Ena o podzavesti in vzorcih, ki držijo oblast nad nami, če jih ne ozavestimo in predelamo

dnk

Naše bitje je sestavljeno iz naše zavesti in podzavesti. Oboje se na prvi pogled zdi nekoliko neoprijemljivo in mogoče celo nerazumno. Četudi je v zadnjem času veliko govora o tem, pa je morda vse skupaj za koga tudi precej novo, zato s tem zapisom želim na zelo enostaven način prikazati, kaj podzavest je in kako deluje. Čisto iskreno pa delim tudi svoj primer, ki ti lahko pomaga pojasniti kakšno tvojo nerazumno zagato.

Zavest in podzavest mi je najlažje razložiti na primeru ledene gore. Zavest predstavlja vidni del ledene gore, to je približno 10 do 20 odstotkov ledene gore v morju. To je tisto, česar se zavedamo, torej vse reakcije, ki jih lahko nadzorujemo, recimo temu jih vidimo.  

Približno 90 odstotkov ledene gore v našem notranjem morju pa sestavlja podzavest. To so vsi zapisi, ki smo jih kdaj koli ponotranjili in sedaj na nezavednem nivoju vplivajo na naše delovanje, odzive, čustvovanje, skratka večino našega življenja usmerjajo podzavestni vzorci, ki se jih v osnovi ne zavedamo. Torej, tako kot večji del ledene gore, so tudi ti skriti pod površjem.

Tukaj pa lahko nastane problem za našo ladjo. Zelo hitro se namreč lahko zgodi, da trčimo ob to gmoto ledu in v skrajnem primeru naša ladja lahko potone. Led v našem primeru predstavljajo naša potlačena in nezavedna čustva in kot že omenjeno, vzorci, ki smo jih vase vsrkali kot otroci, s tem kar smo opazovali in doživljali s strani okolice in s strani ljudi s katerimi smo bili v stiku. (Saj poznate tisto, o tem, jaz nebom nikoli kot moj oče ali mati, potem pa kar na enkrat počnemo enake stvari.)

Včasih je lahko bila že malenkost, da smo v svoji majceni glavici ustvarili določen negativen vzorec mišljenja o sebi, ki nas ovira še danes, če ga ne odkrijemo in razrešimo. Kaj pa se šele dogaja v primeru, ko smo kot otroci doživljali kakšno travmo in podobno. V naših vzorcih so zapisani tudi zapisi iz preteklih življenj, tukaj pa gre običajno za nepojasnjene strahove, ki operirajo z nami.

Da bom bolj natančna, sama sem se vedno bala, da bi morala biti pokrita, tako kot so ženske v nekaterih kulturah. Meni je to vedno predstavljalo nepojasnjen strah, ki ga je še nadgradilo moje potovanje v Turčijo. Tja sem potovala dvakrat in obakrat mi je bilo zelo neprijetno. Močno sem se bala tudi tamkajšnjih moških, saj so bili v odnosu do mene zelo neprijetno vsiljivi. Izkusila pa sem tudi eno neprijetnost vezano nanje.

Ko sem se čez nekaj let odločila za tečaj meditacije, ki je imel poudarek na vzorcih v naši podzavesti, dotaknili pa smo se tudi preteklih življenj, mi je uspelo najti informacije, ki so ta moj nepojasnjeni strah pojasnile. V enem izmed preteklih življenj sem bila na tem območju, v podrejenem zakonu, ki je bilo vse prej kot prijetno. Doživljala sem grozne stvari, ta zapis strahu pa se je ohranil v mojem celičnem zapisu. (Kako deluje celični zapis, je priporočljiva knjiga Biologija prepričanj – Bruce H. Lipton)

Ko sem imela to informacijo pred seboj, se mi je sestavila celotna zgodba, ki sem jo prej imela nerazumljeno le po koščkih. Moja naloga sedaj je bila, da vse skupaj prediham, ter tako napetosti odpravim ven iz mojega fizičnega telesa. To sem tudi storila s pomočjo meditacije, ki sem jo redno ponavljala.

Čez določen čas, sem dobila test, kjer sem bila v interakciji s podobnim okoljem in ljudmi, ki so mi nekoč predstavljali grožnjo. Opazila sem, da me ni več strah in da sem sedaj do vsega skupaj nevtralna. In ne boste verjeli, ko sem živela v Londonu sem imela stanovanje v četrti, kjer so živeli pretežno ljudje s Turškimi koreninami. In od tam imam tudi prijatelja, ki mi kaže popolno nasprotje tistemu česar sem se bala. (Zabavno, kaj ne?)

No to je le eden od mnogih, bolj jasnih prikazov, kako nezavedni vzorci vplivajo na naše delovanje. Kot rečeno, vsi jih imamo veliko, a dejstvo je, da imamo tudi možnost, da jih najdemo in razrešimo, ter postavimo nove. Temu pa se reče sekanje generacijskih vzorcev, da lahko mi in naši potomci delujemo drugače in nismo več ujeti v družinske dogme, ki delajo škodo in razdore znotraj družine, ki bi v resnici morala biti varno zatočišče.

Če tudi tebe zanimajo tvoja delovanja, si lahko za začetek pomagaš s Knjigo Izgubila sem tebe, a našla sem sebe, ter z elektronskim priročnikom, Kako iskati omejujoča prepričanja. Oboje skupaj ti bo pomagalo najprej na smiseln način poiskati tvoje vzorce, da jih opaziš, v naslednji fazi pa imaš tudi navodilo, kako jih predihaš in jim tako odvzameš moč, ki jo taki škodljivi vzorci imajo nad teboj in nad tvojim delovanjem.

Oboje naročiš tukaj.

Želim ti prijetno raziskovanje in če potrebuješ še dodatno pomoč, se mi pa le oglasi.

Pozdravček.

Maja – MičnaCvetlična