rečem, da je slednja pravzaprav v mojem življenju že več kot 10 let.

Ko sem bila, dve leti in pol nazaj, popolnoma sesuta zaradi prevare v partnerstvu in izgube službe, v zelo kratkem časovnem obdobju, sem iskala vse možne načine, da bi pomagala sama sebi. Nisem želela biti tako strta, nisem hotela več tako jokati iz dneva v dan, želela sem se postaviti nazaj in želela sem zgraditi nov svet, ki se mi je takrat zrušil do konca. Ničesar vrednega nisem več imela, no tako sem vsaj mislila takrat. Sedaj namreč vem, da sem ves čas imela sebe.

Bolelo je, močno je bolelo. Praznina v prsih me je trgala iz dneva v dan in verjemite mi, da sem bila pripravljena storiti vse, da bi to nelagodje izginilo. Pa sem se res temeljito lotila dela. »Kar tako, sam od sebe,« me je našel tečaj meditacije in moje delo se je takrat šele začelo. Vsak dan znova, sem se odkrivala na novo. Koliko spoznanj, koliko nepotrebnih prepričanj in koliko balasta se je skozi vsa ta leta nabralo v meni. Lahko bi rekla, da je bilo na začetku tečaja še huje kot pa prej. Slednje bom najbolje razložila s prispodobo, ki po mojem mnenju najbolje opiše naše početje, ko se lotimo meditacije. Naša podzavest je kot zažgano dno posode, ki pa jo sedaj želimo očistiti. Ko smo se lotili dela, je voda najprej postala črna, umazana in neprivlačna. Videti je bilo huje, kot pa preden smo začeli drgniti. Popolnoma enako se je zgodilo meni in kar je najbolj pomembno, nisem se prestrašila, ter sem drgnila naprej. Znova in znova, delček za delčkom in vsak dan je dno te posode, ki ji rečemo podzavest postajalo čistejše. Ni še čisto, v celoti ga ne bomo sčistili v tem življenju, to vam povem kar odkrito, je pa postalo obvladljivo. Dno se ne zažiga več in tudi če se umaže, ga je mogoče hitro in enostavno očistiti. Pri tem pa pomaga meditacija. Meditacija je kot tista gobica s katero drgnemo. Najprej je potrebno veliko intenzivnega dela, potem pa je vse lažje in lažje.

Rezultati se mi dogajajo vsak dan in zgodili so se mi nemudoma, saj je to potovanje. Ne moremo govoriti o cilju, kot rezultatu, saj je rezultat naša konstantna rast in stalno spreminjanje. Morda ob tem primer…

Dejstvo, da sem se včasih bala angleškega jezika in da sem zelo trpela na vsaki uri angleščine, je bilo ljudem okoli mene dokaj poznano, poznano pa jim je tudi dejstvo, da danes angleški jezik ljubim. V letu bivanja v Londonu, sem se tako zaljubila v ta britanski naglas, da se tja želim čim prej vrniti in moje znanje angleščine nadgraditi in razviti. Komaj čakam dan, ko bom spisala svojo prvo knjigo v angleščini.

Zares je poseben občutek, ko se v tebi pojavi neka nova strast, za katero si mislil, da je tvoja omejitev. Tako sem se bala tega jezika, da si niti na študentsko izmenjavo nisem upala iti, čeprav sem si potihem želela in neskončno sem občudovala moje prijateljice, ki so šle.

Ko sedaj razmišljam o mojih podvigih v zadnjih dveh letih, me navdaja zadovoljstvo, četudi mi je bilo večino časa precej hudo. Še nikoli v življenju nisem tako jokala, kot sem v tem obdobju in še nikoli v življenju se nisem sebe in svojih čustev zavedala bolj kot sedaj. Lahko pa potrdim tudi to, da mi je meditacija popolnoma spremenila življenje. Moje bivanje je postavila na glavo in kljub temu, da so bile moje okoliščine čisto zrušene, sem uspela najti smisel in moč znotraj sebe. Hecen je občutek, ko se zaveš, da je okoli tebe vse propadlo, znotraj sebe pa si sposoben ohraniti mir in zaupanje. Ta trenutek je bil zame prelomen in hvaležna sem, da se je zgodil. In to je tisto bistvo oz. rezultat, ki ga pripisujem meditaciji. Pomagala mi je zgraditi sebe v notranjosti in četudi sem najprej mislila, da sem izgubila vse, za kar sem bila »prepričana,« da me določa, sem se kasneje zavedla, da sem sedaj končno našla sebe. Nastali sta knjiga in e-knjiga, na kateri sem neskončno ponosna in sta vam v pomoč pri drgnjenju vaše posode. Odkrila pa sem tudi, da je pisanje moja strast in lahko rečem, da nisem vedela, da tako dobro pišem, dokler nisem zares začela pisati. Odvzeto mi je bilo vse, kar je bilo zunaj mene, od partnerstva, do financ, a dano mi je bilo nekaj kar je vredno največ in to je vir znotraj mene. Našla sem sitk z mojo dušo, malo deklico znotraj mene, tisto česar mi ne more vzeti nihče in nič.

In to je tisti odgovor na vprašanje iz naslova. Meditacija nam izboljša kvaliteto bivanja tako, da smo sposobni tudi v najbolj temnih okoliščinah najti mir, upanje, zaupanje, vero in motivacijo znotraj sebe. V sebi in drugih smo sposobni videti lepoto življenja, četudi nam okoliščine kažejo propad. V tem je čar in tukaj se začenja pot navzgor.

Hvala dragi moji, da ste prebrali tale prispevek do konca in da ste začutili njegovo sporočilo. Globoko je, tako kot je globoka naša notranjost. Začutite se, objemite se in dovolite svetu meditacije, da se dotakne vašega življenja.

Lepo vabljeni na vodene meditacije, ki se bodo v oktobru dogajale na različnih koncih. Poiščite sebi najbližjo lokacijo in namenite trenutek sebi ter si dovolite dvigniti kvaliteto svojega bivanja.

Podrobnosti boste našli s klikom na povezavo tukaj.

 

Pozdravček! 🙂 

Maja – MičnaCvetlična 🙂